Den 42-åriga kvinnan uppges ha ljugit för sina föräldrar om maken Aki Paasilas död. Foto: ALEX LJUNGDAHLDen 42-åriga kvinnan uppges ha ljugit för sina föräldrar om maken Aki Paasilas död. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Den 42-åriga kvinnan uppges ha ljugit för sina föräldrar om maken Aki Paasilas död. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Aki Paasila. Foto: PrivatAki Paasila. Foto: Privat
Aki Paasila. Foto: Privat

Arbogakvinnans
lögn för mamman

Publicerad

Den 42-åriga kvinnan uppges ha ljugit för sina föräldrar om maken Aki Paasilas död vid föräldrarnas sommarstuga.

Detaljen fick försäkringsbolaget If:s utredare att fatta misstankar.

– Den version som har getts till anhöriga är att Aki Paasila dog i en arbetsplatsolycka, säger Anders Lindstrand, If:s chefsutredare.

– Lite konstigt är det ju, säger Kenneth Ågren, kriminalkommissarie.

Den 42-åriga kvinnan misstänks ha en central roll i två mord och ett mordförsök de senaste två åren. Hon är dessutom misstänkt för att i åtta fall ha planerat att mörda tilltänkta offer tillsammans med andra.

Försäkringsbolaget If började utreda kvinnan först av alla, strax efter att hennes make Aki Paasila dött utanför sommarstugan i Arboga.

Aki Paasila hade en maxad livförsäkring hos If på 2,5 miljoner kronor, som skulle tillfalla den 42-åriga kvinnan. Enligt misstankarna hade kvinnan låtit förfalska makens namnteckning.

"Varför skulle man inte berätta det?"

Nu berättar If:s chefsutredare Anders Lindstrand om detaljer från det två timmar långa samtalet de höll med den 42-åriga kvinnan på Eskilstuna stadshotell den 26 april 2016.

– Under vår utredning så fick vi fram uppgifter om att den 42-åriga kvinnan inte hade berättat för någon annan att Aki Paasila, hennes man, hade dött vid deras sommarstuga. Hon berättade definitivt inget för föräldrarna, säger Anders Lindstrand.

Detta har hänt

8 augusti 2015. Den 42-åriga kvinnans make, Aki Paasila, hittas drunknad under mystiska omständigheter i sjön Hjälmaren, nedanför föräldrarnas stuga
3 augusti 2016. Den 42-åriga Arbogakvinnans 68-årige pappa blev mördad i sin sommarstuga utanför Arboga. I samband med mordet knivskars även den 42-åriga kvinnans 63-åriga mamma svårt. Hon ska ha vaknat upp då hon blev attackerad. Bredvid sig låg hennes make ihjälhuggen.
Försäkringsbolaget IF anade oråd efter att de börjat nysta i drunkningen. De startade en utredning vars slutsats blev att brott hade begåtts. Och de överklagade polisens beslut att inte inleda förundersökning i drunkningsfallet. Den 29 augusti fick de gehör.
42-åringen och hennes pojkvän greps den 16 augusti 2016, men släpptes och flydde då landet. Kvinnan åkte för att semestra i Thailand.
När hon återvände två veckor senare greps hon av norsk polis på ett hotell i Trondheim den 30 augusti 2016, tillsammans med pojkvännen.
Sedan den 2 september 2016 har hon och hennes pojkvän varit häktade på sannolika skäl misstänkta för mord och mordförsök på hennes föräldrar.

Han berättar att detaljen under det långa samtalet fick försäkringsbolaget att fatta misstankar. Försäkringsbolaget tyckte det var märkligt att ägarna av stugan, föräldrarna, inte fått veta om Aki Paasila faktiskt dött i en drunkningsolycka.

– Det är ytterligare en omständighet som är anmärkningsvärd i sammanhanget. Varför skulle man inte berätta det? Den version som har getts till anhöriga är att Aki Paasila dog i en arbetsplatsolycka någon helt annanstans, säger Anders Lindstrand.

Polisen: Berättade senare under hösten

Uppgifterna från If:s Anders Lindstrand stärks av kriminalkommissarie Kenneth Ågren, som leder polisens utredning om mordet på Aki Paasila i augusti 2015.

– Det finns olika förklaringar som hon har angett till olika människor, både olycksplatser och sätt, säger han.

Dock fick föräldrarna till slut redan på att deras dotters make drunknat vid stugan, men först långt senare, uppger polisen.

– De fick reda på det senare. Bland annat av den 42-åriga kvinnan, säger Kenneth Ågren.

Långt senare?

42-åriga kvinnan.Foto: Olle Sporrong / EXPRESSEN

– Ja, under hösten.

Väcker det misstankar hos er?

– Lite konstigt är det ju, säger han.

Kvinnan är nu bland annat misstänkt för två mord, ett mordförsök och åtta fall av stämpling till mord.

Förnekar brott sedan tidigare

Åtal i sommarstugemordet på den 42-åriga kvinnans pappa och mordförsöket på hennes mamma väntas i början av april, medan ett eventuellt åtal i drunkningsfallet kan komma ännu senare.

Åklagarens målsättning är att kunna ta båda åtalen i samma rättegång.

Expressen har sökt kvinnans advokat, Amanda Hikes. Sedan tidigare förnekar kvinnan brott.

För mer om Arbogamordet - se premiäravsnittet av Brottscentralen tisdagen den 7 mars klockan 20.00 på Expressen TV.

För fler nyheter om aktuella brott och kriminalhändelser – gilla Brottscentralen på Facebook.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag