Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bästa vännernas festkväll – timmarna före mordet

20-åringen står åtalad för att ha skjutit ihjäl sin bäste vän. Kvällen innan mordet festade de två tillsammans. Bilden är från ett annat tillfälle.Foto: Polisen

De hade känt varandra sedan barnsben och beskrivs som bästa vänner.

I vintras var de ute och festade med varandra i centrala Stockholm, drack drinkar och tog sedan gemensam taxi hem sent på småtimmarna.

Morgonen därpå stormade 20-åringen in i en lägenhet och sköt den jämnårige kamraten till döds, enligt åtalet.

De två unga männen växte upp sida vid sida i Dalen i Enskede i södra Stockholm. I den nu aktuella utredningen beskriver både polisen och flera personer i männens närhet dem på samma sätt: De var bästa vänner – men också ledare och andreman för ett nätverk som sysslade med narkotikahandel.

Nu står den 20-årige utpekade andremannen åtalad misstänkt för att ha mördat sin gängledare. Den jämnårige kamraten blev skjuten till döds med flera skott när han satt obeväpnad i en soffa.

Polisens kartläggning visar att de två männen hade tätt umgänge hela vägen fram till slutet.

Kvällen innan mordet, den 15 december, tog de en taxi in till Södermalm i Stockholm för en utekväll. Vid 23-tiden anlände de till en krog där de anslöt till ett sällskap jämnåriga kvinnor.

Var glad – beställde drinkar

En kvinna i sällskapet har sagt i förhör att den utpekade gängledaren var glad, social och beställde in drinkar. Samtidigt upplevde hon relationen mellan honom och andremannen som ”mer splittrad” jämfört med tidigare.

Tecken på att det funnits en spricka mellan vännerna nämns också av en annan kvinna i utredningen, som känner dem väl. Dagen innan festkvällen har hon hört gängledaren skälla ut andremannen.

– Jag hör inte ordagrant men jag hör andemeningen, säger kvinnan i förhör.

– Det är starkt ogillande från (gängledarens) sida över nånting som (andremannen) har gjort.

– Han får sig en uppläxning liksom.

Fångades av övervakningskameror

När krogen stängde vid 03 splittrades sällskapet. Kvinnorna åkte mot Stureplan för att festa vidare medan gängledaren, andremannen och en nära vän till dem gick till McDonald's för att äta.

Sällskapet fångades på bild av flera övervakningskameror under natten.

Klockan 03.47 fångades vännerna av övervakningskamera på Medborgarplatsen i Stockholm.Foto: Polisen
Klockan 04.18 kom männen ut från McDonald's på Folkungagatan. De hoppade in i en taxi som körde dem via Stureplan till Mariaplan, där de handlade i en butik.Foto: Polisen
Klockan 05.33 var de tillbaka på Medborgarplatsen.Foto: Polisen

Vid 06 på morgonen tog de återigen en gemensam taxi, denna gång hem till Dalen i södra Stockholm. Så småningom skildes de åt när gängledaren följde med den tredje mannen i sällskapet hem för att sova.

Vittnet: ”Min familjs säkerhet”

Omkring åtta timmar senare kom andremannen till bostaden i fråga, enligt flera vittnen. I lägenhetens vardagsrum sköt han sin gängledare och vän till döds med flera skott, enligt åtalet.

Vid mordet befann sig deras gemensamma vän i soffan bredvid. Klockan 14.34 ringde han SOS och larmade om skjutningen.

I förhör har vännen sagt att han vaknade av skotten, och att han aldrig hann uppfatta vem skytten var.

Han har lämnat en berättelse, men varit ovillig att nämna några namn.

– På grund av min säkerhet och min familjs säkerhet också så vill jag inte gå in på några andra.

Rättegången inleds i början av juni.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.