Angelica var på väg hem efter en utekväll när hon överfölls. Foto: BrottscentralenAngelica var på väg hem efter en utekväll när hon överfölls. Foto: Brottscentralen
Angelica var på väg hem efter en utekväll när hon överfölls. Foto: Brottscentralen
Våldtäktsförsöket skedde I höjd med slottsbacken på Drottninggatan i centrala Uppsala. Foto: BrottscentralenVåldtäktsförsöket skedde I höjd med slottsbacken på Drottninggatan i centrala Uppsala. Foto: Brottscentralen
Våldtäktsförsöket skedde I höjd med slottsbacken på Drottninggatan i centrala Uppsala. Foto: Brottscentralen
Nu har en man i 30-årsåldern dömts till fängelse i ett år och tre månader för försök till våldtäkt. Foto: PolisenNu har en man i 30-årsåldern dömts till fängelse i ett år och tre månader för försök till våldtäkt. Foto: Polisen
Nu har en man i 30-årsåldern dömts till fängelse i ett år och tre månader för försök till våldtäkt. Foto: Polisen
På en månad inträffade i vintras fem våldtäktsförsök i Uppsala. Mannen i 30-årsåldern häktades misstänkt för samtliga överfall men dömdes bara för det mot Angelica. Foto: BrottscentralenPå en månad inträffade i vintras fem våldtäktsförsök i Uppsala. Mannen i 30-årsåldern häktades misstänkt för samtliga överfall men dömdes bara för det mot Angelica. Foto: Brottscentralen
På en månad inträffade i vintras fem våldtäktsförsök i Uppsala. Mannen i 30-årsåldern häktades misstänkt för samtliga överfall men dömdes bara för det mot Angelica. Foto: Brottscentralen

Angelica attackerad av våldtäktsmannen

Publicerad

Angelica Junhager, 23, överfölls av en man på väg hem efter en utekväll. 

Nu har han dömts till fängelse för våldtäktsförsök.  

– Min enda tanke var att jag inte kommer komma härifrån levande, säger Angelica när hon minns tillbaka på händelsen. 

Mellan den 11 februari och den 11 mars utsattes totalt fem kvinnor för våldtäktsförsök på olika centrala platser i Uppsala. Händelserna följde ett mönster och polisen anade snart att det kunde röra sig om en och samma gärningsman. 

Angelica Junhager, 23, var en av de kvinnor som överfölls. Hon var den 3 mars på väg hem i natten efter en utekväll med några vänner. 

Angelica överfölls på Drottninggatan i Uppsala efter en utekväll.Foto: Brottscentralen

”Han sliter tag i mina byxor”

I höjd med slottsbacken på Drottninggatan i centrala Uppsala, när hon går och pratar med sin pojkvän i telefonen, känner hon plötsligt ett obehag bakom sig. 

– Jag vänder mig om och då smäller det bara. Han hoppar på mig och jag smäller i backen med honom över mig. Han pussar mig runt och på munnen och försöker pussa mig ner mot halsen. Jag minns hur kallt och blött det blev för jag låg ju i snön. Han fortsätter och sliter tag i mina byxor. Han sa inget under överfallet men jag minns att han andades tungt och snabbt, berättar Angelica.

”Jag känner att jag har ett ansvar att komma ut med min berättelse, nå ut till andra tjejer”, säger Angelica. Foto: Brottscentralen”Jag känner att jag har ett ansvar att komma ut med min berättelse, nå ut till andra tjejer”, säger Angelica. Foto: Brottscentralen
”Jag känner att jag har ett ansvar att komma ut med min berättelse, nå ut till andra tjejer”, säger Angelica. Foto: Brottscentralen
Angelica berättar om våldtäktsförsöket för Brottscentralens Li Rodziewicz: ”Min enda tanke var att jag inte kommer komma härifrån levandes”. Foto: BrottscentralenAngelica berättar om våldtäktsförsöket för Brottscentralens Li Rodziewicz: ”Min enda tanke var att jag inte kommer komma härifrån levandes”. Foto: Brottscentralen
Angelica berättar om våldtäktsförsöket för Brottscentralens Li Rodziewicz: ”Min enda tanke var att jag inte kommer komma härifrån levandes”. Foto: Brottscentralen

 ”Min sista stund i livet”

Mannen som ligger över Angelica på marken ställer sig plötsligt upp och försvinner från platsen. Kvar i snön sitter Angelica chockad, på andra sidan telefonluren finns hennes pojkvän som hjälplöst hört övergreppet pågå. Utan honom, som larmade polisen, och en kvinna som kom gående längs med vägen så vet inte Angelica hur det hade gått. 

– Min enda tanke var att jag inte kommer komma härifrån levande. Det här är det sista jag har i livet. 

Överfallen satte skräck i en hel stad

Efter överfallet mot Angelica fick Uppsalaborna nog. En Facebookgrupp startades av två tjejer och på några timmar hade gruppen fått flera hundra medlemmar – syftet var att börja nattvandra i stan om nätterna.

– Det kändes jättestort. Det kom väldigt nära inpå min händelse och det har varit ett stort och viktigt engagemang, det är helt otroligt att så många kan gå ihop. De gör ju det här för att få våra gator tryggare för alla, säger Angelica.

Händelserna fick uppsalapolisen att vara på sin vakt. Dagen efter händelsen mot Angelica såg en polispatrull hur en man gjorde närmanden mot en kvinna i närheten av samma plats där hon blev överfallen. 

Angelica och Brottscentralens reporter Li Rodziewicz.Foto: Brottscentralen

Fick DNA-träff efter topsning

De tog in honom på förhör och topsade honom – det gav senare en säker DNA-träff. 

– Man topsade honom men han fick släppas på fri fot eftersom vi inte hade tillräckligt för att hålla honom kvar. Men sen fick vi ett muntligt besked om att det var en DNA-träff den 16 mars och då anhöll man honom, berättar åklagaren Liselott Herschend som drev förundersökningen. 

– Man är alltid väldigt orolig som åklagare och polis när man misstänker att det finns ett samband mellan flera händelser. Vi hade fem stycken på väldigt kort tid vilket inte hör till vanligheten, fortsätter hon.

Vill ge stöd åt andra

Trots att händelsen på många sätt är färsk för Angelica menar hon att hennes bearbetningsprocess är att prata om det som hänt. Nu vill hon uppmana andra som varit utsatta att våga anmäla. 

– Så fort jag är ensam, när det är kväll och natt, då kommer känslorna. Men jag känner att jag har ett ansvar att komma ut med min berättelse, nå ut till andra tjejer. Kan jag nå ut till en eller två så är det bra, jag vill bara att de ska förstå att det är okej. Det är inte deras fel och de ska inte känna skam över det som hänt, säger hon.

Mannen som överföll Angelica döms till fängelse i ett år och tre månader.Foto: Polisen

Mannen som är i 30-årsålderna häktades misstänkt för alla fem övergreppen i Uppsala, men i brist på bevisning lades samtliga utredningar ner förutom den mot Angelica. 

– Jag har känt extra mycket att mitt jobb är att se till att vi alla fem får rättvisa. Jag tror aldrig att mitt hjärta har slagit så fort, det var det jobbigaste jag har varit med om, att möta honom igen. Han satt och tittade på mig under hela häktningsförhandlingen. Det gav mig mer motivation, att jag ska vinna över dig, säger hon.

Mannen dömdes till fängelse i ett år och tre månader för försök till våldtäkt. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag