Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bilar proppfulla med vapen – Bandidosledare misstänks

Bandidosledaren som nu begärs häktad.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
Polisens tillslag i veckan. Foto: JANNE ÅKESSON

En ledande person inom mc-gänget Bandidos greps i veckan i en större polisinsats i södra Stockholm.

Misstankarna gäller flera bilar som i våras hittades fullproppade med droger och automatvapen.

Mannen i fråga är bland annat straffad för medhjälp till mordförsök.

Det var i våras som polisen i södra Stockholm upptäckte en vapengömma i södra Stockholm. Stora mängder automatvapen, sprängmedel och knark hade gömts i bilar i ett parkeringsgarage i Skärholmen i södra Stockholm. 

I tillslaget hittades 37 vapen, varav 13 stycken var automatvapen. 

Den fortsatta utredningen efter vapentillslaget ledde i veckan till ett gripande av en man i 30-årsåldern. Enligt Expressens uppgifter har mannen haft en ledande roll inom Bandidos i Stockholm. Han är sedan länge känd av polisen.

"Dags att plocka in honom"

– Den här utredningen har pågått rätt länge, sedan i april. Och nu är vi där i utredningen att det är dags att plocka in honom. Nu är han misstänkt och det är ett så pass grovt brott när vi inte kan ha dem ute, då ska de gripas, anhållas och häktas. Det är därför han är anhållen, sade polisen Daniel Löfgren tidigare i veckan angående gripandet av mannen.

Bild från tillslaget i onsdags. Foto: JANNE ÅKESSON

Mannen är tidigare dömd till fyra års fängelse för medhjälp till mordförsök. Enligt tingsrätten var han med och planerade en skjutning i Södertälje 2010.

Bland annat var det han som levererade bilen som användes i skjutningen, enligt domen. Någon dag efter dådet åkte mannen på Bandidosfest i Borås, enligt samma dom.

På den tiden var han enligt åklagare medlem i Bandidos supportergrupp X-team.

Greps i onsdags

Nu begärs han häktad på sannolika skäl misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott. Enligt häktningsframställan anhölls mannen i sin frånvaro klockan 14 i tisdags eftermiddag. Ett drygt dygn senare, på onsdagskvällen, kunde han gripas.

Häktningsförhandlingen hålls på fredagseftermiddagen vid Södertörns tingsrätt.

– Vi har anhållit en person med kopplingar till Bandidos och jag har begärt honom häktad på sannolika skäl, säger Pontus Bergsten vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Bandidosmannens advokat Peter Dahlqvist:

– Han förnekar brott och är tydlig med att han är oskyldig. Vi hoppas att utredningen går snabbt och att det snabbt visar sig att han faktiskt inte har något med det här att göra.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!