”Det är i allra högsta grad dags för nya studier”

Expressens och Brottscentralens kriminalkrönikör Catarina Lundbäck.
Foto: THOMAS ENGSTRÖM
Catarina Lundbäck i Brottscentralen.

Expressen och Brottscentralen granskar 32 gruppvåldtäktsfall.

Kriminalkrönikör Catarina Lundbäck svarar på tre frågor om granskningen och reportagen.

Granskningen visar att 40 av 43 dömda gärningsmän är födda utomlands eller har två utländska föräldrar. Vad säger det?

Siffrorna talar sitt tydliga språk om hur det ser ut, men de besvarar inte frågan varför det ser ut som det gör. I artikeln förklarar professor Niklas Långström på ett bra sätt att det i grund och botten handlar om sociala riskfaktorer, det kan handla om utanförskap, dåliga eller inga förebilder. Han menar att män som våldtar kan liknas med de som begår andra typer av brott, som rån och misshandel. Men det är som sagt en förklaring – ingen ursäkt. Att utsätta en människa för en gruppvåldtäkt är bland det mest förkastliga man kan göra och det finns inget som förmildrar gärningsmannens ansvar.


LÄS MER: Lisa, 18, anmälde gruppvåldtäkt – männen friades


Finns tillräcklig kunskap om hur problematiken kring gruppvåldtäkter ser ut?

Nyligen hade vi Fittja-domen som väckte enorm ilska hos allmänheten. Frågan om våldtäkter och gruppvåldtäkter tar stor palts i den allmänna debatten. Det råder högt tonläge och påståenden som det finns dåliga eller inga belägg för repeteras flitigt. Mot bakgrund av det är det nödvändigt med färsk forskning som ger svar på de frågor som finns. Den senaste gången Brå gjorde en djupdykning i ämnet var tio år sedan, då med statistik från 2006. Sedan dess har våldtäktsbegreppet utvidgats. Jag tycker i allra högsta grad att det är dags för nya studier för att på riktigt reda ut hur det ser ut.

LÄS MER: Amanda, 14: Mamma, de våldtog mig  


I granskningen ingår fall där kvinnans familj själv fått driva på för att utredningen skulle fortsätta. Vad säger du om det?

Detta är något jag själv har stött på förut, så jag är dessvärre inte förvånad. Det är resultatet av att man inte har tagit den här typen av fall på allvar. Tanken på att våldtäktsoffer eller deras anhöriga själva ska behöva ringa till polis och åklagare för att påminna om vilken bevisning som finns tillgänglig är skrämmande. Det är grundläggande att brottsoffer kan lita på att den delen av rättskedjan fungerar och nya arbetssätt som garanterar det behövs.


LÄS MER: CATARINA LUNDBÄCK: De drabbade har en sak gemensamt  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.