Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åsa Waldau knäckt av anklagelserna i SVT

Åsa Waldau har nu lämnat sitt hem för att hålla sig gömd, enligt uppgifter till Expressen. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
När ”Uppdrag gransknings” reporter Anna Lindman konfronterar Åsa Waldau i programmet börjar hon gråta. Waldau sitter i en bil med nedvevad ruta när hon får frågorna. Foto: Skärmdump/SVT
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Åsa Waldau, känd som ”Kristi brud” är knäckt av de nya anklagelserna mot henne.

I SVT:s ”Uppdrag granskning” påstås Waldau ha misshandlat medlemmar i Knutby-församlingen, fått guldgåvor och ljugit.

När hon konfronteras med uppgifterna börjar hon gråta – nu har hon lämnat sitt hem för att hålla sig gömd, enligt uppgifter till Expressen.

Pastorer och tidigare församlingsmedlemmar har vänt Åsa Waldau ryggen. Hösten 2016 lämnade nu 52-åriga Waldau, känd som ”Kristi brud”, församlingen. Sex veckor tidigare tvingades pastorn Urban Fält lämna församlingen efter en sluten omröstning.

Sen dess har fler och fler uppgifter om Åsa Waldaus kontroll av församlingens medlemmar kommit ut.

– Det har varit en kultur kring Åsa som inte har varit bra, sa pastor Peter Gembäck hösten 2016.

Våren 2017 hoppade han av församlingen.

Åsa Waldau knäckt – har lämnat hemmet

Guldgåvor, misshandel, lögner och krav på att medlemmar ska avstå sex är bara några av sakerna Åsa Waldau anklagas för. 

I onsdagens ”Uppdrag granskning” i SVT tas fler av anklagelserna mot ”Kristi brud” upp. Inför att SVT visade programmet har Åsa Waldau mått ”väldigt dåligt”, berättar en person i hennes närhet.

När ”Uppdrag gransknings” reporter Anna Lindman konfronterar Åsa Waldau i programmet börjar hon gråta. Foto: Skärmdump/SVT

”Kristi brud” har lämnat hemmet för att hålla sig undan på en hemlig ort.

När ”Uppdrag gransknings” reporter Anna Lindman konfronterar Åsa Waldau i programmet börjar hon gråta. Waldau sitter i en bil med nedvevad ruta när hon får frågorna.

Hon säger att hon inte kan svara på ”skitprat”. Om misshandelsanklagelserna säger hon:

– Jag ser inte det så. Det är trängda situationer. Jag har varit extremt pressad.

Åsa Waldau brister i gråt i SVT

Uppgiften om att hon ska ha slagit någons huvud mot ett bord kallar hon ”extremt överdriven”. Hon säger att hon kan ha knuffat undan folk, men att de varit ”eniga och överens”.

Att hon ska ha fått guld säger hon att hon inte känner till – det handlar om presenter när hon fyllt år, och för att hon älskades i församlingen.

Nära Åsa Waldau får frågan om hon gjort några fel under åren i Knutby börjar hon gråta.

– En massa fel ... jag trodde att jag skulle stå där och vara deras svar. Jag trodde på det och jag lät mig bli det de sa, säger Åsa Waldau i tårar i ”Uppdrag granskning” i SVT.

SVT kartlade Åsa Waldaus vardag

Reportern Anna Lindman på SVT berättar att hon och ”Uppdrag granskning”-teamet kartlade Åsa Waldaus vardag för att kunna konfrontera henne. När de fick chansen att gå fram till henne tog de den direkt.

Intervjun med Åsa Waldau varar bara ett par minuter, i verkligheten pratade Anna Lindman med henne i nära en timme.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Hon hade under hela tiden möjligheten att bränna därifrån med bilen, men det gjorde hon inte, så vi pratade ganska länge med henne. Men vi har använt det som är relevant för att hon skulle få bemöta kritiken, det mesta andra är upprepningar, säger Anna Lindman.

Inför att SVT visar programmet har Åsa Waldau fått manuset skickat till sig för att in i det sista kunna kommentera det som sägs.

– Men hon har valt att inte göra det, säger Anna Lindman på SVT.

Åsa Waldau har i stället hänvisat till sin advokat.

Avhoppare: Åsa tryckte upp mig mot en vägg

I SVT:s ”Uppdrag granskning” berättar en avhoppare:

– Hon hade flera hyllor med guld och i varje hylla satt det typ tio fack. Sedan hade hon flera smyckesskrin och massor av ringar. Hon har väldigt mycket guld.

En person säger sig ha betalat mellan 5 000 och 6 000 till Åsa Waldau varje månad.

Avhoppare berättar också hur Åsa Waldau och andra ledande figurer i församlingen misshandlat medlemmar. En person berättar att Åsa Waldau ”utdelade örfilar titt som tätt”, en annan att medlemmarna fick lära sig att ”inte rygga tillbaka”.

Avhoppare berättar för Uppdrag granskning hur Åsa Waldau och andra ledande figurer i församlingen misshandlat medlemmar. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

En avhoppare kallar våldet, örfilar och drag i hår, för ”ett sätt att skrämma upp oss”. En annan säger i ”Uppdrag granskning”:

– Jag kommer ihåg att Åsa stod framför mig, tryckte upp mig mot väggen och de andra stod i en halvcirkel bakom. Då slog hon upprepade gånger över kinderna, det började komma blod ur näsan.

Åsa Waldau förbjöd sex

Avhoppade medlemmar vittnar om hur Åsa Waldau tvingat personer att leva i celibat. De fick inte ens ha sex för att få barn – det var förbjudet, har TV4 Nyheterna och Aftonbladet rapporterat.

I slutet av 2017 polisanmäldes Åsa Waldau för två fall av misshandel. En pastor i församlingen anmäldes för sexuellt utnyttjande i beroendeställning. Pastor Peter Gembäck anmälde sig själv för misshandel.

Mestadels det som har varit är ju att man har gett örfilar. Men jag vet att det i Åsas fall har varit grövre med tillhyggen, har Pastor Peter Gembäck tidigare sagt till SVT. Foto: DANIEL SIDENBLADH

– Mestadels det som har varit är ju att man har gett örfilar. Men jag vet att det i Åsas fall har varit grövre med tillhyggen, har Gembäck sagt till SVT.

SVT-reportern Anna Lindman har haft koll på Knutby i över tio år och har gjort reportage om flera andra religiösa grupper.

– Om vi lär oss något om de här mekanismerna så kan vi hjälpa människor som fastnar i sådana här grupper. Det kan vara precis så här illa, det är viktigt att man vågar tänka det och försöker agera. Åsa är i den bemärkelsen också ett offer för de här gruppmekanismerna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!