Benny Lindvall dömdes till 16 års fängelse för mord på Lena Tigerholm.Benny Lindvall dömdes till 16 års fängelse för mord på Lena Tigerholm.
Benny Lindvall dömdes till 16 års fängelse för mord på Lena Tigerholm.
Lena Tigerholm. Foto: / POLISENLena Tigerholm. Foto: / POLISEN
Lena Tigerholm. Foto: / POLISEN
Branden på Muskö där Lena Tigerholm dog. Foto: POLISEN / POLISENBranden på Muskö där Lena Tigerholm dog. Foto: POLISEN / POLISEN
Branden på Muskö där Lena Tigerholm dog. Foto: POLISEN / POLISEN

Bankmannen mördade tidigare partnern Lena – stängs in på Kumla

Publicerad

Bankmannen Benny Lindvall mördade Lena Tigerholm – tre veckor efter att de brutit upp.

Lindvall brände ihjäl ex-partnern i hennes sommarstuga i Stockholms skärgård.

Nu stängs han in på Kumlaanstalten – en anstalt med högsta säkerhetsklass.

Fastighetsmäklaren Lena Tigerholm, 65, och bankmannen Benny Lindvall, 65, blev tillsammans sommaren 2015. Det jämngamla paret träffades på en fest, och för en anhörig berättade Lena att hon hade träffat "en rik snubbe som var trevlig".

Men förhållandet höll inte och våren 2016 tog det slut.

"Hon hade packat Benny Lindvalls saker på en släpkärra och avslutade förhållandet", framgår i rättsdokument.

Benny Lindvall brände ihjäl Lena

Det accepterade inte Benny Lindvall. Tre veckor efter att paret hade brutit upp befann de sig tillsammans i Lenas sommarstuga på Muskö i Stockholms skärgård. Vad de båda gjorde där råder det olika uppgifter om. Benny Lindvall har själv sagt att Lena hade ångrat sig och att hon ville fortsätta relationen. Lenas anhöriga har dock sagt att Lindvall trängde sig på.

Vad som står klart är hur kvällen slutade: Stugan brann ner och Lena Tigerholm dog i lågorna. Benny Lindvall greps och dömdes i både tingsrätten och hovrätten till 16 års fängelse för mord.

Rätten: "Påtaglig dödsångest"

– Det var bara de två hemma och hon hittades död medan han hade skador som kan tyda på att man tänt på bensin och sedan inte hunnit undan, sa kammaråklagare Åsa Ideström i samband med tingsrättens dom.

Rätten menar att Lena Tigerholm "måste ha upplevt en påtaglig dödsångest" och hon befann sig i en "skyddslös ställning" när hon mördades.

Branden på Muskö.

Nu, fyra månader efter att hovrättens dom föll, står det klart var Benny Lindvall ska avtjäna sitt straff. Bankmannen som har en lägenhet på Valhallavägen i Stockholms innerstad ska tillbringa de närmaste åren på Kumlaanstalten utanför Örebro.

Anstalten kan ge Lindvall "passande sysselsättning"

"Benny Lindvalls verkställighet omfattas av särskilda villkor. Han ska enligt beslut om säkerhetsnivå den 10 november 2017 vara placerad i anstalt av säkerhetsklass 1", står i dokument från Kriminalvården.

Där framgår också att:

"... risken för rymning eller fritagning från anstalt bedöms vara medel. Risken för att den intagne använder sig av hot och våld bedöms vara medel vad avser partnervåld, i övrigt bedöms risken som låg. Risken för att den intagne gör sig skyldig till annan allvarlig misskötsamhet eller kriminalitet bedöms vara medel."

I dokumentet står också att Kumlaanstalten kan tillhandahålla "passande sysselsättning" för Benny Lindvall.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag