Billy Fagerström döms till livstids fängelse för mordet på sin exflickvän Tova Moberg, 19. Foto: ALEX LJUNGDAHLBilly Fagerström döms till livstids fängelse för mordet på sin exflickvän Tova Moberg, 19. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Billy Fagerström döms till livstids fängelse för mordet på sin exflickvän Tova Moberg, 19. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Tova Moberg.Tova Moberg.
Tova Moberg.

Billy Fagerström döms till livstid för mordet på Tova Moberg

Publicerad

Billy Fagerström döms till livstids fängelse för mordet på sin exflickvän Tova Moberg, 19.

Hovrätten fastställer mördarens straff, men frikänner honom från ett fall av misshandel och flera fall av olaga hot.

Med en hammare som vapen tog han livet av Tova och dumpade henne i sjön efter att ha fäst kroppen vid en skottkärra. Mordet var kulmen på Billy Fagerströms flera år långa skräckvälde med våld och hot, enligt polisens utredning.

I en hemlig låda under sängen hade Tova sparat bevisbilder mot Billy Fagerström – och i sin dagbok spådde hon vid upprepade tillfällen sin egen död.

I februari dömdes Billy Fagerström till livstids fängelse för mord liksom flera fall av misshandel, olaga tvång och olaga hot.

Döms till livstid igen

Veckor senare överklagade han domen:

”Billy Fagerström förnekar gärningarna och menar att åklagaren inte mot hans förnekande har förmått att styrka åtalet”, stod i överklagandet.

Förhandlingen i Hovrätten för Nedre Norrland avslutades 3 maj. Nu kommer domen: Också hovrätten dömer Billy Fagerström till livstids fängelse.

Hovrätten frikänner Billy Fagerström från ett fall av misshandel och fem fall av olaga hot, men dömer ut livstids fängelse för mord.

"Besinningslöst våld"

Så här skriver hovrätten:

"Hovrätten pekar särskilt på att Billy Fagerström varit klart fysiskt överlägsen Tova Moberg, att brottet riktats mot en kvinna som han hade haft en längre nära relation till samt begåtts på en plats där hon saknat möjlighet att undkomma eller få hjälp. Till det kommer att skadebilden visar att Tova Moberg utsatts för ett besinningslöst och omfattande våld."

Att Billy Fagerström efter mordet fäste kroppen vid en skottkärra och sänkte den i sjön beskriver hovrätten som "mycket kränkande åtgärder" som ytterligare försvårar för mördaren.

"Omständigheterna är enligt hovrättens mening synnerligen försvårande och påföljden ska därför bestämmas till fängelse på livstid."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag