Assange begärs häktad i sin utevaro

Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN

Julian Assange begärs häktad i sin utevaro.

Om Uppsala tingsrätt går på åklagarens linje kommer Wikileaks-grundaren att begäras utlämnad. I det läget faller det på Storbritannien att besluta om han ska till USA eller Sverige först.

Assanges advokat Per E Samuelsson säger till Expressen att de kommer att lämna in ett yttrande till tingsrätten.

För en vecka sedan meddelade åklagare att man återupptar våldtäktsutredningen mot Julian Assange, som inleddes 2010.

Nu sker ytterligare utveckling i fallet. På måndagsmorgonen meddelar åklagarmyndigheten att Wikileaks-grundaren har begärts häktad i sin utevaro. 

En framställan har skickats till Uppsala tingsrätt. I den anges häktningsskäl: ”Det finns risk för att den misstänkte avviker eller på något annat sätt undandrar sig lagföring eller straff”.

I ett pressmeddelande säger vice överåklagare Eva-Marie Persson:

– Jag begär att tingsrätten ska häkta Assange i sin utevaro på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt av graden mindre grovt brott. Om tingsrätten beslutar att häkta honom kommer jag att gå vidare med att utfärda en europeisk arresteringsorder i vilken han begärs utlämnad till Sverige.

”Processen går inte förutse”

– Vid en konkurrenssituation mellan en svensk europeisk arresteringsorder och en amerikansk utlämningsbegäran, är det brittiska myndigheter som beslutar om prioriteringsordningen. Utgången av den processen går inte att förutse, säger vice överåklagare Eva-Marie Persson.

Elisabeth Massi Fritz, målsägandebiträde, skriver i ett sms till Expressen: 

”Vi på målsägandesidan är mycket nöjda med att åklagaren handlägger ärendet skyndsamt och begär Assange häktad. Begäran ligger i linje med en av flera viktiga åtgärder som åklgaren måste vidta”.

”Min klient känner stort hopp att kunna få upprättelse”.

Julian Assanges advokat Per E Samuelsson säger till Expressen att häktningen är något de räknat med. 

– Det är inte förvånande, åklagarna sa redan i förra veckan att de skulle göra det.

Han säger dock att han ännu inte kunnat få kontakt med sin klient, och att frågan inte kan prövas innan dess. 

– Eftersom han sitter i fängelse i London har jag inte hunnit etablera kontakt med honom. Innan jag hunnit prata med honom, helst träffa honom, kan vi inte göra en häktningsförhandling. 

”Inte ens fått telefonkontakt”

Under förmiddagen kommer Per E Samuelsson att lämna in ett yttrande till tingsrätten.

– Än har jag inte ens fått en telefonkontakt med honom Jag kommer att skriva till tingsrätten och förklara situationen under förmiddagen. 

Under sju års tid levde Julian Assange på Ecuadors ambassad i London, på flykt från brittisk polis. I mitten av april greps han slutligen efter att Ecuador dragit in hans diplomatiska asyl.

1 maj dömdes Assange i Storbritannien till 50 veckors fängelse för att ha brutit mot de bestämmelser som fanns i samband med att han tidigare försatts på fri fot mot borgen.

Förutom den nya svenska häktningsbegäran så pågår en överlämningsprocess till USA, där Assange misstänks för brott i samband med Wikileaks-avslöjanden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.