Skelettdelar i skogen tillhör försvunna Fatima

Fatima Berggren, 57, försvann i maj 2017 och misstänks ha blivit mördad.
Foto: PRIVAT
En av sökinsatserna för att hitta försvunna Fatima.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

Skelettdelar som hittats i skogen markerar ett genombrott i utredningen av Fatima Berggrens försvinnande.

Nu bekräftar åklagaren: Kvarlevorna tillhör Fatima.

Fyndet blir en nyckeldel i bevisningen mot den 54-årige bilmekaniker som misstänks ha mördat Fatima Berggren och gömt kroppen.

I ett års tid hade hundar sökt i skogsområden, polisen dykt i Svartån och grävt på platser av intresse. Men Fatima Berggren hade inte hittats.

I söndags kom samtalet från en privatperson i Västerås in till polisen: Skelettdelar i ett skogsparti. Nu, efter att delarna undersökts, bekräftar åklagare att kvarlevorna tillhör Fatima Berggren, 57.

"Efter identifieringsarbete kan polisen konstatera att det är kvarlevor från den försvunna kvinnan som nu påträffats", skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Avspärrning i samband med helgens skelettfynd.
Foto: ROBERT REINHOLDSSON

Kammaråklagare Jenny Alriksson:

– Polisen har arbetat intensivt med identifieringsarbetet, som så här långt gett gott resultat. Jag kan inte berätta närmre vad för kvarlevor som påträffats eller andra omständigheter kring fyndet.

Anmäldes försvunnen maj 2017

När anhöriga inte lyckades få kontakt med Fatima Berggren anmäldes hon försvunnen 24 maj 2017. 

Vändorna i Fatima-fallet

24 maj 2017: Fatima Berggren anmäls försvunnen efter att anhöriga inte fått kontakt med henne på flera dagar.

9 augusti 2017: Sökandet är resultatlöst och polisens hypotes är nu att Fatima kan ha blivit mördad.

27 september 2017: Enligt VLT har "vissa fynd" gjorts i sökandet. Två män anhålls men släpps senare.

19 januari 2018: En av männen som anhölls i september häktas på sannolika skäl misstänkt för mord och brott mot griftefriden.

8 april 2018: En privatperson hittar skelettdelar i ett skogsparti i Västerås. Polisen utreder om fyndet kan kopplas till Fatimas försvinnande.

10 april 2018: Åklagare bekräftar att skelettdelarna tillhör Fatima Berggren, 57.

Polisen inledde en förundersökning om människorov – som snart rubricerades om:

– Vi måste vara ärliga och säga att vår hypotes är att hon kan ha blivit mördad, sa Johan Stenvi vid polisens utredningssektion.

Trots att ingen kropp hittats anhölls i september en 54-årig man som mordmisstänkt.

Bevisen räckte inte för att begära honom häktad – den gången.

I januari i år hade misstankarna stärkts och sedan dess är han häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord och brott mot griftefriden.

Mekanikern: "Tror inte på utredningar"

Under tiden i häkte har 54-åringen utretts i två vändor.

Först av frivården:

”Vid intervjutillfället på häktet inför aktuellt yttrande uttrycker NN att han ej har så stor tilltro till utredningar, och han är mycket fåordig.”

Dykare söker efter fynd i Fatima-utredningen.
Foto: JANNE ÅKESSON, SWEPIX

För utredaren uppgav mannen att han arbetat som bilmekaniker, men sedan en längre tid får sjukersättning. Det framkommer också att han är skuldsatt hos Kronofogden.

Frivården rekommenderade vidare utredning i form av en mindre sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7-utredning, ”med hänvisning till aktuell brottslighets art.”

En utredning som nu är färdig.

Säger sig vara oskyldigt dömd

Rättspsykiatern konstaterar inledningsvis att 54-åringen förekommer under 25 avsnitt i polisens belastningsregister. 

Han är dömd för brott som misshandel, rattfylleri, narkotikabrott – och grov kvinnofridskränkning efter att ha plågat sin dåvarande partner med strypgrepp och slag i två års tid.

Flera gånger har han dömts till fängelse.

”Då man för dessa tidigare gärningar på tal blir NN mycket intensiv i kontakten och uttrycker att många av dessa domar är felaktiga”, skriver psykiatern i sitt utlåtande.

Kan vara allvarligt psykiskt störd

”Han säger att han dömts mot sitt nekande, trots att vittnen och rättsläkare varit på hans ’sida’. Han menar även att polis lagt amfetamin i prover som var knutna till honom och som skulle analyseras.”

Slutsats: 54-åringen kan lida av en allvarlig psykisk störning och bör skickas på en större rättspsykiatrisk undersökning längre fram.

Samtidigt har kammaråklagare Jenny Alriksson begärt mer tid att färdigställa utredningen mot mannen. Fler förhör ska hållas. Spår och beslag ska analyseras. Bland annat väntar åklagaren på svar från Nationellt forensiskt centrum, NFC.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.