Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amiri mördade 89-åring – nekas plats på Kumla

Amir Amiri knivmördade en 89-årig kvinna och lämnade henne i ett soprum. Han är dömd till 14 års fängelse och vill avtjöna straffet på Kumlaanstalten. Men Kriminalvården ignorerar mördarens önskemål.Foto: Polisen

Amir Amiri knivmördade en 89-årig kvinna och lämnade henne i ett soprum.

Han är dömd till 14 års fängelse och vill avtjäna straffet på Kumlaanstalten.

Men Kriminalvården ignorerar mördarens önskemål.

21-årige Amir Amiri slog och stack ihjäl den 89-åriga kvinnan i ett soprum i Norsjö. Där lämnade han henne. Inte förrän kvinnans grannar hittade kroppen larmades polis.

Senare samma dag, den 14 oktober förra året, greps Amir Amiri. Bland annat hittades kvinnans blod på Amirirs strumpor.

I januari åtalades Amiri, som är medborgare i Afghanistan, för mord och ringa narkotikabrott och i slutet av mars dömdes han till 14 års fängelse och utvisning. Amiri ville dock inte ta straffet och han överklagade till hovrätten. I sin överklagan nekade han helt till inblandning i mordet och menade att han ville frias helt. Hovrätten gick dock på tingsrättens linje och fastställde domen.

21-årige Amir Amiri slog och stack ihjäl den 89-åriga kvinnan i ett soprum i Norsjö. Där lämnade han henne. Inte förrän kvinnans grannar hittade kroppen larmades polis.Foto: Polisen

 

LÄS MER: Amir Amiri vill inte ta sitt straff efter mordet på 89-åriga kvinnan

 

Amiri nekas plats på Kumla

Nu har det beslutats var mördaren ska avtjäna sitt straff. I dokument från Kriminalvården framgår att Amir Amiri inte bedöms utgöra någon direkt säkerhetsrisk i fängelse:

”Risken för rymning eller fritagning från anstalt bedöms vara medel. Risken för att den intagne använder sig av hot och våld bedöms vara medel. Risken för att den intagne gör sig skyldig till annan allvarlig misskötsamhet eller kriminalitet bedöms vara medel.”

Vidare framgår att Amiri önskade att placeras på anstalten Kumla. Så blir det inte. I stället sätts Amiri på anstalten Norrtälje.

”Anstalten Norrtälje bedöms vara lämplig anstalt som tillhandahåller lämplig grad av övervakning och kontroll samt passande sysselsättning. Anstalten Norrtälje är också på grund av rådande platstillgång en lämplig placering. Plats är bokad i anstalten Norrtälje.”

Motivet bakom mordet på kvinnan i Norsjö anses, av både tings- och hovrätten, vara Amiris behov av pengar. Han sa själv att han saknade pengar för att köpa mat vid tiden för mordet.Foto: Polisen

Köpte cigaretter och chips efter mordet

Motivet bakom mordet på kvinnan i Norsjö anses, av både tings- och hovrätten, vara Amiris behov av pengar. Han sa själv att han saknade pengar för att köpa mat vid tiden för mordet. I förundersökningen framgår att Amir ska ha varit ”i akut behov av pengar” och han ska ha betett sig ”desperat”.

Det anses bevisat att Amiri tog pengar från sitt mordoffer efter dådet. Kort efter att den 89-åriga kvinnan höggs ner gick Amiri till Ica för att köpa cigaretter, energidryck och chips med en ”bunt sedlar”. Hovrätten anser i sin dom att ”hans plötsliga tillgång till kontanter är mycket besvärande för honom”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.