Foto: POLISEN / POLISEN/FUPFoto: POLISEN / POLISEN/FUP
 Foto: POLISEN / POLISEN/FUP
Foto: POLISEN / POLISEN/FUPFoto: POLISEN / POLISEN/FUP
 Foto: POLISEN / POLISEN/FUP
Foto: POLISEN / POLISEN/FUPFoto: POLISEN / POLISEN/FUP
 Foto: POLISEN / POLISEN/FUP
Foto: POLISEN / POLISEN/FUPFoto: POLISEN / POLISEN/FUP
 Foto: POLISEN / POLISEN/FUP
Foto: POLISEN / POLISEN/FUPFoto: POLISEN / POLISEN/FUP
 Foto: POLISEN / POLISEN/FUP
Foto: POLISEN / POLISEN/FUPFoto: POLISEN / POLISEN/FUP
 Foto: POLISEN / POLISEN/FUP

Björn Kollberg, 33, krossade oväns skalle – får sänkt straff

Publicerad

Björn Kollberg, 33, mördade tvåbarnspappan på en illegal campingplats förra sommaren.

Kollberg dömdes till 18 års fängelse för mord och två andra fall av grov misshandel.

Nu får mördaren sänkt straff, meddelar hovrätten.

Björn Kollberg väckte den 35-årige tvåbarnspappan, som låg och sov i ett tält på den illegala campingplatsen på Järvafältet i Stockholmsförorten Akalla. De båda var ovänner sen det att tvåbarnspappan kommit över ett antal datorfiler från en gemensam vän. Den gemensamme vännen hade för vana att i hemlighet spela in händelser och samtal med en kamera i datorn – något som inte var populärt bland de som spelades in.

Flera personer har i förhör berättat att Björn Kollberg trodde att tvåbarnspappan kunde styra människor med hjälp av spionprogram som fanns i datorn. Så, när Kollberg dök upp på campingplatsen började han och tvåbarnspappan snabbt bråka.

Björn Kollberg väckte den 35-årige tvåbarnspappan, som låg och sov i ett tält på den illegala campingplatsen på Järvafältet.Foto: POLISEN / POLISEN/FUP

Krossade offrets skalle

Vittnen har berättat att Kollberg tog fram en kniv och högg ner den andre mannen, som blödande föll till marken. Sen bytte Kollberg vapen: Från kniv till rörtång.

– Han står över honom med ett ben på varje sida om bröstkorgen och bam, har ett vittne berättat i förhör om när Kollberg praktiskt taget krossade offrets skalle med rörtången.

Sen flydde Kollberg till tunnelbanan, där han fångades på bild. Efter en tids utredningsarbete kunde han sen gripas, misstänkt för mord.

Björn Kollberg fångades på bild i tunnelbanan när han lämnade mordplatsen.Foto: POLISEN / POLISEN/FUP

Björn Kollberg dömdes till 18 års fängelse

Björn Kollberg dömdes i mars, mot sitt nekande, till 18 års fängelse för mordet på tvåbarnspappan, och två andra fall av grov misshandel. Men Kollberg överklagade domen och yrkade att hovrätten skulle fria honom för mord och grov misshandel.

Kollberg har erkänt att han befann sig på campingen och att han började bråka med tvåbarnspappan.

"Han har dock förnekat att han utsatt NN för våld", framgår i rättsdokument där Kollberg i stället pekar ut en annan man som skyldig till att ha knivhuggit tvåbarnspappan.

Björn Kollberg dömdes i mars, mot sitt nekande, till 18 års fängelse för mordet på tvåbarnspappan, och två andra fall av grov misshandel. Foto: POLISEN / POLISEN/FUP

Ingen teknisk bevisning mot Björn Kollberg

I samband med det hävdar Kollberg att han själv sprang från platsen. Det finns ingen teknisk bevisning mot Kollberg i form av hittade mordvapen eller DNA-spår, utan domen mot honom baseras huvudsakligen på vittnesuppgifter.

Hovrätten bedömer emellertid att uppgifterna är tillförlitliga, och fängelsestraffet för mordet – 16 år – består. I stället är det en av domarna för grov misshandel som ändras till misshandel:

"Med hänsyn till att en av dessa, till skillnad från i tingsrätten, nu bedöms vara av normalgraden i stället för grov ska det sammanlagda fängelsestraffet sättas ned till 17 år", skriver hovrätten i sin dom som föll på fredagen.

Foto: POLISEN / POLISEN/FUP

Nämndeman: Han ska frikännas för mord

Samtidigt: En nämndeman i hovrätten menar att Kollberg borde frias helt för mord. Nämndemannen skriver:

"Jag anser att utredningen, som bland annat saknar teknisk bevisning till stöd för åtalet, inte är sådan att det kan anses vara ställt utom rimligt tvivel att Björn Kollberg gjort sig skyldig till mord. Han ska därmed frikännas i denna del."

Hovrätten valde dock att fastställa tingsrättens dom gällande mord.

En nämndeman i hovrätten menar att Kollberg borde frias helt för mord. Hovrätten valde dock att fastställa tingsrättens dom gällande mord.Foto: POLISEN / POLISEN/FUP
Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag