Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barnläkare åtalas för sexbrott mot 52 barn

Flera av övergreppen mot barnen har ägt rum i läkarappen Kry. Foto: TT
Nu väcks åtal mot den barnläkare som misstänks för sexbrott mot 52 barn.Foto: TT

Barnläkaren misstänks ha förgripit sig sexuellt på 52 barn.

De misstänkta brotten har skett på vårdcentraler på flera platser i Sverige – och via läkarappen Kry.

– Den här gången sökte vi vård via Kry och vi möttes av en läkare som utnyttjade oss till det värsta tänkbara, säger en förälder till ett av barnen via sitt målsägandebiträde.

Läkaren har varit häktad sedan december 2017 och under tiden har utredningen mot honom vuxit. Nu väcks ett omfattande åtal mot honom.

Brottsrubriceringarna är bland annat grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering med mera. Barnen som brottsmisstankarna rör har varit mellan två och tolv år gamla och det handlar huvudsakligen om flickor.

I många fall har händelserna filmats av barnläkaren. I stämningsansökan framgår att polisen har hittat stora mängder barnpornografi i mannens ägo, och att denna har spridits vidare till andra.

Läkaren: Varit medicinskt befogat

Övergrepp har skett i närvaro av barnens föräldrar i samband med undersökningar. Läkaren nekar inte till att det som påstås har hänt – men han menar att han inte har gjort något fel.

– Eftersom invändningen från den åtalade läkarens håll är att undersökningarna har varit medicinskt befogade, har vi lagt stora resurser på den frågan, huruvida det varit medicinskt befogat eller inte, säger Ann Lidén på en presskonferens på onsdagsförmiddagen.

Flera av de misstänkta övergreppen har skett via läkarappen Kry. Enligt stämningsansökan har läkaren bland annat förmått föräldrar att filma sina barn på sätt som inte varit medicinskt befogade.

Åklagare Ann Lidén och polismannen Stefan Hammarroth håller presskonferens efter att åtal väckts mot barnläkaren.Foto: Anton Nilsson

Förälder: "Värsta tänkbara"

Mathilda Blom är målsägandebiträde för tre målsägande. En förälder till ett av barnen säger i ett uttalande via henne:

– Som föräldrar vill man inget annat än att skydda sitt barn. Och när barnet blir sjukt vill man hjälpa. Den här gången sökte vi vård via Kry och vi möttes av en läkare som utnyttjade oss till det värsta tänkbara, att utsätta vårt eget barn för en kränkning. Vi känner enormt obehag inför det som har hänt och önskar att vi hade litat på magkänslan som skrek att något är fel.

Läkaren misstänks ha begått brott såväl via Kry som när han arbetat som barnläkare i Skellefteå, Skövde, Jönköping och  Stockholm, enligt ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten.

"Utnyttjat sin ställning som läkare"

Flera av övergreppen ska enligt åklagaren bedömas som grova.

"Brottet bör bedömas som grovt eftersom NN har utnyttjat sin ställning som läkare och missbrukat ett särskilt förtroende, samt eftersom det inneburit ett hänsynslöst utnyttjande av barnet med hänsyn till dess låga ålder", står i en av stämningsansökans många punkter.

Förutom i rollen som läkare misstänks mannen även för grovt sexuella övergrepp mot en 8-årig flicka som han har varit barnvakt åt.

Under utredningens gång har mannen förhörts i omkring 70 timmar, effektiv tid. Fyra av de äldre barnen, mellan nio och tolv år gamla, har också deltagit i särskilda barnförhör.

Den som först larmade om den misstänkta brottsligheten var chefsläkaren på ett barnsjukhus i Stockholm.

– Jag hoppas att i förlängningen så lär sig vårdgivare att blåsa i visselpipan vid minsta misstanke, att det kommer något gott utav det här, säger han till P4.

Åklagare Ann Lidén säger:

– I vissa fall har både föräldrar och barn reagerat och ifrågasatt underlivsundersökningen. Men oftare har det accepterats. Några har reagerat på läkarens förhållningssätt, och funnit att han är barnslig och insmickrande, och i vissa fall också obehaglig, säger Ann Lidén.

Expressen har sökt barnläkarens advokat Frida Wallin.