Billy Fagerström döms till livstid för mordet på Tova Moberg

Billy Fagerström döms till livstids fängelse för mordet på sin exflickvän Tova Moberg, 19.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Tova Moberg.

Billy Fagerström döms till livstids fängelse för mordet på sin exflickvän Tova Moberg, 19.

Hovrätten fastställer mördarens straff, men frikänner honom från ett fall av misshandel och flera fall av olaga hot.

Med en hammare som vapen tog han livet av Tova och dumpade henne i sjön efter att ha fäst kroppen vid en skottkärra. Mordet var kulmen på Billy Fagerströms flera år långa skräckvälde med våld och hot, enligt polisens utredning.

I en hemlig låda under sängen hade Tova sparat bevisbilder mot Billy Fagerström – och i sin dagbok spådde hon vid upprepade tillfällen sin egen död.

I februari dömdes Billy Fagerström till livstids fängelse för mord liksom flera fall av misshandel, olaga tvång och olaga hot.

Döms till livstid igen

Veckor senare överklagade han domen:

”Billy Fagerström förnekar gärningarna och menar att åklagaren inte mot hans förnekande har förmått att styrka åtalet”, stod i överklagandet.

Förhandlingen i Hovrätten för Nedre Norrland avslutades 3 maj. Nu kommer domen: Också hovrätten dömer Billy Fagerström till livstids fängelse.

Hovrätten frikänner Billy Fagerström från ett fall av misshandel och fem fall av olaga hot, men dömer ut livstids fängelse för mord.

"Besinningslöst våld"

Så här skriver hovrätten:

"Hovrätten pekar särskilt på att Billy Fagerström varit klart fysiskt överlägsen Tova Moberg, att brottet riktats mot en kvinna som han hade haft en längre nära relation till samt begåtts på en plats där hon saknat möjlighet att undkomma eller få hjälp. Till det kommer att skadebilden visar att Tova Moberg utsatts för ett besinningslöst och omfattande våld."

Att Billy Fagerström efter mordet fäste kroppen vid en skottkärra och sänkte den i sjön beskriver hovrätten som "mycket kränkande åtgärder" som ytterligare försvårar för mördaren.

"Omständigheterna är enligt hovrättens mening synnerligen försvårande och påföljden ska därför bestämmas till fängelse på livstid."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.