Terrormisstänkt byggde hemliga rum åt polisen

Bakhtiyor Umarov, 30, misstänks för att tillsammans med flera andra män ha planerat terrordåd mot Sverige.
Foto: Polisen
Männen ska ha skaffat en gasmask, en gasmaskväska, ett gasmaskfilter, ett hölster, ett par knäskydd, två bajonetter och fyra par stridshandskar.
Foto: Polisen

Bakhtiyor Umarov, 30, misstänks för att tillsammans med flera andra män ha planerat terrordåd mot Sverige.

Samtidigt har han jobbat på Polishögskolan – med hemliga rum och lokaler för skjutvapen.

Arbetsgivaren vittnar om att Umarov hade ”nära till våld” och berättar att han vägrade delta i en tyst minut för offren på Drottninggatan.

Bakhtiyor Umarov, 30, greps i våras och är nu åtalad för förberedelse till terrorbrott och för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet genom överföringar av pengar till Islamiska staten. I mer än ett års tid ska han och flera andra uzbekiska män ha planerat ett terrorattentat mot Sverige.

Enligt stämningsansökan har de under februari förra året till 30 april i år skaffat, förvarat, transporterat och sammanställt 660 kilo och över 100 liter kemikalier för att bygga en bomb och för att sen ”utföra eller främja terroristbrott”.

De ska därutöver även ha skaffat, förvarat och sammanställt två stridsselar, fyra kommunikationsradioapparater med headset och andra tillbehör, en ryggsäck, en gasmask, en gasmaskväska, ett gasmaskfilter, ett hölster, ett par knäskydd, två bajonetter och fyra par stridshandskar.

Männen ska ha skaffat en gasmask, en gasmaskväska, ett gasmaskfilter, ett hölster, ett par knäskydd, två bajonetter och fyra par stridshandskar.
Foto: Polisen
Männen ska också ha skaffat olika kommunikationsverktyg.
Foto: Polisen
Totalt 14 burkar med kemikalier syns på polisens bild, tagen i Strömsund.
Foto: Polisen

Polisen har avlyssnat Umarovs telefon

Åklagare skriver: 

”Syftet med gärningen har varit att injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller befolkningsgrupp och att allvarligt destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer i Sverige.”

Av förundersökningen framgår att Bakhtiyor Umarovs telefon avlyssnats sedan augusti 2017. En kollega uppger att Bakhtiyor Umarov jobbade i polishögskolans lokaler fram till gripandet i april i år.

I förhör berättar Bakhtiyar Umarov att han är byggarbetare och bygger speciella rum i Polishögskolans lokaler och att han jobbat på byggföretaget sedan i januari 2017. 

På fråga vad det är för rum svarar han "taktiska rum och KK-rum". På fråga vad KK-rum är svarar han att det är hemligt och han har tystnadsplikt.

Bakhtiyar Umarov berättar i förhör att han bygger speciella rum i Polishögskolans lokaler.
Foto: Polisen

Byggde skjutbanor och rum för vapenvård

Chefen för byggföretaget bekräftar i polisförhör att Bakhtiyor arbetar på polishögskolan men att det inte föregåtts av någon säkerhetsklassning, men att de anställda "har en generell sekretess".

Enligt arbetsledaren har den misstänkte terroristen arbetat med att på Polishögskolan färdigställa bland annat skjutbanor och lokaler för vapenvård och liknande men inget med särskilt skyddsvärde.

”På Polishögskolan färdigställer han toaletter, skjutbanor, lokaler för vapenvård och liknande men inget med särskilt skyddsvärde.”

Södertörns högskola.
Foto: FOTO: ANNA-LENA MATTSSON

Vägrade delta i tyst minut för terroroffren

Det framkommer också i polisens förhör med arbetsgivaren att Bakhtiyor Umarov varit involverad i en incident på företaget efter terrorattentatet på Drottninggatan förra året, då fem personer dödades av livstidsdömde terroristen Rakhmat Akilov. 

Företaget beordrade ett skyddsstopp för att ha en tyst minut på arbetsplatsen för att hedra offren. Bakhtiyor gick då undan vilket orsakade "lynchstämning" bland de övriga.

Chefen tvingades åka ut till arbetsplatsen för att prata med Bakhtiyor som förklarade sitt beteende med att hedrandet var en kristen minut som han inte kunde medverka i. Chefen säger att han då förklarade att det inte handlade om religion utan om att hedra offren. Bakhtiyor ska då ha bett ”så hemskt mycket om ursäkt”.

Den misstänkte terroristen vägrade delta i en tyst minut för offren på Drottninggatan.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Arbetsgivaren berättar i förhör att Umarov hade ”nära till våld”. Vid något tillfälle kallade en medarbetare honom för ”din jäkla muslim” eller liknande. Då ska han ha föreslagit att ses efter jobbet för att "ta hand om det här".

Polismyndigheten har avböjt att kommentera saken och hänvisar till lärosätet för Polishögskolan.

Advokaten: ”Som lilla julafton för en terrorist”

– Jag vet inte mer än du. Han har varit knapphändig i förhören för att det är hemligt vad han jobbar med. Eftersom de har följt efter honom under så lång tid har jag svårt att tro att de vid det aktuella tillfället kunnat misstänka honom för något eller hade några större misstankar. Då hade de väl rimligen kontaktat någon. Polishögskolan är väl som lilla julafton för en terrorist. Det är en märklig sak (att han arbetat på Polishögskolan reds anm) och jag har även noterat den uppgiften att han då också är misstänkt för ett terroristbrott, säger Robin Söder, Umarovs advokat. 

Bakhtiyor Umarov nekar till brott.

– Han förnekar brott och har berättat vad han har gjort och vad han har haft för avsikt med sina handlingar. Hittills har ingenting framkommit som visar att han skulle haft någonting med de här kemikalierna eller stridsvästarna att göra, säger Robin Söder. 

LÄS MER: Här är männen som åtalas i terrormålet 

I förundersökningen framgår att Väteperoxid – som den åtalade David Idrisson, 46, ska ha köpt av ett företag satt i konkurs under förra vintern – kan ha försvunnit. Enligt förundersökningen köpte David Idrisson då en blå dunk med etiketten ”VÄTEPEROXID 50 %” och polisen uppger i olika förhör med olika personer att stora mängder vätska, både väteperoxid och svavelsyra som båda kräver tillstånd för att inneha, har försvunnit. I ett av förhören säger polisen att dunken tidigare varit full – men att stora mängder numera saknas.  

David Idrisson, 46.
Foto: Polisen


Väteperoxid kan användas för att tillverka sprängmedel till bomber som bland annat användes i samband med terrorattacken i London 2005. 


Fotnot: Enligt MSB är ett ”KK-rum en lokal där kommunikationsutrustningar såsom routers, switchar och hubbar kopplas samman. Lokalen kan vara anpassad för it-drift. I ett KK-rum förvaras ingen utrustning som innehåller datamedia (hårddiskar, databand, disketter eller liknande)".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.