– Jag förstod ganska snabbt att de inte var poliser, säger Andrea Hellqvist. Foto: Privat– Jag förstod ganska snabbt att de inte var poliser, säger Andrea Hellqvist. Foto: Privat
– Jag förstod ganska snabbt att de inte var poliser, säger Andrea Hellqvist. Foto: Privat
Personerna utgav sig för att vara civilklädda poliser. Foto: TOMAS LEPRINCEPersonerna utgav sig för att vara civilklädda poliser. Foto: TOMAS LEPRINCE
Personerna utgav sig för att vara civilklädda poliser. Foto: TOMAS LEPRINCE

Andrea, 17, utsattes för fräcka polisbluffen

Publicerad

Andrea Hellqvist, 17, trodde först att hon stoppades av civilklädda poliser – som ville ta med henne till en avlägsen parkering, som SVT tidigare rapporterat om.

– Jag förstod ganska snabbt att de inte var poliser och då blev jag givetvis rädd, jag visste inte vad deras avsikt var, säger hon. 

Nu vill hon varna andra för bedragarna.

På vägen hem från jobbet sent på fredagskvällen började en Volvo följa efter 17-åriga Andrea Hellqvist.

Hon körde sin epatraktor i hemstaden Umeå när hon upptäckte den vita bilen i en rondell.

– Den såg ut att kunna vara en civilpolis. Jag såg hur de körde i kapp mig i backspegeln och hängde de efter mig, de körde jättenära, som poliser gör i bland för att kolla hur snabbt man kör. Allt var okej så jag var inte orolig för att bli stannad. 

 

LÄS ÄVEN: Polisen Lottas kaxiga varning till alla valborgsfirare 

 

Skulle till avlägsen plats

Men den vita Volvon fortsatte att följa efter Andrea Hellqvists A-traktor hack i häl och till slut signalerade med blåljuslampor som satt innanför vindrutan och enligt Andrea såg autentiskt ut.  

Hon stannade vid vägrenen och stängde av motorn, i bilen bakom henne såg hon tre-fyra unga män, något som SVT Västerbotten var först att berätta om.

– Då gick en kille i 18-årsåldern fram till rutan och sa att min högra blinker inte fungerade. Eftersom jag just kollat upp det så visste jag att det inte stämde så jag sa emot.

Mannen saknade uniform och betedde sig konstigt, enligt Andrea.

– Han sa att jag skulle följa med till en avlägsen parkering  och ville provköra epan förstod jag det som.

– Jag har blivit stoppad i rutinkontroller ett antal gånger förut. De har alltid uppträtt väldigt professionellt, presenterat sig, frågat vad jag heter, om jag vill ringa min mamma, men det gjorde inte den här killen så jag blev misstänksam och frågade rakt ut vem han var. 

Vill varna andra

Mannen svarade att han utbildade sig till polis vid Umeå universitet. Andrea krävde att få se mannens legitimation och ringde sin mamma i smyg.

– Han svarade att jag skulle vänta kvar på att han skulle hämta polisbrickan i bilen, sen sa han ”vi måste sticka nu grabbar" satte sig i bilen och körde därifrån.

När Andrea berättade hela historien för sin mamma så polisanmälde hon händelsen.

 – Mamma blev livrädd. Men det var först när jag pratade med polisen som jag insåg hur illa det hade kunnat gå. Jag fick ganska dåligt samvete för att jag inte gjorde mer – jag borde ha tagit registreringsnumret och ringt polisen på en gång i stället för att ringa mamma.

Nu vill hon varna andra för att gå på polisbluffen

– Nu vill jag bara att ingen annan ska råka ut för det här. Någon som inte har blivit stoppad förut kanske inte vågar fråga och bara följer med.

Poliser ska ha legitimation

Sven Olof Gustavsson, jourhavande förundersökningsledare säger att fall då personer utger sig för att vara poliser förekommer – men är ovanliga.

– Alla poliser ska kunna visa legitimation, om någon inte visar upp det så är det svårt att veta om han är en polis och då är det bara att gå sin väg eller åka sin väg, säger han och tillägger:

– Man måste få en anledning om varför man blir stoppad.

Han säger att beskrivningen av bilen låter som en civil polisbil men att det kan röra sig om fejkutrustning. Att mannen skulle ha velat ta med henne till en avlägsen parkering låter konstigt.

– Allting låter väldigt märkligt, en sådan person får man bara negligera, säger han. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag