Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anklagad skola tystar ned granskning – men erbjuder lärarna krisstöd

Kriminolog Maria Dufva.
Foto: Pernilla Pettersson

Flera lärare på en friskola i Stockholm har anklagats för övergrepp på eleverna, avslöjade Expressen på torsdagen.

Friskolan fortsätter att tysta ned händelserna och ger  ingen information till föräldrar. 

I stället satsar skolan på krisstöd till skolans lärare, för att  de ska "känna sig trygga" på skolan, enligt uppgift till Expressen.

Eleverna erbjuds inte något stöd.

– I brist på att inte veta vad de ska göra, så gör de ingenting, säger kriminologen Maria Dufva.

Expressen avslöjade i förra veckan att flera lärare anklagats för övergrepp på en friskola i Stockholm. Fyra lärare har lämnat skolan, på lika många år. 

Dagen därpå, i fredags, var det tryckt stämning på skolan, berättar föräldrar som har sina barn där. 

Föräldrarna fick ingen information av skolan, vare sig muntligen eller via skolplattformen på nätet. 

Skolan har inte heller tagit kontakt med föräldrar i de aktuella klasserna som haft lärare som anklagats för övergrepp. 

Förälder: "Vi har inte fått någon information"

– Vi har inte fått någon information alls efter artikeln, förutom minnesanteckningar från ett föräldramöte som jag inte ens visste att de hade haft, säger en förälder till Expressen.

Kriminologen Maria Dufva säger att förfarandet är bekant från andra liknande situationer.

–  Många vuxna hanterar det med att tysta med. Man vill inte skrämmas och väcka den björn som sover. I brist på att inte veta vad de ska göra, så gör de ingenting, säger hon.

Maria Dufva beskriver situationen som ett mardrömsläge för skolans rektor.

– De kanske vet att de inte vänt på varje sten och inte sprungit på varje boll. Skolor som inte har det här inskrivet i handlingsplanen famlar, säger hon.

Lärarna ska få hjälp av krisstödjare

Nu ska friskolan satsa på att hyra in krisstöd till skolans personal. Syftet ska vara att lärarna ska "känna sig trygga och harmoniska" på skolan, enligt uppgift till Expressen.

Något externt krisstöd till eleverna ska dock enligt uppgift inte vara aktuellt. Detta trots att fyra lärare lämnat skolan efter anklagelser om övergrepp och ofrivilliga närmanden mot elever på skolan.

Friskolan vill fortfarande inte svara på Expressens frågor:

"Talesperson för skolan i detta ärende är ordförande XX (ordförandes namn, reds anm). Det är han som kommenterar eller inte", skrev biträdande rektor i ett mejl i fredags. 

Skolans ordförande har därefter inte hört av sig.

En lärare i 50-årsåldern lämnade skolan efter att han försökte inleda en relation med en elev. Hans förklaring är att han har lätt att bli förälskad.

Kriminologen om föräldrarna: "Fruktansvärt"

En lärare i 50-årsåldern lämnade friskolan tidigare i år efter anklagelser om att han ska ha försökt inleda en relation med en 15-årig elev.

Enligt föräldrar till barn på skolan ska de i fredags fått höra att skolans personal nu tycker synd om ämnesläraren. 

Flera föräldrar tycks inte se ämnesläraren som problemet och har sagt till Expressen att det "måste vara något med den där flickan". 

Maria Dufva säger att det är hemskt, och dessutom vanligt. 

– Det är fruktansvärt att skambelägga den utsatta, men det är oftast den vanligaste förklaringsmodellen. Men ett barn är ett barn, säger hon.

Förutom den 15-åriga flickan har ämnesläraren i ett mejl som skolledningen tagit del av, erkänt att han vid två tidigare tillfällen varit "förälskad" i en av sina elever, en 15-årig flicka och en 18-årig flicka. 

En klasslärare kallade en 11-åring med funktionshinder för "mitt livs kvinna" i en sms-konversation.

Klasslärare kallade 11-åring "mitt livs kvinna"

Expressens granskning visade att ämneslärarens agerande inte var första gången som skolan haft problem med sina lärare:

En klasslärare i 50-årsåldern skickade sms till en 11-årig elev med funktionshinder där han kallade henne "mitt livs kvinna". Han satt häktad i fem veckor, misstänkt för tre fall av våldtäkt mot barn. Förundersökningen lades ned då åklagaren ansåg att bevisningen inte var tillräckligt stark.

En anställd på friskolans fritids polisanmäldes för fyra år sedan för sexuellt ofredande. Mannen lämnade skolan innan polisanmälan lades ned.

En kvinnlig lärare anklagades för att ha haft en relation med en minderårig elev och lämnade skolan. Den utpekade läraren förnekar anklagelserna.

Expressen har sökt skolledningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.