Tovas förre pojkvän begärs häktad.Tovas förre pojkvän begärs häktad.
Tovas förre pojkvän begärs häktad.
Tova Moberg hittades död.Tova Moberg hittades död.
Tova Moberg hittades död.
Åklagaren menar att de har en någorlunda bra bild av vad som kan ha inträffat. Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENÅklagaren menar att de har en någorlunda bra bild av vad som kan ha inträffat. Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Åklagaren menar att de har en någorlunda bra bild av vad som kan ha inträffat. Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Anhörig till Tovas ex: "Befarar det värsta"

Publicerad

HUDIKSVALL/STOCKHOLM. Tova Mobergs expojkvän begärs häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

Han har tidigare polisanmälts för att ha misshandlat Tova och misstänks nu ha mördat henne och dumpat henne i sjön – de två andra män som tidigare misstänktes släpps på fri fot.

Enligt åklagaren kan tillhyggen ha använts då Tova dödades – samtidigt har man ringat in en misstänkt mordplats.

– Jag befarar det värsta, säger en nära anhörig till den misstänkte 22-åringen.

Klockan 23.05 på måndagskvällen hittades en kropp i sökandet efter försvunna Tova Moberg – och på tisdagen bekräftade polisen att det var 19-åringen som hittats. Hon hade varit försvunnen sedan natten mellan lördagen och söndagen.

Tre 22-åriga män satt anhållna för människorov när Tova hittades. Då ändrades misstankarna till mord.

På onsdagseftermiddagen kom beskedet att två av de misstänkta släpps på fri fot medan en tredje begärs häktad. 22-åringen som begärs häktad på sannolika skäl misstänkt för mord är Tova Mobergs expojkvän. Familjens närmaste vänner har berättat att 22-åringen tidigare blivit polisanmäld för att ha misshandlat Tova.

– Jag kan bara bekräfta att det förhåller sig så. Den kommer att ha viss betydelse kanske i utredningen, det återstår att se, säger åklagare Christer Sammens om polisanmälan.

De två släppta är fortfarande misstänkta.

– De är inte avskrivna i formellt hänseende, de står kvar som misstänkta, säger Sammens.

Tillhygge kan ha använts

Enligt åklagaren kan någon form av tillhygge ha använts då Tova Moberg dödades.

Användes vapen?

– Nej, inte vapen i den bemärkelsen att det är revolver eller pistoler eller något sådant, säger Christer Sammens.

Tillhygge?

– Det kan vara möjligt.

Enligt Sammens har man hittat en misstänkt mordplats.

– Jag kan inte beskriva mordet i detalj. Jag kan bara konstatera, jag kan nämna att hon är bragd om livet och det finns en man som är misstänkt för att ha gjort det, säger han och fortsätter:

– Ja, vi kan säga att vi har en ungefärlig bild av var vi tror att det har gjorts. I övrigt kan jag inte kommentera detaljer om det.

På söndagsmorgonen, dagen efter att Tova inte dykt upp på festen, ska den nu mordmisstänkte expojkvännen ha lagt upp en bild på det sociala mediet Snapchat, enligt Aftonbladet. Tidningen ska ha tagit del av bilden och han ska ha skrivit ""Fuuuucking skitliv!!!! Som om man inte hade nog med problem redan!!!! Men detta tar faan priset" enligt tidningen.

Misstänks ha mördats efter uppbrottet

Tova Mobergs familjs vänner har berättat att Tova tidigare i år hade avslutat förhållandet med den nu mordmisstänkte 22-åringen.

Paret har varit tillsammans av och till de senaste fyra åren.

Maria Hällström är en nära vän till familjen Moberg som har fått familjens förtroende att uttala sig.

– Det var ett oerhört destruktivt förhållande. Han var så svartsjuk på Tova och lät henne inte göra någonting, han ville inte att hon skulle träffa någon annan än honom, säger hon.

Efter att Tovas föräldrar valde att polisanmäla den nu mordmisstänkte mannen för misshandel 19 mars i år avslöjade Tova fler händelser där mannen både slagit och kränkt henne verbalt, enligt Maria Hällström.

– Han ska ha slagit henne flera gånger, säger Maria Hällström.

Sedan förhållandet tog slut i mars upplevde familjen att Tova levde upp, hon blev gladare och började återfå kontakten med flera gamla vänner.

– Hennes pappa sa att "vi har fått tillbaka den gamla Tova", säger Maria Hällström.

