Anders Eklund dömdes till livstids fängelse för morden på Engla Höglund och Pernilla Hellgren. Nu när tio år snart har gått har han rätt att ansöka om ett tidsbestämt straff. Foto: POLISEN / SCANPIX SWEDENAnders Eklund dömdes till livstids fängelse för morden på Engla Höglund och Pernilla Hellgren. Nu när tio år snart har gått har han rätt att ansöka om ett tidsbestämt straff. Foto: POLISEN / SCANPIX SWEDEN
Anders Eklund dömdes till livstids fängelse för morden på Engla Höglund och Pernilla Hellgren. Nu när tio år snart har gått har han rätt att ansöka om ett tidsbestämt straff. Foto: POLISEN / SCANPIX SWEDEN
Englas mamma Carina Höglund: ”Det tycker jag är bedrövligt. Vi har precis börjat landa och kunna acceptera hennes död, så ska allt rivas upp igen”. Foto: BrottscentralenEnglas mamma Carina Höglund: ”Det tycker jag är bedrövligt. Vi har precis börjat landa och kunna acceptera hennes död, så ska allt rivas upp igen”. Foto: Brottscentralen
Englas mamma Carina Höglund: ”Det tycker jag är bedrövligt. Vi har precis börjat landa och kunna acceptera hennes död, så ska allt rivas upp igen”. Foto: Brottscentralen
Engla Höglund blev tio år gammal. Foto: PrivatEngla Höglund blev tio år gammal. Foto: Privat
Engla Höglund blev tio år gammal. Foto: Privat
År 2014 slogs Anders Eklund blodig inne på Norrtäljeanstalten – nu sitter han här, på Tidaholmanstalten. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖMÅr 2014 slogs Anders Eklund blodig inne på Norrtäljeanstalten – nu sitter han här, på Tidaholmanstalten. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
År 2014 slogs Anders Eklund blodig inne på Norrtäljeanstalten – nu sitter han här, på Tidaholmanstalten. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Anders Eklund vill ha ett tidsbestämt straff

Publicerad

STJÄRNSUND. För tio år sedan mördades Carina Höglunds tioåriga dotter Engla.

Nu kommer den livstidsdömde dubbelmördaren Anders Eklund att ansöka om tidsbestämt straff.

– Det tycker jag är bedrövligt. Vi har precis börjat landa och kunna acceptera hennes död, så ska allt rivas upp igen, säger Carina Höglund.

Mordet på 10-åriga Engla Höglund är ett av de mest uppmärksammade i svensk kriminalhistoria. Efter att Anders Eklunds röda Saab avslöjades på en privatpersons kamera kunde den 42-årige lastbilschauffören gripas. Under förhören erkände han även mordet på Pernilla Hellgren i Falun åtta år tidigare. 

Nu, tio år efter att han frihetsberövades har Eklund, som dömdes till livstids fängelse, enligt lag rätt att ansöka om att få straffet tidsbestämt. Och enligt hans advokat, Hanna Dahlbom, kommer han att lämna in ansökan inom kort. 

– Vi förbereder den, men jag vill inte säga så mycket förrän vi har skickat in den, säger hon till Brottscentralen.

Anders Eklund kunde gripas av polis för mordet på Engla Höglund efter att en privatperson av en slump fotat hans bil på vägen där Engla försvann.Foto: POLISEN / SCANPIX SWEDEN

Carina Höglund: ”Tycker det är bedrövligt”

Englas mamma, Carina Höglund, har efter mordet på dottern, varit starkt engagerad i brottsoffers situation. Och hon tycker att frågan om tidbestämt är alldeles för tidigt väckt i Eklunds fall. Vuxna människor som dömts för så allvarliga brott borde inte kunna få söka så pass tidigt, menar hon.

– Nej, jag tycker det är bedrövligt. Vi har precis börjat landa i det, börjat acceptera och hantera hennes död. Då ska det dras upp igen. Även om vi inte är särskilt inblandade i den biten, så är det en känsla jag bär på. Men jag tror att det kommer dröja väldigt länge innan han kommer att få tidsbestämt.

Morgan Johansson: ”Finns regler kring detta”

Justitieminister Morgan Johansson förstår Carina Höglunds upprördhet.

– Men någonstans måste man dra gränsen efter hur många år man ska få ansöka. Samtidigt ska man säga att det är bara en möjlighet att ansöka, sedan ska det prövas av tingsrätten. Och man kan konstatera att av de som är dömda till livstids fängelse så är det ett fåtal där man beviljar detta.

Justitieminister Morgan Johansson om Carina Höglunds upprördhet: ”Vi är många som känner väldigt starkt för henne. Men det måste finnas regler kring detta och totalt sett så har vi i dag fler livstidsdömda”.Foto: Brottscentralen

Kan du förstå hennes kritik?

– Ja, det kan jag givetvis efter den erfarenhet som hon har, vi är många som känner väldigt starkt för henne. Men det måste finnas regler kring detta och totalt sett så har vi i dag fler livstidsdömda, vi har skärpt straffen för de som begår de här yttersta brotten.

Polisen fick in tips om Anders Eklund

Carina Höglund tycker att ett livstidstraff i praktiken också ska innebära att man sitter livstid.

– Ja, jag vill egentligen att vi ska ha riktiga livstidsstraff för vuxna mördare. Det är en linje som jag kommit fram till efter noga övervägande. Jag tror inte att människor föds onda. Det är livet som tar oss med på en väg. Men har man blivit så pass ond att man väljer att någon annan ska dö, då tycker jag inte att man ska ha en andra chans, inte som vuxen.

Anders Eklund är även dömd för mordet på Pernilla Hellgren i Falun.Foto: PRIVAT

Innan Engla Höglund mördades hade polisen i Dalarna fått in flera tips på Anders Eklunds namn. Då gällde det som misstänkt för mordet på 31-åriga Pernilla Hellgren.

Men tipsen utreddes aldrig och polisen fick stark kritik för sitt undermåliga arbete. Carina Höglund stämde staten när misstagen blev kända.  

– Vi har fortfarande inte fått en ursäkt för polisens dåliga arbete, och det tycker jag är fel. Men i dag arbetar man i alla fall på ett annat sätt med mord.

 

LÄS OCKSÅ: GW: Anders Eklund får sitta i fängelset livet ut 

 

”Vi anhöriga har ju fått ett livstidsstraff”

I dag, tio år senare, står ett minnesmärke, en ängel, vid platsen där Englas kropp hittades, inte långt från hennes hem.

– I dag tänker jag också på ljusa minnen runt Engla, då kan jag må bra. Men ofta kommer ju minnena av det som jag vet har hänt henne, och det gör fortfarande väldigt ont. Vi anhöriga har ju fått ett livstidsstraff. Jag kan inte påstå att smärtan har blivit mindre med åren, däremot har jag lärt mig att hantera den.

Se en längre intervju med Carina Höglund i torsdagens avsnitt av Brottscentralen.

 

Mordet på Engla Höglund

5 april 2008: Engla Höglund försvinner, bara några hundra meter från hemmet i Stjärnsund.

6 april: Rikslarm utfärdas. En privatperson har av en slump fotat både Anders Eklunds bil och Engla på vägen där hon försvann.

7 april: Eklund grips på Hallandsåsen och häktas ett par dagar senare misstänkt för människorov.

13 april: Eklund erkänner att han dödat Engla och pekar ut plasten där han har gömt henne. Han erkänner även mordet på Pernilla Hellgren i Falun 2000.

10 maj: Engla Höglunds begravning direktsänds i SVT.

1 juli: Anders Eklund döms för morden på Engla Höglund och Pernilla Hellgren.

Relaterade ämnen
Lennart Ekdal

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag