Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björn Olsens förvandling – från tuffa barndomen till yxmördare

Björn Olsen har dömts till 16 års fängelse för mordet på sin flickvän Therese Palmkvist, 31. Olsen slog ihjäl Therese med en yxa i parets gemensamma hem i Långshyttan utanför Hedemora i slutet av november 2016.
Foto: / TT NYHETSBYRÅN
”Han var helt iskall och känslokall. Det var han från väldigt ung ålder”, säger Björn Olsens lillebror Thomas Olsen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Björn Olsen lät Thereses kropp ligga i en vecka innan han släpade in henne i ett annat rum, la henne under en matta och staplade ved ovanpå, enligt polisutredningen. Här är huset där mordet begicks.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

HEDEMORA/LÅNGSHYTTAN. Björn Olsen, 31, kunde mörda när som helst, enligt hans lillebror.

Den svåra barndomen formade en våldsam man som kände sig utanför och krävde respekt.

I fredags dömdes han för att ha mördat sin flickvän Therese med en yxa.

– Han var helt iskall och känslokall. Det var han från väldigt ung ålder, berättar mördarens lillebror Thomas.

Thomas Olsen, 28, sitter och bläddrar bland bilder på sig själv och sin bror som barn. På en bild står de tätt tillsammans med kattungar, en bild visar brodern, Björn Olsen, när han praoar på ett bageri. En bild är från Björns student.

– Här ser han ju fortfarande normal ut, någorlunda i alla fall, säger Thomas i lägenheten hemma i Hedemora, Dalarna.

Björn Olsen kom över till sin lillebror Thomas med fotoalbumen samma dag som han hade mördat Therese, berättar Thomas.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Kort efter att bilden togs började Björn Olsen, nu 31 år gammal, förändras ordentligt. Han slutade bry sig om hur han såg ut och gick djupare och djupare in i ett missbruk, berättar Thomas.

Nu är storebror Björn Olsen dömd till 16 års fängelse för mordet på sin flickvän Therese Palmkvist, 31.

Björn Olsen slog ihjäl Therese med en yxa i parets gemensamma hem i Långshyttan utanför Hedemora i slutet av november 2016. Efter mordet lät Olsen kroppen ligga i flera dagar innan han täckte över den med en matta och staplade ved ovanpå. Inte förrän den 27 mars 2017 hittades kvinnans kropp av polisen.

Therese Palmkvist anmäldes först försvunnen – sen hittades hon mördad i sitt eget hem i Långshyttan i Dalarna.
Foto: PRIVAT / PRIVAT

”Björn var ganska annorlunda”

Halvbröderna växte upp under svåra förhållanden. Deras gemensamma mamma missbrukade, och storebrodern levde ensam med henne innan lillebror Thomas föddes.

– Vad jag har förstått det har han inte behandlats bra alls. Det har förekommit våld, han har blivit bortglömd och lämnad ensam, säger lillebrodern.

Thomas visar en bild på sig och sin storebror som små. I samband med att Thomas föddes flyttades båda pojkarna till ett fosterhem.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

I samband med att Thomas föddes placerades båda bröderna i fosterhem. Också där var förhållandena dåliga, visar dokument från Socialstyrelsen. Pojkarna särbehandlades, hölls undan och fick inte samma uppfostran som fosterföräldrarnas biologiska barn.

– Björn var ganska annorlunda i sig. Det tror jag har med de tre åren hos vår riktiga morsa att göra. Och behandlingen i den nya familjen, säger Thomas.

Thomas Olsen har funderat på att byta namn efter att hans bror mördade Therese, berättar han. Han skäms fast att han vet att han inte har något att skämmas över, säger han.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Märktes att han förändrades”

Den nya familjen förskingrade också en stor summa pengar från Björn Olsen – ett arv från hans döde pappa.

– Jag tror att det var en grej som fick Björn att tappa tron på samhället, tron på allt inom polisen, kommun, allt.

Thomas säger att de blev slagna och piskade varje dag och kallar det ”psykisk terror”. Han menar att socialen kunde ha stoppat situationen mycket tidigare.

