Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Billy Fagerströms lögner för mamman och familjen

Billy Fagerström mördade Tova Moberg.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Gården där Tova Moberg mördades.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Billy Fagerström, 23, levde ett dubbelliv.

Flickvännen Tova Moberg, 19, styrde han med misshandel och hot innan han mördade henne, enligt polisutredningen.

Inför familjen agerade han lugnt och kärleksfullt.

Mördarens mamma säger i förhör: Det är som om jag inte känner igen min son.

Tova Mobergs dagbok och egna bilder har avslöjat terrorn hon utsattes för av pojkvännen Billy Fagerström, innan hon mördades av honom våren 2017.

Polisutredningen visar ett förhållande styrt av regler, våld och hot. I rätten sa Fagerström själv:

– Orsaken till att vi satte upp regler var misstankar om otrohet. Det förstörde relationen.

Reglerna rörde bland annat att paret inte fick festa var för sig – och att de inte fick umgås med det andra könet, enligt Fagerström själv.

 

LÄS MER: Pojkvännen styrde Tova Mobergs liv med våld och dödshot

 

Tovas vän: ”Det var helt sjuka saker”

Enligt Tovas vänner var det Billy Fagerström som styrde.

– Det var helt sjuka saker, har en vän sagt i rätten.

– Vi umgicks i smyg och skolkade för att kunna umgås eftersom vi inte fick umgås för expojkvännen.

Tova Moberg försvann lördagen den 13 maj 2017. Tisdagen den 16 maj hittades hennes kropp.

Fagerström hotade Tova med att hon skulle bli "sönderslagen samma kväll" om hon minglade på sin studentdag, visar polisens utredning.

Den fysiska misshandeln ska ha hållit på i över ett år innan Tova mördades. I Tovas egen dagbok, som varit en viktig del i utredningen, skrev hon att hon trodde att hon skulle dödas av Fagerström.

”Jag fixar inte detta, det blir bara värre & värre. Nästa gång dödar han mig. Ser helt jävla trasig ut. Min överläpp sprack så det vart blod på kudden.”

 

LÄS MER: Tovas skräck – skrev i dagboken om bevisen mot pojkvännen

 

Billy Fagerströms familj visste inget

Men inför sin familj visade Billy Fagerström upp en annan sida. Trots uppgifterna och bevisen om svartsjuka och ett icke-fungerande förhållande mellan Billy Fagerström och Tova Moberg, märkte mördarens familj ingenting.

I polisförhör har Fagerströms mamma sagt att hon ”aldrig har märkt någon svartsjuka eller annat hos Billy”.

Tova Moberg.Foto: Privat

Polisen antecknar i ett förhör i somras att mamman:

”… säger att hon uppfattat relationen mellan Billy och Tova som jättebra och att hon därför blir så förvånad över detta.”

Våren 2017 polisanmälde Tovas föräldrar Billy Fagerström för misshandel av dottern efter att de upptäckt skador på hennes kropp. Tova dokumenterade själv misshandeln och bilder, som är delar av polisens utredning, visar hennes ansikte och kropp blåslagna. Misshandelsutredningen lades ner – Tova ville inte medverka.

Mördarens mamma: ”Jag ryser”

När Billy Fagerströms mamma frågade sonen om misshandeln sa han, enligt mamman, att ”Tova hade stått och buttat” på honom flera gånger, och att han till slut ”buttat tillbaka”. Mamman tror på sin son, säger hon i förhör, och säger att Billy Fagerström och Tova alltid ”kvittrat och varit så kära”.

I polisförhör säger Billy Fagerströms mamma flera gånger att hon aldrig märkt av att sonen blir arg eller ”har temperament”.

”NN säger att Billy inte blir arg utan att han blir mer saklig i så fall.”

Samtidigt, när mamman får höra vad Tova Moberg vittnade om i sin dagbok, säger hon:

– Åh herregud, jag ryser. Men tänk om man hade fått veta något sådant här. Då har man ju kunnat göra något. Hon var ju rädd för att dö, stackarn.

Pappan: ”Har han gjort det här så är han kall”

I senare förhör säger mamman också att Billy Fagerström ”aldrig i hennes ögon tenderat att vara aggressiv mot någon, varken människor eller djur". Mamman tycker att "det är som om hon inte känner igen sin son i det som hänt”.

Rätten besöker den gård där Tova Moberg mördades.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Dagen efter att Billy Fagerström enligt Hudiksvalls tingsrätt mördade Tova Moberg tog han sig hem till sin pappa och styvmor. Där agerade han som vanligt. Fagerströms pappa säger i förhör:

– På söndagen var Billy lugn. Har han gjort det här så är han kall.

Styvpappan: ”Förd bakom ljuset”

Flera andra familjemedlemmar till Billy Fagerström delar samma uppfattning. Fagerströms styvpappa berättar i förhör:

– Det var aldrig några tendenser till konstigheter mellan Billy och Tova. Han har aldrig visat att han ville ha kontroll på Tova. De var som vilka kära ungdomar som helst. De var kärleksfulla mot varandra. Jag har aldrig uppfattat något bråk mellan dem, då de varit hos oss.

LÄS MER: Billy Fagerström om förhållandet med Tova Moberg 

 

När Tovas föräldrar anmälde Billy Fagerström för misshandel kunde Fagerströms styvpappa inte tro på det, säger han i förhör.

– Jag hade svårt att tro på det. Billy hade ju aldrig slagits tidigare, han hade ju knappt ens höjt rösten. Jag kanske är förd bakom ljuset.

Billy Fagerströms lögn om misshandeln

– Billy hävdade i sten att det inte hade hänt. Det var en knuff som gjorde att Tova fick blåögat. Billy sa också att det aldrig tidigare hade hänt något liknade. Jag sa till Billy att jag tycker att det är hemskt med killar som slår tjejer.

Gården där Tova Moberg mördades.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Styvpappan säger också i förhör att han inte alls känner igen bilden av Billy Fagerström som kontrollerande och svartsjuk mot Tova.

– Jag ser två Billy i det här och det är bara den ena som jag känner till.

– Den Billy som ni beskriver känner jag inte igen. Vi har aldrig märkt att förhållandet mellan Tova och Billy skulle ha varit på det här sättet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.