Det är den åtalade 18-åringen som nu släppts från häktet.Det är den åtalade 18-åringen som nu släppts från häktet.

Det är den åtalade 18-åringen som nu släppts från häktet.

De misstänkta männen poserade också med vapen.De misstänkta männen poserade också med vapen.

De misstänkta männen poserade också med vapen.

Åtalad för Facebook-
våldtäkt har släppts

Publicerad

En av de tre männen som åtalats för den misstänkta våldtäkten som sändes live över Facebook har släppts.

Det rör sig om en 18-åring som är medmisstänkt för att ha våldtagit kvinnan.

– Min uppfattning är att även han kommer att dömas för våldtäkt. Jag är övertygad om att han har släppts på grund av sin ungdom, säger Magnus Berggren, åklagare.

Den sista förhandlingsdagen i rättegången kring den misstänkta våldtäkten som sändes live över Facebook, tidigt på morgonen den 22 januari, var den 11 april.

Den 25 april ska dom meddelas.

Men i väntan på domen så har en av de åtalade, en 18-årig man, släppts från häktet.

– Ja, hans häktning har hävts, säger en handläggare vid Uppsala tingsrätt.

Expressen talar med åklagare Magnus Berggren som också har fått beskedet.

– Jag har hört det. Jag vet ingenting om varför eftersom deras beslut inte är motiverat på något sätt. Min uppfattning är att även 18-åringen kommer dömas för våldtäkt, säger Magnus Berggren.

De andra är fortsatt häktade

Efter kontakt med ansvarig rådman meddelar handläggaren förklaringen:

– Det finns inget skäl att ha honom kvar i häkte.

Enligt Magnus Berggren så stärktes misstankarna mot 18-åringen efter att åklagarna fått tillgång till inspelningen av dådet.

– Jag är övertygad om att han har släppts på grund av sin ungdom, säger Magnus Berggren.

Om 18-åringen fälls kan han räkna med en kraftig ungdomsrabatt.

– Vi bedömer att våldtäkten har straffvärde på minst tre år utan ungdomsrabatt.

Den andra åtalade är fortsatt häktade: en 21-åring som misstänks för våldtäkt, och en 24-åring som misstänks för medhjälp till våldtäkt, alternativt underlåtenhet till våldtäkt och förtal efter att ha filmat övergreppet och uttalat kränkande förolämpningar mot kvinnan.

Dådet väckte enorm uppmärksamhet

Den misstänkta våldtäkten har fått enorm uppmärksamhet efter 100-tals medlemmar i en stängd Facebookgrupp med tiotusentals medlemmar kunde följa vad som hände i Uppsalalägenheten live.

När rättegången startade fylldes åskådarplatserna i Uppsala tingsrätts säkerhetssal. Flera polispatruller fanns på plats för att garantera säkerheten.

Då hade åklagare Magnus Berggren ännu inte fått tag på den fullständiga inspelningen av dådet, och det var oklart om det ens fanns en sådan.

Fick ut filmen – under pågående rättegång

Det fanns bilder och sekvenser från filmen som åklagaren ansåg vara tillräckliga för åtal.

Men under själva rättegången så berättade åklagaren att kontakterna med amerikanska myndigheter nått ett genombrott och att de fått tillgång till filmen.

– Det är ganska mycket filmmaterial, berättade Magnus Berggren för P4 Uppland.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag