Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bedragarparet stal från äldre – Alice, 98, drabbades

Bedragarparet förföljde äldre, funktionshindrade människor och stal deras pengar. Foto: Polisen
Nu har paret, en kvinna född 1992 och en man född 1988, dömts i Solna tingsrätt för en rad grova stölder och bedrägerier. Foto: Polisen
Pengar som hittades efter gripandet. Foto: Polisen

Bedragarparet förföljde äldre, funktionshindrade människor och stal deras pengar. 

Alice, 98, och Nanna, 88, var två av de som drabbades.

– Jag är ledsen och besviken. Hur ska man kunna göra något åt så att de ska få in i huvudet att man inte ska bära sig åt så, säger Nanna. 

Hela sommaren härjade bedragarparet på Stockholms gator. 

Nästan alla stötar skedde på liknande sätt: paret förföljde äldre människor och observerade deras bankomatkoder. Sedan distraherade en av bedragarna brottsoffret, medan den andra stal plånboken. 

Nu har paret, en kvinna född 1992 och en man född 1988, dömts i Solna tingsrätt för en rad grova stölder och bedrägerier. 

Sammanlagt hade paret kommit över närmare 120 000 kronor som de tagit från sju olika äldre människor. 

"Kartlagt varje offer"

Tingsrätten skriver i sin dom att paret "specialiserat sig på att utföra grova stölder mot åldrade personer med rörelse- och/eller funktionshinder som rör sig ensamma ute i vardagen". 

”Det framstår som uppenbart att de kartlagt varje offer genom att följa efter dem och utan deras vetskap – sannolikt i samband med användning av bankomat eller kortterminal – ta reda på deras kod till bankkort. Därefter har de på en plats där målsäganden varit ensam och värnlös på ett raffinerat sätt distraherat dem, bl.a. med frågor kring olika personers namn på ett papper”, står det i domen. 

Alice, 98: "Han tog rullatorn ifrån mig"

98-åriga Alice var en av de som drabbades. Hon beskriver hur paret följde med henne in i porten nära lägenheten där hon bor. 

– Han tog rullatorn ifrån mig, för det är tre trappsteg upp till själva korridoren. Och då lyfte han upp den för de där tre trappstegen och ställde den där. Och då kunde jag inte komma upp på annat vis än att jag fick ta mig omkring väggen så jag kom till ett räcke, säger Alice och fortsätter:

– Sen var han inte intresserad av mig längre när han fått upp den där. Han lyfte upp den där rullatorn nästan i ögonhöjd, så då kunde han bara sticka in handen i väskan och ta plånboken. 

Förutom de 800 kronorna Alice hade i plånboken blev hon av med 15 000 kronor efter att bedragarparet använt hennes kort vid en bankomat på Södermalm. 

Nanne, 88, drabbad: "Besviken"

En annan av de som drabbades var 88-åriga Nanne. 

– Jag är ledsen och besviken, kunde inte tro att det var sant först. Sedan blev jag arg samtidigt. Hur kan man röra gamla, äldre människor som har svårt att röra sig och inte tänker ett dugg på vad de ställer till med och vad de drabbar folk med, säger Nanne. 

Stjärnadvokaten Leif Silbersky reagerade kraftigt när han kommenterade fallet i Expressen TV:s program ”Brottscentralen”.

– Brott är ofta föraktligt, men det här är extra föraktligt. Att ge sig på värnlösa människor, människor som inte har förmåga att skydda sig på något sätt, sa Leif Silbersky i programmet. 

Mannen och kvinnan fick fängelse 

Den dömda kvinnan, som straffades 18 månaders fängelse för grov stöld, bedrägeri och försök till bedrägeri, har förnekat gärningarna. Hon menar att hon inte deltagit vid brotten, något som även den dömda mannen höll med om.

– Hon har varit på fel plats vid fel tidpunkt, vilket då bekräftats av hennes manliga bekant. Och i vart fall i fråga om ett par av de aktuella åtalspunkterna, menar vi att utredningen var ganska tydlig på att hon inte hade med saken att göra, säger hennes advokat Johan Ödlund. 

Mannens advokat Johan Grahn säger:

– Min klient har erkänt de flesta handlingarna. När det gäller hans situation generellt, tycker jag det är tragiskt. Förklaringen han gett är att han tagit pengarna för att skicka hem till sin familj. 

Mannen fick ett år och åtta månader i fängelse för grov stöld, bedrägeri, försök till bedrägeri och häleri. 

Båda två ska utvisas ur Sverige – mannen förbjuds att återvända innan år 2028, och kvinnan innan år 2023.