Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Arkeolog ska hjälpa polisen att hitta Maruas mördare

Polisen tar nu hjälp av arkeologer för jordanalys i jakten på Marua Ajouzs mördare. Foto: Arkivbild
Polisen tar nu hjälp av arkeologer för jordanalys i jakten på Marua Ajouzs mördare. Foto: Arkivbild
Marua Ajouz försvann i december 2002, men först i april 2017 hittades hennes kropp.
Marua Ajouz försvann i december 2002, men först i april 2017 hittades hennes kropp.

Det har gått 16 år och polisen har fortfarande inga spår efter Marua Ajouzs mördare.

Nu ska en arkeolog hjälpa till att återskapa brottsplatsen.

– Det är olyckligt att det har tagit sån lång tid fortfarande, det är mycket som man väntar på att få svar på, säger Maruas bror.

I april 2017 hittades hennes kropp av en grävmaskinist i Nordanå utanför Staffanstorp. Efter en rättsmedicinsk undersökning stod det klart att det var Marua Ajouz, 18-åringen från Malmö som försvann i december 2002.

Hennes kranium hittades i bokskogen i Torup utanför Malmö redan tio månader efter försvinnandet.

I samband med fyndet av kroppen förra året togs flera prover för att koppla tänkbara gärningspersoner – men än i dag har man inte fått något svar från NFC.

Polisen har nu tagit hjälp av en arkeolog för att återskapa brottsplatsen och testa hypoteser kring hur Marua bragts om livet.

– Vi använder arkeologiska metoder för att kunna återskapa brottsplatsen. Det gör att du kan gå tillbaka till platsen och titta med nya ögon. Det kan eventuellt ge nya svar, säger Jesper Olsson som är forensisk arkeolog vid NFC och arbetar med fallet Marua.

Till sin hjälp använder sig Jesper Olsson av bland annat laser-scanning som kan användas för att återskapa en 3D-modell av platsen. Han studerar också lagerföljden i marken för att se om det blivit ett brott i jordlagren på grund av mänskliga påverkan.

Brodern: Väntar på att få svar

Enligt Bo Lundqvist, chef för kalla fall-gruppen i polisregion Syd som håller i Marua-utredningen, är de arkeologiska analyserna viktiga för att kunna dra slutsatser om ifall Marua  legat begravd där kroppen påträffades av maskinen eller om den flyttats dit från en annan plats.  

– Ska vi fokusera på just den här platsen och när i så fall? Vi går tillbaka och tittar på hur området såg ut rent geografiskt när det begav sig och ser om vi kan koppla misstänkta personer eller verksamheter till detta.

Foto: Privat

Maruas bror Abdel Ajouz är positiv till att polisen tar hjälp av arkeologiska metoder men är samtidigt kritisk till att utredningen tar så lång tid.

– Det är klart att det är olyckligt att det har tagit sån lång tid fortfarande, det är mycket som man väntar på att få svar på. Jag tänker väl att allt som kan föra fallet vidare är intressant.

Foto: Privat