Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Andrea, 17, utsattes för fräcka polisbluffen

– Jag förstod ganska snabbt att de inte var poliser, säger Andrea Hellqvist. Foto: Privat
Personerna utgav sig för att vara civilklädda poliser. Foto: TOMAS LEPRINCE

Andrea Hellqvist, 17, trodde först att hon stoppades av civilklädda poliser – som ville ta med henne till en avlägsen parkering, som SVT tidigare rapporterat om.

– Jag förstod ganska snabbt att de inte var poliser och då blev jag givetvis rädd, jag visste inte vad deras avsikt var, säger hon. 

Nu vill hon varna andra för bedragarna.

På vägen hem från jobbet sent på fredagskvällen började en Volvo följa efter 17-åriga Andrea Hellqvist.

Hon körde sin epatraktor i hemstaden Umeå när hon upptäckte den vita bilen i en rondell.

– Den såg ut att kunna vara en civilpolis. Jag såg hur de körde i kapp mig i backspegeln och hängde de efter mig, de körde jättenära, som poliser gör i bland för att kolla hur snabbt man kör. Allt var okej så jag var inte orolig för att bli stannad. 

 

LÄS ÄVEN: Polisen Lottas kaxiga varning till alla valborgsfirare 

 

Skulle till avlägsen plats

Men den vita Volvon fortsatte att följa efter Andrea Hellqvists A-traktor hack i häl och till slut signalerade med blåljuslampor som satt innanför vindrutan och enligt Andrea såg autentiskt ut.  

Hon stannade vid vägrenen och stängde av motorn, i bilen bakom henne såg hon tre-fyra unga män, något som SVT Västerbotten var först att berätta om.

– Då gick en kille i 18-årsåldern fram till rutan och sa att min högra blinker inte fungerade. Eftersom jag just kollat upp det så visste jag att det inte stämde så jag sa emot.

Mannen saknade uniform och betedde sig konstigt, enligt Andrea.

– Han sa att jag skulle följa med till en avlägsen parkering  och ville provköra epan förstod jag det som.

– Jag har blivit stoppad i rutinkontroller ett antal gånger förut. De har alltid uppträtt väldigt professionellt, presenterat sig, frågat vad jag heter, om jag vill ringa min mamma, men det gjorde inte den här killen så jag blev misstänksam och frågade rakt ut vem han var. 

Vill varna andra

Mannen svarade att han utbildade sig till polis vid Umeå universitet. Andrea krävde att få se mannens legitimation och ringde sin mamma i smyg.

– Han svarade att jag skulle vänta kvar på att han skulle hämta polisbrickan i bilen, sen sa han ”vi måste sticka nu grabbar" satte sig i bilen och körde därifrån.

När Andrea berättade hela historien för sin mamma så polisanmälde hon händelsen.

 – Mamma blev livrädd. Men det var först när jag pratade med polisen som jag insåg hur illa det hade kunnat gå. Jag fick ganska dåligt samvete för att jag inte gjorde mer – jag borde ha tagit registreringsnumret och ringt polisen på en gång i stället för att ringa mamma.

Nu vill hon varna andra för att gå på polisbluffen

– Nu vill jag bara att ingen annan ska råka ut för det här. Någon som inte har blivit stoppad förut kanske inte vågar fråga och bara följer med.

Poliser ska ha legitimation

Sven Olof Gustavsson, jourhavande förundersökningsledare säger att fall då personer utger sig för att vara poliser förekommer – men är ovanliga.

– Alla poliser ska kunna visa legitimation, om någon inte visar upp det så är det svårt att veta om han är en polis och då är det bara att gå sin väg eller åka sin väg, säger han och tillägger:

– Man måste få en anledning om varför man blir stoppad.

Han säger att beskrivningen av bilen låter som en civil polisbil men att det kan röra sig om fejkutrustning. Att mannen skulle ha velat ta med henne till en avlägsen parkering låter konstigt.

– Allting låter väldigt märkligt, en sådan person får man bara negligera, säger han. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!