Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders Eklund får inte tillbaka några pengar

Anders Eklund dödade Engla. 10. år 2008 och Pernilla Hellgren, 31, i Falun år 2000.
Foto: Polisen / POLISEN
Englas mamma Carina Höglund välkomnar domen.
Foto: / PRIVAT

Anders Eklund, 51, som mördade tioåriga flickan Engla och Pernilla, 31, har kämpat för att få tillbaka 28 000 kronor som Kronofogden hämtade ut från ett av hans fängelsekonton.

Nu har livstidsfången, med ett skuldberg på en halv miljon till sina brottsoffer, fått nobben i hovrätten.

– Han har en dålig självinsikt kring att han är en ond person, säger Englas mamma Carina Höglund som välkomnar beslutet.

Carina Höglund är lättad när hon kommenterar onsdagens hovrättsbeslut i dubbelmördarens infekterade tvist med Kronofogden.

Han får inte tillbaka en krona av de omhändertagna pengarna.

– Jag tror att allmänheten tycker att det här beslutet känns bra. Att det finns sunt förnuft i rättsvisan. Jag gissar på att det här är avgjort nu, men han får fortfarande överklaga till Högsta domstolen, säger Carina Höglund.

Englas mamma fick själv larma Kronofogden

"För att ersättningen ska vara undantagen utmätning krävs bland annat att den hållits avskild. Anders Eklund har inte visat att ersättningen hållits avskild eller att han saknat möjlighet att utan dröjsmål avskilja medlen. Det finns därmed inte något hinder mot att utmäta de på kontot innestående medlen", skriver hovrätten i sitt beslut.

Engla, 10, mördades år 2008.
Foto: Police/Hopolice/Ho / Epa / Scanpix / EPA SCANPIX SWEDEN

Det var Carina Höglund som larmade myndigheten om att hennes dotters mördare hade nästan 40 000 kronor på ett konto hos Kriminalvården, i november förra året.

Pengar som livstidsfången hade fått genom ersättningar från Kammarkollegiet, som fungerar som försäkringsbolag åt fängelseinterner, för en misshandel som han utsattes för på Norrtäljeanstalten 2014.

– Det här har varit ett detektivarbete för mig. Jag har fått luska i hur det här fungerar från Kammarkollegiet till anstaltens hantering av klienternas pengar och hur Kronofogden agerar, säger Carina Höglund.

Eklund köpte jacka för 5000 kronor

När Kronofogden beslagtog pengarna från Anders Eklunds konto så hade han redan hunnit göra av med en hel del. Bland annat hade han köpt en jacka för 5 000 kronor, trots att han sedan tidigare ska ha haft ett par jackor hängande i sitt förråd på Tidaholmsanstalten.

Anders Eklund menar att pengarna är utbetalade för invaliditets- och tandskador, överklagade direkt beslutet till Tidaholmsanstalten där han fick avslag.

– Jag tycker inte han ska ha några förmåner. Han sitter på livstid och får fri tandvård i fängelset så han behöver inte det, säger Carina Höglund.

Anders Eklund dödade Pernilla Hellgren i Falun år 2000.
Foto: Privat / PRIVAT

Men Anders Eklund fortsatte överklaga utmätningen. Först till Kriminalvården, sedan tingsrätten och hovrätten. Han fick avslag i samtliga instanser. Då överklagade Anders Eklund hovrättsdomen till Högsta domstolen eftersom hovrätten inte hade fått in alla handlingar i målet när de fattade sitt beslut.

Kämpar för 28 000 – skyldig Brottsoffermyndigheten drygt en halv miljon

Högsta domstolen gav dubbelmördaren rätt och beslutade att hovrätten skulle pröva fallet på nytt. Det är det beslutet som nu har kommit.

Carina Höglund är inte förvånad över att dubbelmördaren tagit strid i instans efter instans för att få tillbaka 28 000 kronor. Samtidigt som han är skyldig Kronofogdemyndigheten 1,2 miljoner kronor, varav ungefär hälften gäller skulder till Brottsoffermyndigheten.

– Han har en dålig självinsikt kring att han är en ond person, säger Carina Höglund.

Anders Eklund avtjänar livstids fängelse för att ha mördat 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun 2000, och tioåriga Engla i Stjärnsund 2008.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.