Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Aziz överklagar dom för dubbelmord

Bilden på Lanko Aziz, 20-åringen och Merhawi Aregai togs bara några timmar innan Aziz, enligt tingsrätt och hovrätt, kallblodigt mördade de andra två från baksätet i en bil.
Lanko Aziz överklagar dom för dubbelmordet på Merhawi Aregai och en 20-årig man.
Merhawi Aregai var ökänd gängledare. Foto: POLISEN

 

Lanko Aziz, 30, är dömd till livstid för att kallblodigt ha mördat gängledaren Merhawi Aregai och en 20-årig man från baksätet i en bil.

Nu överklagar han till Högsta domstolen.

Den mördade Aregai hade "ett närmast episkt fiendekapital", men åklagaren har inte utrett andra tänkbara gärningsmän, enligt överklagandet.

Vid 22-tiden på kvällen den 8 mars i fjol hittades två män skjutna i en framsätet på bil i Kista i nordvästra Stockholm.

Den döde i förarsätet var den utpekade ledaren för det kriminella gänget Lejonen, Merhawi Aregai, 26. Bredvid honom satt en 20-årig man. De hade skjutits med tre skott var i huvudet av en person i bilens baksäte.

Fem dagar senare anhölls Lanko Aziz i sin frånvaro. Han lokaliserades till färjan mellan Puttgarten i Tyskland och Rödby i Danmark. När han kom fram greps han av dansk polis. 

I november dömdes han mot sitt nekande till livstids fängelse tingsrätten. 

"Det har rört sig om en ren avrättning och Lanko Aziz ska därför dömas för mord", skrev tingsrätten i sin dom. Den 29 januari fastställde hovrätten livstidsstraffet.

”Episkt fiendekapital”

Nu har Lanko Aziz överklagat till Högsta domstolen genom sin advokat Peter Dahlqvist. I överklagandet ifrågasätts mordutredningen och domarna på flera punkter:

Åklagaren har inte gjort tillräckligt för att utreda en silverfärgad bil som av vittnen sågs lämna platsen och de personer som eventuellt färdats i den. 

Åklagaren har inte angett något motiv för Aziz att mörda Aregai, som dessutom uppges ha varit hans vän. 

Däremot kan många andra ha haft motiv att mörda Aregai på grund av dennes roll som ledare för det kriminella gänget Lejonen. "Merhawi Aregai har genom sin position i Västerort tillskansat sig ett närmast episkt fiendekapital", skriver advokat Peter Dahlqvist i överklagandet. Ändå har åklagare och polis varit ointresserade av att utreda andra potentiella gärningsmän. 

 

LÄS MER: Man i dödspatrull nämns som möjlig gärningsman i dubbelmördarens överklagan

 

Mordvapnet användes med största sannolikhet vid en skjutning mot en bilfrima en kort tid före mordet. Övervakningsbilder visar att det inte var Lanko Aziz som sköt. Men polis och åklagare har inte gjort tillräckligt för att ta reda på vem som sköt mot bilfirman, trots att den personen alltså har en direkt koppling till mordvapnet.

Om Lanko Aziz är mördaren har han varit osannolikt klantig. Han har valt en brottsplats med hög upptäcktsrisk i närheten av sin egen bostad och han har inte gjort sig av med den telefon som visar att han var med offren under kvällen. Han flydde visserligen till kontinenten efter mordet men var när han greps på väg hem till Sverige.

Skulle medla i konflikt mellan gäng

Aziz teg sig igenom förhören. Först under rättegången började han berätta vad han menade hade hänt. Han har erkänt att han satt i bilens baksäte och att han därefter flydde från platsen. 

Han hävdar att han hamnade i bilen eftersom han anlitats för att medla mellan främst Merhawi Aregai och några andra personer i en kriminell konflikt. Vad konflikten handlade om eller hur hans medlingsuppdrag skulle utföras har han inte sagt. 

Merhawi Aregai, ligger begravd på Norra begravningsplatsen i Solna. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Man hade stämt träff i Kista med personer från den andra sidan i konflikten. När bilen som Aziz, Aregai och 20-åringen färdades i kom fram till mötesplatsen i stod en bil där. De stannade så att bilarna stod nos mot nos. 

En annan person kom och satte sig i baksätet bredvid honom, varpå Merhawi Aregai började köra igen. Mannen i baksätet sköt då de båda männen i framsätet. Aziz har inte namngett skytten.

Domstolen: Hans uppgift är motbevisad

Det finns ingen teknisk bevisning som direkt binder honom till brottet. Han har inte heller pekats ut i någon vittneskonfrontation. Ett vittne som såg en man småspringa från mordplatsen har uppgett att han senare kände igen Aziz på en bild på nätet, men då visste vittnet redan att Aziz var misstänkt för mordet.

I stället har både tingsrätt och hovrätt slagit fast att Lanko Aziz berättelse om en annan skytt inte håller och att han därför måste vara gärningsmannen eftersom han bevisligen suttit i bilens baksäte när mordet skedde.

"Det ligger i praktiken på Lanko Aziz att lämna en förklaring om en annan gärningsman, annars återstår bara han själv. Det finns stora tveksamheter i Lanko Aziz berättelse  om vad som hände och det finns även bevisning som talar mot hans uppgifter. Enligt tingsrätten är hans uppgift om att det kom in en annan person i bilen och avlossade  skotten motbevisad", skrev tingsrätten i sin dom.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!