Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Barnens vittnesmål mot Arbogakvinnan

Flera av Arbogakvinnans barn har vittnat i rättegången. Foto: SVEN LINDWALL
Här mördades Arbogakvinnans pappa och hennes mamma skadades svårt. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Arbgakvinnan ska ha skojat och sagt att hon skulle få gå på sin pappas begravning i fängelsekläder. Foto: OLLE SPORRONG

En av sönerna gråter när han vittnar mot Johanna Möller.

Dottern i 25-årsåldern uttrycker sitt hat - och dottern i 20-årsåldern vinkar och kallar sin mamma snäll och generös.

Och trots att 42-åriga Johanna Möller försökte stoppa den minderåriga sonens förhör valde han själv att vittna.

Rättegången mot 42-åriga Johanna Möller och Mohammad Rajabi pågår just nu i Västmanlands tingsrätt. Under rättegången har flera anhöriga till henne vittnat, bland annat fyra av hennes barn.  

Polisförhör med Möllers minderåriga son har spelats upp, trots att Möller gråtandes bett rätten att stoppa förhöret och hänvisat till "barnperspektivet". Sonen själv ville dock vittna, enligt Susanna Cleve, målsägandebiträde till Möllers mamma som attackerades i sommarstugan.

Ville säga sanningen

Sonen berättade hur mamman dagarna efter mordet på hans morfar skojat och sagt att hon skulle få gå på begravningen i fängelsekläder. Mamman ska också ha försökt få honom att ljuga och säga att hon var hemma under mordkvällen. Men i polisförhör sa sonen flera gånger att det var bäst att berätta sanningen. Han berättar att mamman och Mohammad Rajabi lämnade hemmet vid klockan 20 och att mamman först återvände runt klockan 23.

– Det är ett tungt vittnesmål. Han behöver inte ens vittna, men gör det ändå, har Brottscentralens expert Leif GW Persson sagt.

Arbogakvinnans före detta pojkvän Mohammad Rajabi har erkänt. Foto: SVEN LINDWALL

Pekade ut sonen som mördare

Mamman har under utredningens gång kommit med flera olika teorier om vem hon misstänker ligger bakom mordet på hennes pappa Göran. Bland annat har hon presenterat sin son i 20-årsåldern som en potentiell gärningsman. När han vittnade i rättssalen grät sonen och framför honom låg flera pappersnäsdukar ihoprullade. När han fick frågan hur det kändes att mamman pekat ut honom svarade han:

– Jag vet inte – dåligt. 

Också Johanna Möller grät under sonen i 20-årsålderns vittnesmål och innan han lämnade salen vinkade hon till honom.

Johanna Möllers dotter i 25-årsåldern har i rättssalen uttryckt sitt hat mot mamman - och trots att ingen dom har fallit är hon säker på att mamman ligger bakom mordet och att motivet är pengar.

– Jag är 100 procent säker, säger hon.

 

Dottern i 25-årsåldern: 100 procent säker på mammans skuld

Johanna Möllers dotter i 25-årsåldern har vid två tillfällen vittnat mot mamman i rättssalen i Västmanlands tingsrätt. Första gången gällde det misstänkta mordet på Aki Paasila. Andra gällde mordet och mordförsöket på Arbogakvinnans föräldrar – alltså dottern i 25-årsålderns mormor och morfar. 

Hon berättade hur hon stod nära morföräldrarna och att hon – trots att ingen dom har fallit – är säker på att hennes mamma är inblandad.

– Jag är 100 procent säker.

Hon misstänker att motivet var pengar: Att mamman försökte få ut ett arv efter sina föräldrar.

– Hon var pengakåt, säger dottern i 25-årsåldern.

I rätten sa hon att mamman anpassar känslorna efter situationen och berättar att mamman innan hon häktades misstänkt för mordet på morfadern frågade ut dottern om vad som sagts i polisförhör.

– Hon frågade väldigt mycket om vad jag sagt i förhör. Jag sa till henne, varför är du orolig, jag har ju sagt det jag har sagt.

Dottern i 25-årsåldern sa också att hon vad obekväm med att mamman var sambo med Mohammad Rajabi och att hon inte tyckte om sin mammas prioriteringar.

– Hon prioriterade flyktingbarnen framför oss barn, säger hon.

Dottern i 25-årsåldern har berättat hur Johanna Möller bett henne om hjälp med att döda Aki Paasila.

Sonen i 20-årsåldern: Grät i rättssalen

42-åriga Johanna Möller har i polisförhör sagt att hon misstänker att hennes son i 20-årsåldern var inblandad i mordet på hennes pappa Göran.

När han vittnade fick sonen frågan hur han kände kring att mamman anklagat honom för det.

– Jag vet inte, sa sonen.

– Dåligt.

Åklagaren Jessica Wenna förtydligade för sonen när han hördes att några sådana misstankar inte finns – och :"Den enda som påstår det din mamma".

När sonen hördes i rättssalen brast han ut i tårar flera gånger och han snöt sig i pappersnäsdukar när han berättade om mamman och vad han tyckte om att Mohammad Rajabi bodde hos hans mamma.

– Inget bra, kommenterar han mammans samboskap.

I polisförhör har hans 42-åriga mamma sagt att sonen skulle fixa en pistol åt honom – något som sonen förnekat.

I polisförhör har sonen berättat hur hans mamma bett honom om hjälp med att döda Aki Paasila och enligt förundersökningen så har hon bett honom att tappa en soffa på hennes make.

Dottern i 20-årsåldern: Vinkar till mamman

Dottern i 20-årsåldern har vinkat åt sin mamma i rättssalen och svarat kortfattat på åklagarnas frågor om modern och kvällen den tredje augusti då hennes morföräldrar attackerades i sin sommarstuga.

– Jag var hemma och lagade mat. Det var en vanlig kväll. Jag var bara hemma och tog det lugnt, säger dottern om mordkvällen.

Hon berättade vidare hur hon lagade plankstek, något hon ska ha fått av sin mamma.

I rättssalen beskriver hon sin mamma – och till skillnad från många andras vittnesmål som har beskrivit Johanna Möller som känslokall och fixerad vid pengar beskriver hon sin mamma som generös.

– Snäll, generös, tänker på sin familj, säger hon om mamman.

Under förundersökningen har det framkommit uppgifter om att Johanna Möller bett sin dotter i 20-årsåldern om hjälp med att döda hennes make Aki Paasila.

Minderåriga sonen: Valde själv att vittna

I det första polisförhöret sa Johanna Möllers minderåriga son att hans mamma varit hemma kvällen då morföräldrarna attackerades i sommarstugan. Snart berättade han dock att mamman bett honom ljuga – och att han var mån om att berätta sanningen. Om mordkvällen har han berättat hur han försökte ringa sin mamma – men att hon hade lämnat sin telefon hemma. När hon senare kom hem så sa hon att det hade tagit lång tid att komma hem på grund av en viltolycka.

– Mamma sa att det hade tagit längre tid på grund av någon krock med en älg eller något annat djur, säger sonen.

Flera gånger i förhöret som spelas upp i rättssalen i Västmanlands tingsrätt att det bästa är att berätta sanningen.

Johanna Möller ville stoppas sonens vittnesmål – då hon menade att det stred mot FN:s barnkonvention och sade sig vilja skydda sonen. Enligt Möllers mammas och systers målsägandebiträde Susanna Cleve ville dock sonen att vittnesmålet skulle spelas upp.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!