Arlandarånet preskriberas – ingen döms

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det spektakulära rånet på Arlanda 2002 preskriberas utan att någon dömts, rapporterar Aftonbladet. På bilden ses en Falck-bil som träffades av automadeld under rånet.
Foto: ULF KARLSSON / EXPRESSEN EXPRESSEN

Det spektakulära rånet på Arlanda 2002 preskriberas utan att någon dömts, rapporterar Aftonbladet

Bytet på 44 miljoner kronor har inte hittats. 

– Kommer rånarna med pengarna och berättar vad som hände, så kommer vi inte att göra någonting, säger Marie Lind Thomsen, vice chefsåklagare vid Stockholms åklagarkammare, till Aftonbladet.

Den enda möjlighet som finns kvar är att företaget som förlorade pengarna i rånet driver ett civilmål om äganderätten mot rånarna, skriver Aftonbladet. 

Men då krävs det att det går att bevisa att pengarna är just de pengar som blev stulna under rånet, skriver Aftonbladet. 

– Men det kanske inte är så vanligt att de har kvar samma pengar. Det vanliga är väl att man försökt tvätta dem, eller köpt en bostad eller på annat sätt använt dem, och då går det inte att hävda äganderätt, säger Thed Adelswärd, chefsrådman i Lunds tingsrätt, till Aftonbladet. 

Spektakulärt rån

Rånet genomfördes den 12 juli 2002.  

Två maskerade män med automatkarbiner gav sig på två väktare då de var i färd med att lasta säckar med utländska sedlar in i en värdetransport. 

Rånarna lastade 13 stycken 40-kilossäckar med pengar i sin bil och körde i väg.

Då väktare från ett annat bolag jagade rånarna blev de beskjutna med automateld. 

Rånarna kom undan – och nu kan de alltså sluta se sig över axeln. 

– Ja, så är det. Vi kommer inte att göra någonting åt brottet eftersom det är preskriberat, säger Marie Lind Thomsen till Aftonbladet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.