Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björn Olsen vill låsas in med andra kvinnomördare

Björn Olsen var, enligt personer i hans närhet, iskall och känslokall. När som helst skulle han kunna mörda.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Björn Olsen slog ihjäl sin flickvän Therese Palmkvist med en yxa efter ett gräl – sen lämnade han henne i källaren i fyra månader.

Inför flytten till fängelset hade han en önskan: Att få sitta med andra kvinnomördare ”för att undvika problem”.

Nu får han som han vill och placeras med ökända våldsmän.

Björn Olsen, 31, hade kunnat mörda när som helst, har en av hans anhöriga berättat. Han var känslokall och våldsam, enligt personer i hans närhet.

I slutet av november 2016 blev det dags. Då slog han ihjäl sin flickvän Therese Palmkvist, 31, i parets gemensamma hem i Långshyttan utanför Hedemora i Dalarna. Sen lät han henne ligga där, visar polisens förundersökning.

Här mördade Björn Olsen sin flickvän, Therese Palmkvist, med en yxa. Sen lät han henne ligga på golvet i flera månader.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Efter några dagar la Olsen en matta över kroppen och staplade ved ovanpå – så lät han det vara. Inte förrän den 27 mars året därpå hittades hennes kropp av polisen.

I polisförhör om mordet har Olsen sagt:

– Hänt är väl hänt.

 

LÄS MER: Björn Olsens förvandling – från barndomen till mordet på Therese

 

Mördarens önskan i fängelset

I tingsrätten dömdes yxmördaren till 16 års fängelse för mord, ett straff som fastställdes i Svea hovrätt i våras. Nu ska han placeras på Hallanstalten, där han ska avtjäna sitt straff. I dokument från Kriminalvården framgår att risken för att Olsen är våldsam i fängelset anses vara hög:

”... risken för rymning eller fritagning från anstalt bedöms vara medel. Risken för att den intagne använder sig av hot och våld bedöms vara hög. Risken för att den intagne gör sig skyldig till annan allvarlig misskötsamhet eller kriminalitet bedöms vara medel.”

Therese Palmkvist anmäldes försvunnen och två poliser hittade henne mördad i sitt hem i Långshyttan i Dalarna.Foto: PRIVAT

Björn Olsen vill sitta med kvinnomördare

Utredningen gör att Kriminalvården anser att Olsen ska sitta på anstalt med säkerhetsklass 1 – den högsta säkerhetsklassen. Men kvinnomördaren själv har också kommit med önskemål, framgår i dokumentet. Olsen mördade sin flickvän, och det står tydligt i dokumentet att hans brottslighet är ”relationsrelaterad”. Önskemålet: Sitta med likasinnade.

”Björn Olsen har framfört önskemål om placering med intagna som är dömda för samma slags av brottslighet för att undvika problem”, står i dokumentet från Kriminalvården.

Och Björn Olsen får som han vill. På anstalten Hall finns flera kvinnomördare, och män som mördat just sina flickvänner eller ex.

Ivan Hammar fick permission – mördade exet

Sjuksköterskan Ivan Hammar, 30, avtjänar ett 18 år långt straff för att ha knivmördat sin tidigare flickvän, en 25-årig kvinna, under en permission från psykvården.

Ivan Hammar, 30, avtjänar ett 18 år långt straff för att ha knivmördat sin tidigare flickvän.Foto: POLISEN

Omar Basim terroriserade flickvännen – mördade på hotell

Omar Basim, 36, mördade sin flickvän Sonja Sabas Costich på ett hotellrum i Bromma. Kvinnan levde i skräck för Basim, enligt anhöriga, och lämnades att förblöda på hotellet. Basim är dömd till 16 års fängelse.

Omar Basim, 36, mördade sin flickvän Sonja Sabas Costich på ett hotellrum i Bromma.Foto: POLISEN

Tommy Alexandersson mördade och brände fem

Tommy Alexandersson, 70, är dömd till livstids fängelse för att ha mördat sammanlagt fem personer vid två tillfällen i slutet av 1980-talet. De första offren: Hans exflickvän och en man. Alexandersson slog ihjäl dem med ett strykjärn, skar halsarna av dem och tände eld på kropparna och lägenheten. De andra offren – en man, dennes pappa och en kvinna – mördade han med kniv innan han brände dem.

Tommy Alexandersson, 70, är dömd till livstids fängelse för att ha mördat sammanlagt fem personer vid två tillfällen i slutet av 1980-talet.Foto: JENS ASSUR

Erik Ljungström är våldsam i fängelset

Erik Ljungström, 35, som mördade den 24-åriga häktesvakten Karen Gebreab 2011, avtjänar sitt straff på Hall. Fram till nyligen satt han på Kumlaanstalten, men han tvingades till omplacering efter att ha attackerat en medfånge.

Erik Ljungström, 35, mördade den 24-åriga häktesvakten Karen Gebreab 2001.Foto: Polisen

Mark Saliba och brodern mördade tre

Trippelmördaren Mark Saliba, 26, sköt ihjäl två män och en kvinna i Uddevalla våren 2015. Han är dömd till livstids fängelse för skotten. Mördarens bror Martin Saliba hann fly landet innan hovrätten fällde sin dom – nu sitter han frihetsberövad i Libanon, där han greps efter en tid på flykt. Mark Saliba har å sin sida uppträtt våldsamt på anstalten Hall, där han avtjänar sitt straff. Sommaren 2017 gick han och två andra bärsärkagång och slog sönder en avdelning. Kostnaden: Runt 300 000 kronor.

Trippelmördaren Mark Saliba, 26, sköt ihjäl två män och en kvinna i Uddevalla våren 2015. Han är dömd till livstids fängelse för skotten.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.