Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bankmannen mördade tidigare partnern Lena – stängs in på Kumla

Benny Lindvall dömdes till 16 års fängelse för mord på Lena Tigerholm.
Lena Tigerholm. Foto: / POLISEN
Branden på Muskö där Lena Tigerholm dog. Foto: POLISEN / POLISEN

Bankmannen Benny Lindvall mördade Lena Tigerholm – tre veckor efter att de brutit upp.

Lindvall brände ihjäl ex-partnern i hennes sommarstuga i Stockholms skärgård.

Nu stängs han in på Kumlaanstalten – en anstalt med högsta säkerhetsklass.

Fastighetsmäklaren Lena Tigerholm, 65, och bankmannen Benny Lindvall, 65, blev tillsammans sommaren 2015. Det jämngamla paret träffades på en fest, och för en anhörig berättade Lena att hon hade träffat "en rik snubbe som var trevlig".

Men förhållandet höll inte och våren 2016 tog det slut.

"Hon hade packat Benny Lindvalls saker på en släpkärra och avslutade förhållandet", framgår i rättsdokument.

Benny Lindvall brände ihjäl Lena

Det accepterade inte Benny Lindvall. Tre veckor efter att paret hade brutit upp befann de sig tillsammans i Lenas sommarstuga på Muskö i Stockholms skärgård. Vad de båda gjorde där råder det olika uppgifter om. Benny Lindvall har själv sagt att Lena hade ångrat sig och att hon ville fortsätta relationen. Lenas anhöriga har dock sagt att Lindvall trängde sig på.

Vad som står klart är hur kvällen slutade: Stugan brann ner och Lena Tigerholm dog i lågorna. Benny Lindvall greps och dömdes i både tingsrätten och hovrätten till 16 års fängelse för mord.

Rätten: "Påtaglig dödsångest"

– Det var bara de två hemma och hon hittades död medan han hade skador som kan tyda på att man tänt på bensin och sedan inte hunnit undan, sa kammaråklagare Åsa Ideström i samband med tingsrättens dom.

Rätten menar att Lena Tigerholm "måste ha upplevt en påtaglig dödsångest" och hon befann sig i en "skyddslös ställning" när hon mördades.

Branden på Muskö.

Nu, fyra månader efter att hovrättens dom föll, står det klart var Benny Lindvall ska avtjäna sitt straff. Bankmannen som har en lägenhet på Valhallavägen i Stockholms innerstad ska tillbringa de närmaste åren på Kumlaanstalten utanför Örebro.

Anstalten kan ge Lindvall "passande sysselsättning"

"Benny Lindvalls verkställighet omfattas av särskilda villkor. Han ska enligt beslut om säkerhetsnivå den 10 november 2017 vara placerad i anstalt av säkerhetsklass 1", står i dokument från Kriminalvården.

Där framgår också att:

"... risken för rymning eller fritagning från anstalt bedöms vara medel. Risken för att den intagne använder sig av hot och våld bedöms vara medel vad avser partnervåld, i övrigt bedöms risken som låg. Risken för att den intagne gör sig skyldig till annan allvarlig misskötsamhet eller kriminalitet bedöms vara medel."

I dokumentet står också att Kumlaanstalten kan tillhandahålla "passande sysselsättning" för Benny Lindvall.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!