Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arklöv får inte obevakade permissioner

Listidsdömde polismördaren Jackie Arklöv får inte obevakade permissioner.
Jackie Arklöv, Tony Olsson och Andreas Axellson mördade två polismän efter ett bankrån i Kisa 1999.
Foto: - -

Den livstidsdömde polismördaren Jackie Arklöv får inte obevakade permissioner. 

Han har fortfarande manipulativa drag och viss självupptagenhet. Dessutom ligger de grova brott han dömts för honom i fatet, enligt en dom från Förvaltningsrätten.

43-årige Jackie Arklöv avtjänar för närvarande sitt livstidsstraff på anstalten Storboda utanför Stockholm. Han vill få obevakade permissioner och överklagade tidigare beslut till förvaltningsrätten. Men rätten avslår nu hans begäran. 

"Smärre misskötsamhet"

Som grund för överklagandet hade Akrlöv pekat på att han sedan 2013 genomfört så kallade tillsynspermissioner tillsammans med personal, och att de genomförts utan anmärkningar. Han menade även att han avtjänat sitt straff med bara "smärre misskötsamheter", och hänvisade till en bedömning av RMV, Rättsmedicinalverket. Av bedömningen framgår att han haft god attityd mot personal och andra fångar, och att han har god förmåga till självkontroll.

Av Kriminalvårdens beslut från förra året framgår dock att risken för att Arklöv ska återfalla i allvarlig brottslighet är medelhög. Dessutom påpekas att det bedöms som att han fortfarande har manipulativa drag och viss självupptagenhet. 

Arklöv isolerades på anstalten

Förvaltningsrättens dom, som gör gällande att han inte får obevakade permissioner, grundar sig på Arklövs personliga förhållanden, att han ännu inte fått något tidsbestämt straff och den brottslighet han är dömd för. 

Arklöv är bland annat dömd för polismorden i Malexander 1999, som han genomförde tillsammans med Andreas Axelsson och Tony Olsson (numera Byström). Polismännen Olle Borén och Robert Karlström sköts ihjäl efter att trion hade rånat en bank i Kisa.

Nyligen framkom uppgifter om att Arklöv hade isolerats i fängelset, eftersom han hade pekats ut som "golbög" av andra fångar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.