"Bitrånaren" dömd – slog till mot äldre vid bankomat

Här slår bitrånaren till mot Åke Andersson.
Foto: Polisen
– Jag sov inte första veckan efter det där hände, utan jag fick gå på sömntabletter, säger Åke.
Foto: Polisen
Åklagare Henrik Olin.
Foto: Brottscentralen

Han var hög på droger och behövde pengar.

Det förklarar 29-åringen som rånade tre äldre vid en bankomat i Eskilstuna – och blev känd som "bitrånaren".

Nu har han dömts till två års fängelse efter en efterlysning i bland annat Brottscentralen.

– Jag sov inte första veckan efter det där hände, utan jag fick gå på sömntabletter, säger Åke Andersson, 90, en av de drabbade.

Han blev känd som "bitrånaren". Mannen som inte bara rånade sina offer utan även bet en 86-årig kvinna i handen, för att komma åt alla hennes pengar.

Polisen hade övervakningsfilmer från alla tre misstänkta rån och stölder, men kände inte igen mannen. De gick därför ut i bland annat Brottscentralen och fick därefter tips av allmänheten om vem det var.

Nu, drygt tre år efter rånet, rånförsöket och stölden i oktober 2014, har den 29-årige bitrånaren dömts till två års fängelse.

– Det var flera personer som hörde av sig efter att det här hade visats på bland annat Brottscentralen. En av dem hörde jag också som vittne, och det framgår av tingsrättens dom att det absolut har fått betydelse för utgången i det här målet, säger åklagare Henrik Olin.

Här är ett annat fall där bitrånaren slår till.
Foto: Polisen

Åke, 90: "Han var snabbare än mig"

En av de drabbade var Åke Andersson, som i dag är 90 år gammal. Han tog ut 1 500 kronor, när 29-åringen kom fram och tog pengarna i från honom.

Trots åldersskillnaden rusade Åke Andersson efter.

– Jag försökte i alla fall. Han snubblade en gång. Då tänkte jag att ”nu tar jag honom”, men han var snabbare än mig, säger Åke Anderssson.

Den grova stölden satte djupa spår hos honom. Åke Andersson säger att det är skönt att gärningsmannen nu åkt fast.

– Jag sov inte första veckan efter det där hände, utan jag fick gå på sömntabletter.

Bitrånarens förklaring: "Brukade spice"

29-åringen erkände bara ett av brotten, bitrånet mot den 86-åriga kvinnan. Där fanns DNA från bettet som bevis mot honom.

I rättegången bad han om ursäkt och sa att händelsen med kvinnan var "förfärlig". Enligt 29-åringen själv var han påverkad av droger och i behov av pengar vid tillfället.

"Han hade nyligen kommit ut från ett behandlingshem. Han hade haft det struligt och brukade droger. Under den dagen hade han brukat spice", står det i domen att 29-åringen sagt.

29-åringen har överklagat domen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.