Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arnaults sista drag: 29 sidor långt brev till HD

Jean-Claude Arnault överklagar sin dom till Högsta domstolen.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Jean-Claude Arnault överklagar sin dom till Högsta domstolen.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault har överklagat våldtäktsdomen till Högsta domstolen. 

Han argumenterar för att domstolarna kan ha påverkats av medierapporteringen om honom.

Arnault har ”framställts helt onyanserat som ett veritabelt monster”, menar hans advokat Björn Hurtig.

Jean-Claude Arnault dömdes i Stockholms tingsrätt till två års fängelse för ett fall av våldtäkt. Senare kom hovrätten att ändra domen och Arnault dömdes i stället för två våldtäkter. Straffet skärptes till två och ett halvt års fängelse.

Kulturprofilen har hela tiden nekat till brott och i slutet av 2018 överklagade han till Högsta domstolen. 

I en skrivelse som inkommit till HD skriver hans advokat Björn Hurtig att de ”påstådda gärningarna har kommit att behandlas i ljuset av uppmärksamheten kring missförhållandena i Svenska Akademien”. 

Finns obesvarade frågor

Hurtig menar att Arnault i samband med rättegångarna  ”framställts helt onyanserat som ett veritabelt monster” i medier. Försvaret menar att det finns obesvarade frågor om bevisvärdering i sexualbrottmål som bör prövas.

Hurtig skriver även att "målsägande talar om saker som ska ha hänt för drygt sex år sedan. Polisanmälan skedde enligt målsäganden själv som en direkt följd av den artikel som DN publicerade och således till följd av #metoorörelsen."

HD inte bestämt sig

I skrivelsen listar Björn Hurtig en rad frågeställningar som försvaret menar ligger till grund för att saken skulle prövas av Högsta domstolen.

Det handlar bland annat om vilka krav som ska ställas på stödbevisning och vilken betydelse för bedömningen det har om målsäganden inlett sexualhandlingen frivilligt.  

För att HD ska pröva målet krävs att rätten beviljar prövningstillstånd. 

Det kan endast ges om domen kan bli prejudicerande eller om synnerliga skäl föreligger. HD har ännu inte bestämt sig i frågan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.