 

Enligt häktningsframställan anhölls den misstänkte expojkvännen klockan 04.08 på måndagsmorgonen. 19 timmar senare hittades Tova död i sjön. Av handlingen framgår också att åklagaren vill belägga 22-åringen med restriktioner och att han anser att det finns risk att den mordmisstänkte undanröjer bevis om han släpps på fri fot.

Enligt åklagare Christer Sammens fattades misstankar mot mannen och de två andra efter att de själva lämnat uppgifter:

– Initialt har det att göra med ... när man letade efter Tova och försökte få klart för sig var hon var, så lämnade de uppgifter som gjorde att de kunde misstänkas. Det var de själva som gjorde det, säger Sammens.

Nekar till brott

Expojkvännen kommer från Hudiksvallstrakten liksom Tova Moberg. Han är sedan tidigare dömd för brott – bland annat efter att ha stoppats i en bil med spår av narkotika i urinen. Han intresserar sig för bilar, i synnerhet äldre Volvomodeller, som han visar upp i sociala medier. 22-åringen förekommer under fem avsnitt i belastningsregistret.

22-åringens advokat Bo Karlsson säger att hans klient förnekar all inblandning i det misstänkta mordet på Tova Moberg.

– Han förnekar brott. Han har lämnat en redogörelse för den aktuella dagen, kvällen och natten när nu det här ska ha kunnat ägt rum och i den berättelsen ingår ingenting av det åklagaren säger ska ha hänt Tova, säger Karlsson.

Vad 22-åringen säger om vad som hände den aktuella kvällen och vad han hade för kontakt med Tova Moberg vill advokaten inte gå in på.

– Det är jag inte beredd att svara på i nuläget, säger han.

Hur mår din klient?

– Han mår dåligt, av förklarliga skäl. Man mår dåligt redan av själva inlåsningen och förhållandena på arresten och sen blir det ju inte bättre av att man är misstänkt för ett allvarligt brott, säger Bo Karlsson.

 

LÄS MER: Vännernas kärlekshyllning till Tova, 19

 

"Bra bild av vad som inträffat"

Samtidigt som mannen begärs häktad släpps alltså de två andra männen, kompisar till honom, på fri fot. Jakob Machuca, advokat till en av männen som släpps, säger till Expressen:

– Givetvis var det en lättnad för honom, det har varit tungt att sitta frihetsberövad i det här känsliga ärendet.

Åklagaren Christer Sammens sa tidigare på onsdagen:

– Min uppfattning är att man har en någorlunda bra bild av vad som inträffat. Men utredningen har inte pågått så länge.

Expressen träffar en nära anhörig till den mordmisstänkte 22-åringen.

– Jag befarar det värsta.

– Jag vet att han köpte massa sprit och piller dagen innan mordet, säger en nära anhörig.

Om polisanmälda misshandeln säger den anhörige:

– Som han berättade så hade de stått och knuffat på varandra. Men eftersom han är så mycket större och starkare än Tova så hade hon farit in i hörnet på en byrå eller nåt, så hon fått ett stort blåmärke under ögat.

Krävde pappan på pengar

När Tovas föräldrar var vid torpet och letade efter dottern råkade de slå sönder en fönsterruta. När de sen träffade en av 22-åringarna hemma hos dennes ena förälder berättade pappan att de tyvärr tagit sönder en fönsterruta. Senare på söndagen fick pappan ett sms från 22-åringen – som krävde ersättning för fönstret, enligt uppgift till Expressen.

Tova Mobergs pappa: Fruktansvärt tungt

Tovas pappa Roger Moberg träffade en av 22-åringarna på söndagen, medan dottern var försvunnen. Mannen sade sig då inte veta var Tova var – utan erbjöd sig att delta i sökandet. Roger Moberg har skrivit om sin sorg på Facebook och godkänt att Expressen publicerar inlägget:

"Det är slut, Tova har hittats avliden. Någon har tagit hennes liv. Det är så fruktansvärt tungt och jag vet inte hur vi ska klara detta. Livet måste ju gå vidare men jag vet inte hur. Tova vår älskade dotter, ditt liv blev alldeles för kort".

Maria Hällström, nära vän till familjen, berättar om Tova Moberg:

– Hon skulle åka från skolan i sin farbrors raggarbil på studenten, sen såg hon fram emot att börja jobba och tjäna egna pengar.

 

LÄS MER: Vännernas kärlekshyllning till Tova, 19

Mattis Wikström
Mattis Wikström
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag