Bandidos blev, enligt en källa till Expressen, av med alla hela sitt vapenlaget vid tillslaget i Skärholmen. Arkivbild. Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURESBandidos blev, enligt en källa till Expressen, av med alla hela sitt vapenlaget vid tillslaget i Skärholmen. Arkivbild. Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
Bandidos blev, enligt en källa till Expressen, av med alla hela sitt vapenlaget vid tillslaget i Skärholmen. Arkivbild. Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
Vapnen som togs i beslag ska även ha tillhört det kriminella Bredängsnätverket, som samarbetar med Bandidos i Stockholm. Arkivbild. Foto: ALEX LJUNGDAHLVapnen som togs i beslag ska även ha tillhört det kriminella Bredängsnätverket, som samarbetar med Bandidos i Stockholm. Arkivbild. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Vapnen som togs i beslag ska även ha tillhört det kriminella Bredängsnätverket, som samarbetar med Bandidos i Stockholm. Arkivbild. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Bandidos förlorade hela vapenlagret vid tillslaget

Publicerad

Det kriminella mc-gänget Bandidos i Stockholm har blivit av med sitt vapenlager. 

Vid tillslaget hittade polisen stora mängder automatvapen, sprängmedel och narkotika.

– Vi har tagit i stort sett alla deras vapen, uppger en källa.

Enligt polisen skedde fyndet vid en rutinkontroll.

I ett parkeringsgarage, i ett bostadsområde i Skärholmen i södra Stockholm, hittade polisen söndagen den 8 april stora mängder automatvapen, sprängmedel och knark gömda i bilar. 

En man i 20-årsåldern, tidigare ostraffad, greps efter fyndet och häktades några dagar senare för synnerligen grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Polisen gick tidigt ut med uppgiften om att vapengömman kan kopplas till ett kriminellt nätverk.

Bandidos vapengömma avslöjad

Expressen kan nu avslöja att vapengömman tillhörde mc-gänget Bandidos och även Bredängsnätverket, två gäng som samarbetar i den kriminella miljön i Stockholm. 

Och nu har de två Stockholmsgängen fått problem.

– Vi har tagit i stort sett alla deras vapen, säger en källa till Expressen.

Vid tillslaget hittade polisen även sprängmedel, jaktvapen och  automatvapen "ämnade för att användas i krig", uppgav polisen efter tillslaget.  

Det stora vapenfyndet sker i ljuset av en lång och blodig konflikt i södra Stockholm mellan Bredängsnätverket och det rivaliserande Östberganätverket.

Bredängsnätverket har sin bas i stadsdelen Bredäng i södra Stockholm och har enligt uppgifter till Expressen nära och täta band till det av polisen kriminellt klassade mc-gänget Bandidos.

LÄS MER: Brödraskap övergår till iskalla maffiasvek  

Bredäng och Bandidos samarbetar

Enligt polisens kartläggning är flera av Bredängsnätverkets medlemmar även verksamma inom Bandidos eller dess undergrupp X-Team i Stockholm och Linköping. De tre Bandidos-männen har alla långa belastningsregister och är dömda för narkotikabrott, ekonomisk brottslighet och våldsbrott. 

En av männen, en 30-åring verksam inom både X-Team i Linköping och Bandidos i Stockholm, dömdes bland annat 2013 för grov misshandel sedan han knivhuggit en berusad man under rockfestivalen Sweden Rock. 

Orsaken: Festivalbesökaren hade på fyllan köpt en t-shirt som uttryckte Hells Angels-sympatier - något som gjorde 30-åringen så upprörd att han drog kniv och gick till våldsam attack.

Även övriga medlemmar inom Bredängsnätverket har omfattande brottshistorik som domineras av narkotikabrott och våldsbrott. Sedan åtminstone 2013 har det kriminella nätverket legat i en infekterad konflikt med Östberganätverket - en konflikt som hittills skördat fem liv.

Här började kriget – den första väpnade uppgörelsen mellan Bredängsnätverket och Östberganätverket skedde vid en gångtunnel i juni 2013.

Flera blodiga uppgörelser

Konflikten kan spåras till 2013 när ett parti kokain ska ha försvunnit från en av Bredängsnätverkets gömställen och misstankarna riktades mot en person inom Östberganätverket.

Juni 2013 skedde den första väpnade uppgörelsen i en gångtunnel. Det följdes av en dödskjutning mot en 22-årig Östbergamedlem senare samma år. Två dygn senare mördades en Bredängsmedlem. 2016 besköts en 18-åring inom Östberganätverket med automatvapen från en bil. 

Biljakten, med vinande skott, ska ha gått i uppåt 150 kilometer i timmen på mindre vägar utanför Östberga. 

För bara några månader sedan – i november förra året – trappades konflikten upp ytterligare då den den 28-årige ledaren för Bredängsnätverket mördades efter en biljakt i Bromma.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag