Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rajabi fick ledas ut - efter mammans ord

Arbogakvinnan i rätten under torsdagenFoto: SVEN LINDWALL
Mohammed Rajabi sitter och stirrar ner i bordet i rättssalen under torsdagen. Foto: / SVEN LINDWALL
Sommarstugan utanför ArbogaFoto: ALEX LJUNGDAHL/EXPRESSEN
Mohammad Rajabi har erkänt att han knivhögg paretFoto: SVEN LINDWALL

När Arbogakvinnans mamma berättade om mordnatten klarade Mohammed Rajabi inte längre av att lyssna. Omskakad leddes han ut ur salen – och bad henne om förlåtelse.

När Arbogakvinnans syster hördes senare under eftermiddagen brast det för henne flera gånger.

– Detta har tagit oerhörd kraft för mig.

Efter att under tio dagar ha handlat om det misstänkta drunkningsmordet på Arbogakvinnans make Aki Paasila har rättegången nu gått över på knivattacken på hennes föräldrar i sommarstugan 2016.

Arbogakvinnans dåvarande pojkvän Mohammad Rajabi har erkänt att det var han som gick in i sommarstugan och knivhögg Arbogakvinnans mamma och pappa. Han har pekat ut Arbogakvinnan som den som övertalade honom att begå mordet, skjutsade honom till sommarstugan – och gav honom kniven.

Arbogakvinnans advokat: Hon fick veta samma morgon

På torsdagen förhördes Arbogakvinnans mamma om händelserna den 3 augusti i fjol. Inför åhörarna lämnade hon en detaljerad berättelse om hur hon vaknade av huggen.

– Jag vaknade av att någon armbågade mig, trodde jag. Jag är ganska snarkig så jag trodde att det var Göran som knuffade på mig, berättade mamman i rätten.

– Sedan är det något som händer med mig som gör att jag svimmar av. Sen vet jag inte hur länge jag är borta, det har jag ingen aning om. Jag ser nästan ingenting för jag har nån skada på ögonbotten. Det rinner blod om mig överallt. Jag trevar efter Göran för jag ser inte så bra.

Arbogakvinnan fanns inte närvarande i salen. Det gjorde däremot Mohammed Rajabi - som har erkänt att han utfört knivdådet. Berättelsen blev för mycket för honom, och i tårar leddes han ut från salen.

Arbogakvinnans mamma: Säg förlåt

Då bröt Arbogakvinnans mamma in på eget bevåg och pratade till honom.

– Han kan titta på mig tycker jag, sa kvinnan och fortsatte:

– Säg förlåt.

Vid tidpunkten grät Mohammad kraftigt.

– Jag tycker att du ska berätta hela sanningen och inte förtiga nåt. Lovar du det? frågade hon.

 Rajabi tittade på kvinnan han erkänt att han knivhögg. Han nickade flera gånger.

– För det har du inte sagt än, sa mamman strax innan Rajabi förs ut av häktesvakter.

Fokus på Rajabis ålder

Torsdagens förhandling inleddes med sakframställan från advokaterna. Mohammad Rajabis advokat. Han höll sig kortfattad, men berättade att de har mottagit dokument från Iran som bevisar att Rajabi är född i januari 1996. Dokumenten har ännu inte översatts eller granskats av åklagarsidan.

Frågan är viktig eftersom åklagarna menar att Rajabi åtminstone var 22 år vid dådet - vilket tar bort möjligheten till eventuell ungdomsrabatt, samtidigt som det öppnar möjligheten för ett livstidsstraff.

Arbogakvinnans advokat Amanda Hikes höll ett betydligt längre anförande, där hon berättade att 42-åringen fått veta att Rajabi mördade hennes pappa redan samma morgon som hon fick dödsbeskedet.

– Hon blir då chockad på nytt. Detta är alltså samma morgon. Hon går in i ett förnekelsestadium och beter sig konstigt. Hon inser att hon kommer att misstänkas om Mohammad misstänks. Detta är en stor psykisk påfrestning för NN (Arbogakvinnan, reds anm), säger Hikes.

Arbogakvinnans tårar i rätten

Vid två tillfällen under morgonen bröt Arbogakvinnan ut i gråt. Vid båda tillfällena pratade hennes advokat om relationen mellan 42-åringen och hennes far. Under tiden i häktet ska Arbogakvinnan bland annat, oförberedd, ha fått se bilder på sin döde pappa.

Hon har inte heller fått träffa sina barn, förrän vid ett väldigt sent skede, menar advokaten.

– Allt detta har lett till att NN (Arbogakvinnan, reds anm) har brutits ned i häktet. Hon har inte kunnat påbörja sorgearbetet efter sin pappa utan försökt att hitta sätt att förstå vad som har hänt, med sig själv som misstänkt. Det blir en absurd situation, säger Amanda Hikes. 

Arbogakvinnans mamma ska vittna

På torsdagen ska mamman vittna i rätten. Hon har gjort det en gång tidigare – då angående Aki Paasilas död.

– Hon har tagit halva min familj, sa mamman då.

Nu ska hon för första gången berätta om natten då hon vaknade blodig bredvid sin döde make.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.