Efter flera år i den nya familjen flyttades pojkarna igen av socialen – då separerades bröderna. Då hade Björn Olsens personlighet börjat förändrats.

”Björn har alltid varit utfryst. Det har resulterat i att han har dragit sig till en annan grupp, personer som håller på med droger och dåliga saker. Han tyckte att han fick något familjeband med dem”, säger lillebrodern Thomas.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Han hade blivit våldsam, han sa emot … det märktes att han förändrades, säger Thomas.

Lillebrodern berättar att de inte hade några intressen när de var små. I tidiga tonåren började storebrodern intressera sig för bilar – och knark.

– Björn har alltid varit utfryst. Det har resulterat i att han har dragit sig till en annan grupp, personer som håller på med droger och dåliga saker. Han tyckte att han fick något familjeband med dem, det passade honom bra. Han började hålla på med droger när han var 14-15 år.

Björn Olsen var intresserad av bilar, knark och vapen – här poserar han med det sistnämnda.
Foto: Polisen

Brodern: Som om jag inte vet vem han är

Samtidigt började Björn Olsen bli aggressiv på det nya hemmet. Han slog sönder saker och rymde:

– Jag tror han såg friheten att göra vad han ville, ingen skulle kunna bestämma över honom. Han var helt iskall och känslokall. Det var han från väldigt ung ålder, och drogerna har inte gjort det bättre.

Att storebrodern skulle bli en mördare förvånar inte Thomas.

Björn Olsen under häktningsförhandling i Falu tingsrätt. Lillebrodern Thomas tror att hans gest är ett sätt för mördaren att visa att han står över andra.
Foto: / TT NYHETSBYRÅN

– Det skulle hända någon gång. Men att förstå varför han slagit henne med en yxa, inte en eller två gånger utan flera gånger ... det är svårt att förstå. Det känns inte som att jag vet vem den här killen är, egentligen.

Thomas berättar att han och hans storebror aldrig haft någon ”broderlig relation”.

– Vi har haft en väldigt udda relation.

Björn Olsen lät Thereses kropp ligga i en vecka innan han släpade in henne i ett annat rum, la henne under en matta och staplade ved ovanpå, enligt polisutredningen. Här är huset där mordet begicks.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Bra på att dölja sitt beteende”

Trots de sociala svårigheterna har Björn Olsen haft flera flickvänner, men enligt brodern har han, de senaste 15 åren, ”behandlat dem som skit”. En av dem anmälde honom för misshandel 2013. Hon ska ha blivit slagen med en yxa. Och den senaste, Therese Palmkvist, mördades.

De senaste åren försörjde Björn Olsen sig som bilmekaniker, både för firmor och svart. Men den sista tiden levde han på flickvännen Therese, visar polisutredningen.

Therese Palmkvist bodde tillsammans med Björn Olsen, först var de inte tillsammans, men efter en tid i samma hem blev de ett par.
Foto: PRIVAT

Thomas tror inte att hans bror var tillsammans med Therese för att han var kär.

– Allt är planerat i bakskallen, känner jag. Han hade skulder ... då gjorde han det han var bäst på: Utnyttjade.

– Björn är väldigt bra på att dölja sitt beteende. Det är han uppväxt med.

– Han var väldigt kontrollerande som liten och i tonåren.

Thomas Olsen berättar om sin bror för Expressens reporter Hannes Lundberg Andersson på plats i Hedemora i Dalarna: ”Björn är väldigt bra på att dölja sitt beteende. Det är han uppväxt med.”
Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Det fanns inga spärrar”

Rätten anser att det är klarlagt att mordet på Therese Palmkvist föranleddes av ett gräl. Mördarens lillebror:

– Mot personer som sa något negativt om honom eller så, då fanns det inga spärrar alls.

Thomas berättar att han funderat på att byta efternamn efter mordet. Och han hoppas att brodern sitter resten av sitt liv i fängelse.

– Det går inte att ta någons liv och sen sitta en viss tid, det är inte straff nog. Jag tycker att han ska sitta livstid som livstid ska vara.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.