Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Barnens sorg efter mordet på föräldrarna: ”Djupt sår”

Edvin Gyllensvaan grips. Foto: LÄSARBILD
Edvin Gyllensvaan är dömd till livstids fängelse för dubbelmordet. Foto: POLISEN

Tor Lekander, 70, och Ann-Christine Lekander, 62, blev brutalt mördade i sitt hem i Mantorp.

Nu hyllar deras barn alla insatser som ledde till en livstidsdom för Edvin Gyllensvaan, 24.

”Tack och lov har många funnits där för att stötta oss och för att se till att våra föräldrar skulle få rättvisa”, skriver parets barn i ett öppet brev.

Den 12 juni i fjol dök Ann-Christine Lekander, 62, aldrig upp på jobbet. När anhöriga varken lyckades få tag på henne eller maken Tor Lekander, 70, bestämde de sig för att åka till parets hus i utkanten av Mantorp.

Där gjorde de den fasansfulla upptäckten. Paret hade mördats. Deras kroppar låg på golvet, fasttejpade till omkullvälta köksstolar, dödligt knivskurna i halsen.

Polisen inledde en mordutredning som så småningom ledde dem till den 24-årige och tidigare ostraffade småbarnspappan Edvin Gyllensvaan.

I maj meddelade Linköpings tingsrätt sin dom: Livstids fängelse för de två morden.

Skriver öppet brev

Tor och Ann-Christine fick tre barn tillsammans. Nu väljer de vuxna barnen att berätta om sorgen i ett öppet brev som Expressen kan publicera.

"Den 11e juni 2017 skedde något som ingen i vår familj aldrig någonsin kommer att förstå. Tre barn förlorade sina föräldrar, två barnbarn förlorade sina morföräldrar, syskon förlorade sin bror och syster, släktingar och oerhört många vänner förlorade två fantastiska människor som stod dem nära."

De beskriver sin mamma som en idrottsfantast och pappan som en hemmafixare.

Ann-Christine och Tor Lekanders gravsten. Foto: Privat

"Vår mamma älskade att laga mat, baka och var en eldsjäl inom idrotten i Mantorp, och var ett välbekant ansikte både vid fotbolls- och handbollsplanen. Vår pappa var en riktig fixare som så stolt pysslade med huset och trädgården. Huset som han själv var med och byggde och där vi barn växte upp."

De skriver vidare:

"Att förlora våra föräldrar under så fruktansvärda omständigheter är ett djupt sår som vi kommer bära med oss resten av våra liv!"

Tackar utredarna

Samtidigt skriver Lekander-barnen om upprättelse. De riktar tack till flera personer som varit delaktiga under rättsprocessens gång, däribland polisutredarna, ordningsvakterna under rättegången och målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz.

"Tack och lov har många funnits där för att stötta oss och för att se till att våra föräldrar skulle få rättvisa."

Rättssnurran är ännu inte avslutad. Edvin Gyllensvaan har överklagat livstidsdomen och nu väntar ännu en rättegång i hovrätten.

– Vi vill att hovrätten prövar de invändningar som vi hade även i tingsrätten. Det handlar om omständigheter kring gärningen som vi menar tyder på att det har varit fler än en gärningsman, säger Gyllensvaans försvarsadvokat Henrik Lindblom.

Han säger att den dömde dubbelmördaren alltjämt nekar till att ha utfört dådet.

– Han har exakt samma inställning i dag som han hade under polisutredningen och under rättegången, säger Lindblom.

Edvin Gyllensvaan har överklagat livstidsdomen och nu väntar ännu en rättegång i hovrätten. Foto: Polisen

 

Barnens öppna brev

Den 11e juni 2017 skedde något som ingen i vår familj aldrig någonsin kommer att förstå.

Tre barn förlorade sina föräldrar, två barnbarn förlorade sina morföräldrar, syskon förlorade sin bror och syster, släktingar och oerhört många vänner förlorade två fantastiska människor som stod dem nära.

 

Vår mamma älskade att laga mat, baka och var en eldsjäl inom idrotten i Mantorp, och var ett välbekant ansikte både vid fotbolls- och handbollsplanen. Vår pappa var en riktig fixare som så stolt pysslade med huset och trädgården. Huset som han själv var med och byggde och där vi barn växte upp.

Men framför allt så var de båda otroligt familjekära. Vårt hem har alltid varit en plats där alla var välkomna och alla som kom dit blev en del av familjen.

Att förlora våra föräldrar under så fruktansvärda omständigheter är ett djupt sår som vi kommer bära med oss resten av våra liv! 

 

Men tack och lov har många funnits där för att stötta oss och för att se till att våra föräldrar skulle få rättvisa.

Tack till Polis och Åklagare som arbetat med fallet dygnet runt. Fast beslutna att den som tog våra föräldrar ifrån oss skulle få stå till svars för sina handlingar. Ingen detalj lämnades åt slumpen och alla som arbetade med fallet gjorde det med största engagemang!

Tack till er ordningsvakter i tingsrätten, Raine med kolleger. Den trygghet som ni skapade under rättegången betydde oerhört mycket för oss alla!

Tack till vårt målsägandebiträde advokat Elisabeth Massi Fritz och hennes kolleger som funnits där för oss alla dagar i veckan näst intill dygnet runt och svarat på våra frågor och stöttat alla oss åtta målsägande. Både genom förundersökningen och rättegången och visat ett oerhört stort engagemang särskilt oss tre barn!

Vi vill rikta ett stort tack till ALLA som på ett eller annat sätt jobbat med oss eller stöttat oss under den här svåra tiden!

 

Vi vill även tacka för alla minnesgåvor som skänkts i mammas och pappas namn till Hjärnfonden och till Hjärt-Lungfonden och vi hoppas verkligen att dessa gåvor får göra skillnad!

 

För oss anhöriga har allt arbete och allt stöd betytt otroligt mycket och vi är alla oerhört tacksamma för allt!

 

Barnen till Tor och Ann-Christine Lekander 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!