Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Psykiatern: Han ljuger om rösterna i huvudet

21-åringen som erkänt dubbelmord i Hallonbergen och åtalats för ytterligare ett mord är inte för sjuk för fängelse. Det framgår av den rättspsykiatriska undersökning som nu är klar. Foto: / SVEN LINDWALL
I januari sköts en man till döds utanför Karolinska sjukhuset. Foto: Alex Ljungdahl

Han är åtalad för tre mord.

Två av dem har han erkänt – och skyller på att röster i huvudet från en allsmäktig "Joker" drev honom.

Den berättelsen kallar psykiatern för en efterkonstruktion, och slår fast att 21-åringen inte är allvarligt psykiskt störd.

I januari sköts en man till döds utanför Karolinska sjukhuset.

I mars höggs ett gift par till döds i anslutning till sitt hem i Hallonbergen.

Mannen i paret var vittne till mordet vid Karolinska – något som enligt åklagaren drev 21-åringen att mörda igen.

Morden har ägt rum i en miljö som kopplas till narkotikahandel.

Flera unga män som ingår i ett och samma kompisgäng har i olika konstellationer ställts inför rätta för morden. En 21-årig man står åtalad för alla tre.

Sedan han häktades har mannen hunnit göra obscena gester i rättssalen, gjort sig omöjlig med sin första advokat. Enligt den nu färdiga rättspsykiatriska utredningar var han också "misstänksam och hånfull" mot personal när han kom till häktet. 

 

LÄS OCKSÅ: 21-åringen tar på sig dubbelmord 

 

Kan få fängelse

I oktober, under pågående rättegång, erkände 21-åringen dubbelmordet i Hallonbergen. Hans nya advokat Carla Pantzar sa då:

– Han beskriver att det inte har varit något planerat. Det skulle vara ett inbrott och då hände saker i hans huvud som han inte kan styra över, sa hans nya försvarsadvokat Carla Pantzar.

Solna tingsrätt ansåg att bevisningen mot mannen var övertygande och beslutade om en stor rättspsykiatrisk undersökning, så kallad RPU. Nu har Rättsmedicinalverket (RMV) kommit fram till att mannen lider av så kallat antisocialt personlighetssyndrom – men det är ingen allvarlig psykisk störning i lagens namn.

"Därmed föreligger inget behov av psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande och annat tvång", konstaterar RMV. Det är därmed fritt fram att döma honom till fängelse.

Skyller på "Jokern"

21-åringen har under sin tid på rättspsyk pratat om röster i huvudet och att han var styrd av "Jokern" vid dubbelmordet. Denne "Joker" beskriver han som någon som "styr över allt", "står nära gud" eller "är gud." Dubbelmordet var i själva verket tänkt att förgöra en ond ande som tagit det gifta parets kroppar i besittning – enligt 21-åringens förklaring.

Men rättspsykiatern köper inte det:

"Den beskrivning NN lämnat av sina psykotiska upplevelser har tydliga drag av efterkonstruktion i syfte att i någon mån frita sig från ansvar för sina handlingar, samt sannolikt lindra den ångest och ånger han tycks ha upplevt för sitt handlande."

Vidare framkommer att 21-åringen sporadiskt rökt cannabis samt att han tillbringat större delen av sitt vuxna liv som arbetslös. "Han har inte haft någon sysselsättning sedan 2016, men haft andra inkomster i form av bland annat cykelstölder", står att läsa.

21-åringen säger sig längta tillbaka till tonåren, då han var en lovande fotbollsspelare.