Johanna Möller är dömd till livstids fängelse – nu överklagar hon domen. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNJohanna Möller är dömd till livstids fängelse – nu överklagar hon domen. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johanna Möller är dömd till livstids fängelse – nu överklagar hon domen. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johanna Möllers advokat Amanda Hikes bekräftar i ett sms att domen överklagas. Foto: OLLE SPORRONGJohanna Möllers advokat Amanda Hikes bekräftar i ett sms att domen överklagas. Foto: OLLE SPORRONG
Johanna Möllers advokat Amanda Hikes bekräftar i ett sms att domen överklagas. Foto: OLLE SPORRONG
Foto: ALEX LJUNGDAHL/EXPRESSENFoto: ALEX LJUNGDAHL/EXPRESSEN
 Foto: ALEX LJUNGDAHL/EXPRESSEN
Mohammad Rajabi har erkänt sin del i gärningen, men Arbogakvinnan har nekat. Foto: SVEN LINDWALLMohammad Rajabi har erkänt sin del i gärningen, men Arbogakvinnan har nekat. Foto: SVEN LINDWALL
Mohammad Rajabi har erkänt sin del i gärningen, men Arbogakvinnan har nekat. Foto: SVEN LINDWALL

Johanna Möller överklagar livstidsdomen

Publicerad

I ett försök att frias av hovrätten går Johanna Möller till angrepp mot sin expojkvän och dömde medbrottsling Mohammad Rajabi.

Hon ägnar ett flera sidor långt parti av överklagan åt att försöka skjuta ner hans trovärdighet.

Han har "ändrat sin berättelse vid ett stort antal tillfällen", står att läsa.

I augusti föll domen i det uppmärksammade Arbogafallet, där Johanna Möller och hennes tidigare pojkvän Mohammad Rajabi varit mordmisstänkta. Västmanlands tingsrätt dömde på alla åtalspunkter – straffet: Livstid.

I Rajabis fall gick det inte att slå fast att han var gammal nog för lagens hårdaste straff. Han fick 14 år.

Medan Mohammad Rajabi erkänt sin del i gärningen har Johanna Möller konsekvent nekat till alla anklagelser. Den 1 augusti skrev Möller i ett sista desperat försök att frikännas ett eget brev till tingsrätten. 

Johanna Möller dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse för främst anstiftan till mord, mord och mordförsök.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

"Känner sig oskyldigt dömd"

Där sågar hon delar av bevisningen i målet – och påstår att hon har mycket svårt för våld: "Jag kan inte änns se på film om dem slåss."

Direkt efter den fällande domen – som meddelades den 21 augusti – sa Möllers advokat Amanda Hikes:

– Hon känner sig oskyldigt dömd.

I överklagan, som lämnades in till tingsrätten på fredagseftermiddagen, skriver Hikes bland annat att hovrätten bör "ogilla samtliga åtalspunkter" och "inte ådömer Johanna Möller någon påföljd alternativt en lindrigare sådan."

Göran Möller mördades i sommarstugan sensommaren 2016.Foto: / PRIVAT

– Nu blir det förhandling i hovrätten inom kort, säger Amanda Hikes.

Johanna Möller kräver i överklagan att hovrätten ska stoppa hennes barn från att vittna mot henne. Vidare vill hon bli av med sina restriktioner. En stor del av överklagan ägnas sedan åt att såga olika delar av bevisningen i målet.

Angriper Rajabi

Advokaten vänder sig emot resonemanget gällande mordet på maken Aki Paasila, där Möller dömdes för anstiftan trots att det inte finns någon gärningsbeskrivning eller misstänkt mördare.

"Även om det skulle vara styrkt att en straffbelagd gärning har utförts saknas det information om hur den begicks. Det skulle i sådana fall kunnat ha förelegat någon omständighet, t ex nöd, som medför att huvudgärningen inte var otillåten", skriver advokat Hikes.

Ett flera sidor långt parti ägnas sedan åt Mohammad Rajabi och dennes trovärdighet. Han har pekat ut Johanna Möller som den som lade kniven i hans hand och beordrade honom att döda.

"När det gäller Mohammad Rajabis uppgifter har tingsrätten felaktigt konstaterat att han inte har kunnat beslås med några direkta lögner", står i överklagan. Som exempel på lögner anger Hikes bland annat att Rajabi flera gånger ljugit om sin ålder.

Mohammad Rajabi i samband med en rekonstruktion av dödsattacken i sommarstugan. Han är dömd till 14 års fängelse och utvisning.Foto: / POLISEN

Motivet: Pengar

Det var i augusti 2015 som Möllers make Aki Paasila hittades död i sjön Hjälmaren. Ett år senare attackerades hennes pappa Göran Möller och mamma i sommarstugan vid sjön. Göran skadades så svårt att han avled.

Johanna Möller är dömd för att ha anstiftat mord på maken, för att ha mördat sin pappa och försökt mörda sin mamma.

Enligt åklagarna är Möllers huvudsakliga motiv pengar.

Huruvida Mohammad Rajabi överklagar sin dom är oklart. Sista dagen att lämna in ett överklagande är på måndag den 11 september.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag