Listan är lång på misstänkta platser där badhusligan misstänks ha begått sina brott.Listan är lång på misstänkta platser där badhusligan misstänks ha begått sina brott.
Listan är lång på misstänkta platser där badhusligan misstänks ha begått sina brott.

Här dyrkar ligan upp skåpen – på bara några sekunder

Publicerad

Övervakningsfilmen visar hur tjuven dyrkar upp lås på badrumsskåp och tar värdesaker.

Den misstänkta badhusligan ska ha slagit till mot mängder av träningsanläggningar under två års tid.

Nu står två misstänkta män inför rätta.

– Jag anade ingenting förrän jag tog upp plånboken och skulle betala, säger Bengt Eringstad, som blev bestulen på 2 800 kronor.

Listan är lång på misstänkta platser där badhusligan misstänks ha begått sina brott. Det rör sig genomgående om simhallar och andra träningsanläggningar på flera håll i Stockholm, Uppsala och Södertälje.

Totalt åtalas männen, en 27-åring och en 22-åring, för 42 stölder. Men polis och åklagare misstänker att de har begått många, många fler – under mer än två års tid.

– Jag tror att det finns ett stort mörkertal av personer som inte har märkt av någonting överhuvudtaget, säger Daniel Jonsson, åklagare.

Och det är lätt att inte märka något av stölden. Med hjälp av så kallade "shims" ska gärningsmännen nämligen ha dyrkat upp låsen på ett par sekunder och tagit sig in i skåpen.

Där ska de sedan ha stulit värdesaker, innan de låste skåpet igen - med samma lås.

– Så när personen som blivit bestulen kommer till sitt skåp märker de inte något tecken på inbrott eller liknande, och då kanske personen i fråga inte vet om att de har blivit av med kortet just i simhallen. Man kanske tror att det har skett vid något tidigare tillfälle, säger Daniel Jonsson.

På stöldturnén misstänks männen ha stulit flera dyra armbandsur, flera datorer, telefoner och tiotusentals kronor i kontanter.

En så kallad shim som kan användas vid den här typen av inbrott.

Åklagaren: "Filmen har varit viktig"

Mest drabbade platsen, enligt åtalet, är framför allt Sydpoolen i Södertälje. Men även besökare på Friskis & Svettis Hornstull och Tensta simhall har drabbats.

Oftast har ligan tagit sig in i skåp i omklädningsrum, där det inte finns kameror. Men en av gångerna ska den misstänkte mannen ha dyrkat upp lås i korridoren i Sydpoolen.

Hans metod fångades då på bild av övervakningskamerorna.

– Filmen har varit viktig, för den visar hans tillvägagångssätt. Hur han öppnar låsen på bara några sekunder och kan länsa flera skåp samtidigt, säger Daniel Jonsson.

 

Misstänkta brottsplatser

Stockholm

Tensta simhall

Farsta simhall

Nacka simhall

Högdalens simhall

Vällingby simhall

Sundbybergs simhall

Actic Högdalen

Friskis & Svettis City

Friskis & Svettis Hornstull

Friskis & Svettis Kungsholmen

Sats Stureplan

Sats Zenit

Sats Sveavägen

Sats Regeringsgatan

Sats Slakthuset

 

Uppsala

Nautilus Centralbadet

Fyrishov

 

Södertälje

Sydpoolen

Misstänks ha bitit 28-åring i handen

En av de som drabbats i Södertälje är Bengt Eringstad, som blev av med 2 800 kronor i kontanter och fyra biocheckar.

– Jag anade ingenting förrän jag tog upp plånboken och skulle betala, säger han och fortsätter:
– Men nu har jag lärt mig att inte ha så mycket pengar i plånboken när jag är i simhallen utan då låser jag in det i värdeskåpet.

Den misstänkte gärningsmannen, som är 22 år gammal, ska ha blivit påkommen den 18 augusti i år av en 28-årig man.

När 28-åringen försökte ta tillbaka sina värdesaker ska den misstänkte 22-åringen ha gått till attack, genom att slå knytnävslag mot 28-åringen och bita honom i handen.

Dom i fallet kommer på måndag nästa vecka.

Se mer om badhusligan i torsdagskvällens Brottscentralen, klockan 20:00 på Expressen TV och Investigation Discovery.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag