Arbogakvinnans barn vittnar i rätten

Arbogakvinnan försvaras av advokat Amanda Hikes.
Foto: SVEN LINDWALL
Mohammad Rajabi har erkänt mordet och mordförsöket i sommarstugan i Arboga.
Foto: SVEN LINDWALL
Leif GW Persson.
Foto: OLLE SPORRONG

Bandade videoförhör med Johanna Möllers minderårige son spelas upp i rätten. Han berättar att hon någon dag efter mordet på hans morfar i sommarstugan ska ha skojat och sagt att hon skulle få gå på begravningen i fängelsedräkt. 

Hon försökte även få honom att ge henne ett falskt alibi för mordkvällen, enligt sonen.

– Det är ett tungt vittnesmål. Han behöver inte ens vittna, men gör det ändå, säger polisprofessorn och Brottscentralens expert Leif GW Persson.

När Möllers äldre son vittnade grät både han och modern.

I dag fortsätter rättegången mot den 42-åriga Arbogakvinnan Johanna Möller. Nu avhandlas den del där hon står åtalad för mord och mordförsök på sin pappa Göran respektive mamma. Paret överfölls brutalt i en sommarstuga utanför Arboga den 3 augusti förra året.

Skyllde på trafikolycka

Inspelade videoförhör med Johanna Möllers minderårige son spelas upp i rätten. I ett förhör från slutet av september 2016 berättar sonen om mordkvällen - hur han försökte ringa till sin mamma men att hennes telefon låg kvar i hemmet. Johanna Möller berättade att hon skulle skjutsa sin sambo Mohammad Rajabi på en fest i Katrineholm, och att hon skulle vara borta under en timme. Paret lämnade hemmet vid klockan åtta men hon kom hem ensam först efter klockan elva. Till sonen berättade hon att det hade tagit längre tid på grund av en trafikolycka, berättar sonen i förhöret.

Ville ha alibi

Dagen efteråt bad hon sonen att säga till polisen att hon hade varit hemma under mordkvällen.

Han berättar även att mamman ibland ljuger, och att hon någon dag efter dådet i stugan ska ha skojat och sagt att hon skulle få gå på begravningen i fängelsedräkt.

Polisprofessorn och Brottscentralens expert Leif GW Persson menar att sonens ord väger tungt i rätten.

– Jag vill påstå att det är ett tungt vittnesmål, det är ju inte under ed eftersom han är nära anhörig. Han behöver inte vittna ens men gör det ändå, säger han och fortsätter:

– I det läget ingår det inte ens i hans begreppsvärld att hans mamma ska vara inblandad i det här förskräckliga som hans morföräldrar råkat ut för. Men så småningom börjar han inse det, speciellt när hon ber att han ska säga saker till polisen. Han ändrar sig också ganska omgående och talar om hur det är och det är inte lätt för hans mamma att ta sig runt faktiskt, säger GW.

Leif GW: "Det är fullkomligt obegripligt"

Även ett förhör från slutet av januari spelas upp. I det berättar sonen att han tror att hans mamma eller Mohammad Rajabi kan ha ha raderat ett sms och samtal han ringde till sin mammas mobiltelefon under mordkvällen. 

Medan sonens förhör spelas upp är inte Johanna Möller på plats i rätten. Hon sitter i en annan sal och vill inte ens lyssna på vittnesmålet, enligt hennes advokat Amanda Hikes.

Ett avsteg från hennes tidigare beteende, menar Leif GW.

– Hon har ju gjort sitt bästa för att trubba honom och hittat på en massa som ska hjälpa henne. Hur man nu som mamma kan involvera sina barn i ett mord, det är för mig fulkomligt obegripligt, säger Leif GW Persson

Mohammad Rajabi sitter med böjt huvud och stirrar ner i bordet framför sig medan vittnesmålet med Johanna Möllers son spelas upp. Under den sista delen av uppspelningen ritar han i ett block.

Tror mamman var inblandad

Fler av Arbogakvinnans barn hörs i rätten. En dotter, som är i 25-årsåldern, säger att hon är hundra procent säker på att hennes mamma var inblandad i attacken i sommarstugan. Dottern tror att motivet var att försöka få ut arvet.

– Hon är pengakåt.

Johanna Möller är inte på plats under den äldre dotterns vittnesmål, men kommer sedan in i salen.

Ytterligare en dotter lämnar ett vittnesmål. Dottern, som är i 20-årsåldern, berättar att hon under mordkvällen var hemma i sin bostad och lagad plankstek. Hon hade fått plankorna från sin mamma. 

Efter dådet ska Möller ha försökt få dottern att sända sms med kränkande innehåll till en kollega. Åklagare Johan Fahlander läser upp en sms-konversation ur ett polisförhör. 

– Inga kommentarer, svarar dottern. 

Under vittnesmålet snyftar dottern och då hon lämnar salen vinkar hon kort till Arbogakvinnan. 

Mamma och sonen gråter

Även Möllers son, som är i 20-årsåldern, hörs. Han gråter kraftigt och även hans mamma börjar torka tårarna ur ögonen. Han säger att han tyckte det var skumt då han fick höra av sin mamma att hans morfar hade dödats. 

Arbogakvinnan ska i förhör ha skyllt på sonen. 

– Vad tycker du om det, undrar åklagare Jessica Wenna. 

– Jag vet inte - dåligt. 

När sonen lämnar salen vinkar Arbogakvinnan till sonen och ler kort. 

Här mördades Arbogakvinnans pappa.
Foto: ALEX LJUNGDAHL/EXPRESSEN

Johanna Möller bröt nyligen ihop i rätten och sa gråtandes att hon ville att den minderårige sonen skulle slippa vittna. I en begäran till rätten genom hennes advokat Amanda Hikes hänvisades till FN:s barnkonvention. Men rätten stoppade försöket och kallade det "närmast stötande".

– Sonen ska höras på måndag. Det kommer nog bita bra, har polisprofessor Leif GW Persson berättat för Expressen. 

Fortsätter neka till brott

Även Mohammad Rajabi står åtalad för mord och mordförsök på hennes pappa respektive mamma. Han har erkänt dådet. 

Möller står dessutom åtalad för mord på sin make Aki Paasila som hittades död i sjön Hjälmaren, i närheten av sommarstugan, i augusti 2015.

Johanna Möller har hela tiden nekat till brott. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.