Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Man anhållen för ambassadbrand

Det brinner i Portugals ambassad på Narvavägen i Stockholm. Foto: Michael Hoffman
Det brinner vid Portugals ambassad i Stockholm. Foto: Daniel Ingmo
14 personer skadades i branden. Foto: Daniel Ingmo

14 personer har skadats efter att en kraftig brand brutit ut i en ambassadbyggnad i Stockholm.

Efter en stor sökinsats greps en man. Han anhölls senare på sannolika skäl misstänkt för mordbrand.

Motivet bakom dådet är ännu okänt.

– Mannen ska ha pratat mycket osammanhängande på engelska om problemen med människohandeln i Portugal, säger Portugals utrikesminister Augusto Santos Silva till Diário de Notícias.

Vid 12-tiden på onsdagen började det brinna i en fastighet på Narvavägen 32 i Stockholm där ambassaderna för Portugal, Tunisien och Argentina inryms. 

14 personer uppges vara skadade och minst två förda till sjukhus. Enligt Roger Steffen vid Storstockholms brandförsvar är det en vuxen och ett barn som har förts till sjukhus.

Man gripen – misstäkt för mordbrand

Polisen gick i ett tidigt skede ut med att de sökte en man i 50-årsåldern, två meter lång, med långt hår i tofs och grått skägg. 

Vid 14-tiden greps en misstänkt man i 50-årsåldern som stämde in på signalementet. Den gripne är nu skälgen misstänkt för mordbrand. Han greps under odramatiska omständigheter vid ett hotell i centrala Stockholm.

Mannen anhölls senare på sannolika skäl misstänkt för mordbrand. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska branden ha startat då en man blivit missnöjd med bemötandet inne på Portugals ambassad och därför tänt på.

Portugals utrikesminister: ”Inget pekar på terrordåd”

Motivet bakom attacken är oklart, men Portugals utrikesminister Augusto Santos Silva berättar för portugisiska Diário de Notícias att mannen ville prata med ansvarig för ambassadens konsulära sektion. 

Mannen ska ha pratat osammanhängande på engelska om problemen med människohandel i Portugal, uppger utrikesministern.

– Med den information som vi har så pekar inget på att det rör sig om ett terrordåd, det verkar röra sig om en isolerad händelse mot ambassaden utförd av en störd person, säger Santos Silva till tidningen.

Snabbt fullt utvecklad brand

Branden spred sig snabbt till tredje, fjärde och femte våningen och räddningstjänsten jobbade mot vidare spridning.

– Det brinner på flera plan. Branden är fullt utvecklad, det brinner för fullt, sade Roger Steffen på onsdagseftermiddagen. 

 

LÄS MER: Kungavännens lägenhet rökfylld 

 

 

"Folk plockas ut från balkonger"

Yvonne Levinovitz, 64, bor i närheten av ambassaden.

Yvonne Levinovitz, 64, bor i närheten av ambassaden. Foto: Privat

– Det är väldig rökutveckling. Jag är alldeles chockad. Det är kaosstämning. Folk plockas ut från balkonger med brandstegar, berättade hon. 

"Branden är inte under kontroll"

20 enheter med uppemot 70 brandmän skickades till platsen för att bekämpa branden. Prognosen när räddningstjänsten anlände vid 12-tiden var sex timmar, men Roger Steffen varnasw för att det kan ta längre tid.

– Vi har en prognos på sex timmar, men det kan också ta hela natten. Vi är osäkra på den här fastigheten, och vart det spridit sig, säger Roger Steffen. 

Under torsdagsmorgonen var en enhet kvar på platsen för att bevaka byggnaden, och förhindra att någon brand blossar upp på nytt.

K-märkt byggnad

Byggnaden som branden startade i inhyser både ambassader och restauranger. Men när den byggdes 1905 var tanken att det skulle fungera som ett bostadshus för riktigt bemedlade personer, skriver Dagens Nyheter. 

Enligt Stadsmuseet har byggnaden ett särskilt kulturhistoriskt värde och har fått en blåklassning, vilket är den högsta kulturhistoriska klassificeringen. Blått är den högsta klassen och omfattar bebyggelse av synnerligen högt kulturhistoriskt värde.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!