Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Avskedas från Försvarsmakten efter mordet på systern

Dagen efter att systern hittats död på sin gård öster om Enköping anhölls Jon Assmudsson. Foto: MONS BRUNIUS/TT NYHETSBYRÅN
Nu avskedas den morddömde Jon Assmundsson från sin anställning i Försvarsmakten.

Jon Assmundsson, 60, mördade sin syster efter en fejd om deras gemensamma sommarstuga.

I mars dömdes han till 17 års fängelse. 

Nu avskedas han från sin anställning i Försvarsmakten. 

Den 5 augusti förra året hittade en man sin hustru mördad i parets bostad utanför Enköping, efter att ha kommit hem från en cykeltur.

När hennes barn fick dödsbeskedet pekade de direkt ut brodern som trolig mördare: ”Jag hoppas att ni gripit Jon”.

Och bara några timmar senare greps Jon Assmundsson, 60 – med färska skärskador på sina händer. Såväl hans som hennes blod hittades både på brottsplatsen och i hans bil.

 

LÄS MER: "Han mördade systern – vägrar ta sitt straff"  

 

Enligt Jon Assmundsson saknar han helt minnesbilder från den aktuella dagen, men dömdes trots sitt nekande i mars till 17 års fängelse för mord på sin syster. 

Nu avskedas han från sin anställning i Försvarsmakten. 

”Personalansvarsnämnden finner att den brottslighet som Assmundsson fällts till ansvar för är oförenlig med en anställning inom Försvarsmakten och är av sådan art att det inte längre föreligger fortsatt förtroende för honom. Även det långa fängelse som Assmundssson ådömts vägs in i bedömningen”, skriver de i ett utlåtande. 

 

Med skärskador på händerna greps Jon Assmundsson. Foto: POLISEN

Bråkade över sommarstuga

Jon Assmundsson och systern hade sedan en tid varit i bråk över sin gemensamma sommarstuga. Kvinnan ville att stugan skulle säljas på auktion, men då syskonen inte kunnat komma överens höll saken på att hamna i domstol. Bara någon vecka innan mordet föreföll saken löst, enligt ett dokument som kvinnan hade skickat till tingsrätten.

Syskonen hade bestämt träff för att komma fram till en lösning på tvisten, men mötet ställdes in av systern i ett sms till sin bror. Han svarade:

”Försent för det. Vi kommer.”

Varpå systern svarade:

”Vi tar INTE emot.”

Men Jon Assmundsson kom i alla fall. 

Klockan 19.45 sa kvinnan i ett telefonsamtal med en bekant: 

– Min bror står i hallen.

 

LÄS MER: Mördade kvinnans sista ord: Min bror står i hallen

 

Hittades död i tv-rummet

De båda kvinnorna hade kommit överens om en kod, ”B527”, som kvinnan skulle säga om hon befann sig tillsammans med sin bror i en situation som krävde att polis tillkallades. Flera anhöriga till kvinnan berättar att hon kände dödsrädsla inför Jon Assmundsson. 

Den här gången sade hon däremot att polisen inte behövde tillkallas, och avslutade samtalet. 

När den bekanta kvinnan försökte ringa tillbaka sex minuter senare fick hon inget svar.

Maken kom hem omkring klockan halv nio på kvällen och hittade då sin fru död i tv-rummet. Hon hade huggits ihjäl med ett skarpkantat föremål.

Sammantaget anser Uppsala tingsrätt att bevisningen är så stark att det är ställt utom rimligt tvivel att Jon Assmundsson högg sin syster med ett skarpt föremål upprepade gånger, bland annat i ansiktet och halsen, vilket ledde till att hon dog av förblödning.

Jon Assmundsson har överklagat domen till Svea hovrätt. I sista stund lämnade hans advokat Marthin Högsten in ett överklagande.

"I egenskap av ombud och offentlig försvarare för Jon Assmundsson överklagas domen ovan och följande anförs. Ytterligare kompletterande kontakt med Jon Assmundsson är påkallad och behövlig inför utveckling av talan", skriver Högsten.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!