Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vittnet Marita var på besök i Stockholm: ”Har ständigt ont”

Rakhmat Akilov i rätten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Fem personer dog i terrordådet på Drottninggatan. Foto: TT
Rakhmat Akilov har erkänt terroristbrott, inklusive fem mord. Foto: Polisen

Eskilstunaparet Marita Björkman, 61, och Raimo Munder, 68, var på besök i Stockholm för att roa sig – när lastbilen kom farande på Drottninggatan.

På tisdagen vittnade de i terrorrättegången.

– Jag har ständigt ont. Alltid, berättade Marita, som bröt armen vid dådet, i rätten.

Fem personer mördades vid terrordådet på Drottninggatan den 7 april förra året. Ytterligare ett 150-tal skadades eller utsattes för livsfara.

Två av dem var Eskilstunaparet Marita Björkman, 61, och Raimo Munder, 68. Den 7 april hade de lämnat hemstaden och befann sig i Stockholm för att roa sig och gå på restaurangen Golden hits.

I stället är de glada att de klarade helgen med livet i behåll, berättade de när de vittnade i rättegången mot Rakhmat Akilov på tisdagen. De, liksom flera andra vittnen, valde att inte vittna i Akilovs närvaro. I stället förpassades den åtalade till ett häktesrum under förmiddagen där han fick följa händelserna via tv-skärm.

– Om han hade kommit tyst, då hade vi inte suttit här, sa Raimo Munder.

På en grynig övervakningsfilm som visades upp i rätten ser man tre figurer. Det är Marita och Raimo som flyr. Samt en sexårig pojke som blivit påkörd av lastbilen och utslungad ur en barnvagn.

Pojken flyger in i Marita som faller till marken.

– Det är med en väldig kraft. Benen bara försvinner. Jag hinner inte ta emot på något sätt utan landar på höger armbåge, sa Marita i sitt vittnesmål.

"Vet inte om han hade klarat sig"

– Om inte hon hade stått där så hade han flugit direkt in i plexiglaset. Jag vet inte om han hade klarat sig, sa Raimo.

För Maria innebar fallet en bruten arm. I dag, snart ett år senare, lider hon fortfarande av sviterna.

– Jag kan inte köra bil, inte växla. Inte cykla. Jag kan bara jobba två timmar om dagen, sa hon i rätten.

Under tisdagen förhördes sammanlagt åtta personer i rättegången. I flera av fallen erkände Akilov anklagelserna om terroristbrott genom mordförsök som riktas mot honom. I två av fallen nekade han dock till brott helt.

Förra veckan lämnades ett läkarintyg från en så kallad paragraf 7-undersökning in till tingsrätten som slår fast att Rakhmat Akilov inte lider eller led av någon allvarlig psykisk störning.

Läkaren skriver i intyget att den misstänkta terroristen har en "motsägelsefull moral" och en "förenklad världsbild". Däremot tyder inte hans vantolkningar på en psykos.

Den aktuella undersökningen är den andra som har gjorts för att ge svar kring Akilovs psykiska hälsa. Den första gjordes tidigt i utredningen och landade i samma slutsats.

 

LÄS MER: Akilov lider inte av psykisk störning 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!