Amir Amiri mördade 89-årig kvinna – vill inte ta sitt straff

Amir Amiri var 20 år gammal när mordet begicks. I och med det fick han ett lindrigare straff: 14 års fängelse.
Foto: Polisen
Kvinnan hittades död i ett soprum i Norsjö. Hon hade slagits och huggits till döds, visar utredningen.
Foto: Polisen

Amir Amiri, 21, mördade en 89-årig kvinna och lämnade henne i ett soprum.

Motivet misstänks ha varit pengar – direkt efter mordet gick Amiri och köpte cigaretter, chips och energidryck.

Amiri är dömd till 14 års fängelse och livstids utvisning – men vill inte ta straffet.

Nu blir han överkörd av hovrätten som avfärdar alla mördarens förklaringar.

Grannarna hittade den 89-åriga kvinnan död i ett soprum. Det var den 14 oktober förra året, och spåren ledde polisen till en då 20-årig man: Amir Amiri.

Bland annat fanns kvinnans blod på en av mannens strumpor. Enligt åklagaren och rätten mördade mannen – som är medborgare i Afghanistan – kvinnan med ”trubbigt våld mot huvudet” och genom att sticka henne ”mot bålen och ena benet”.

Grannarna hittade den 89-åriga kvinnan död i ett soprum. Det var den 14 oktober förra året, och spåren ledde polisen till en då 20-årig man: Amir Amiri.
Foto: Polisen

Den 27 mars dömdes Amir Amiri, som då hunnit fylla 21, för mordet på den 89-åriga kvinnan i Norsjö, Västerbotten. Straffet, som också gällde ringa narkotikabrott, blev 14 års fängelse och utvisning till Afghanistan, med förbud att återvända till Sverige.

Eftersom Amiri var under 21 när mordet utfördes fick han straffrabatt, annars hade straffet bestämts till 16 års fängelse.


LÄS MER: Amir Amiri mördade 89-årig kvinna – lämnade henne död i soprum


Amir Amiri ville inte ta straffet

Men Amir Amiri accepterade inte straffet. Han har konsekvent nekat till inblandning i mordet och överklagade domen till hovrätten. Han ville frias helt, och han ville slippas att betala skadestånd till den mördade kvinnans söner.

Nu har domen fallit i hovrätten. Hovrätten för övre Norrland kör över Amir Amiri helt och fastställer tingsrättens dom.

Amir Amiri har konsekvent nekat till inblandning i mordet och överklagade domen till hovrätten. Han ville frias helt, och han ville slippas att betala skadestånd till den mördade kvinnans söner.
Foto: Polisen

Bland annat tar hovrätten upp Amir Amiris beteende och rörelser kring mordplatsen, och att han bytte kläder under morddagen, något han inte erkände förrän han konfronterades med övervakningsbilder. Rätten menar att förklaringen han sen gav – att han bytt kläder för att de luktade hund – är en efterhandskonstruktion.

Kvinnans blod hittades på Amiris strumpa

Amir Amiri har också lämnat olika uppgifter om de handskar och skor han ska ha burit vid mordet. Vidare menar han att både handskarna och skorna försvunnit, något som hovrätten menar ”framstår som ett högst osannolikt sammanträffande”.

Den tyngsta bevisningen är kvinnans blod på en av Amir Amiris strumpor.

”Amir Amiri – som bestämt har uppgett att han inte varit inne i soprummet – har inte kunnat lämna någon som helst förklaring till detta”, skriver hovrätten i domen.

”Denna omständighet i form av teknisk bevisning är ytterst besvärande för Amir Amiri.”

Motivet anses av både tings- och hovrätten vara Amir Amiris behov av pengar.
Foto: Polisen

Saknade pengar – köpte chips direkt efter mordet

Motivet anses av både tings- och hovrätten vara Amir Amiris behov av pengar. Amiri hade själv, tiden innan mordet, sagt att han saknade pengar för att köpa mat. I hans lägenhet fanns knappt någon mat ”utöver några få ägg”, enligt polisen. Amiri ska ha varit ”i akut behov av pengar”, och han ska ha betett sig ”desperat”.

Kort efter mordet gick Amir Amiri till Ica där han köpte cigaretter, energidryck och chips med hjälp av en ”bunt sedlar” som han ”plötsligt” hade. Hovrätten anser att ”hans plötsliga tillgång till kontanter är mycket besvärande för honom”.

”Sammantaget anser hovrätten att denna beviskedja är så stark att den binder Amir Amiri till den åtalade gärningen och styrker att det gått till på det sätt åklagaren påstått.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.