Platsen där Aregai sköts tidigare i år Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅNPlatsen där Aregai sköts tidigare i år Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Platsen där Aregai sköts tidigare i år Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Merhawi AregaiMerhawi Aregai
Merhawi Aregai

Ambulansen vägrade köra gängledaren Merhawi Aregai

Publicerad

Polisen försökte rädda livet på Merhawi Aregai och den andre mannen som sköts i Kista i mars. 

Men när polispatrullen mötte ambulansen med ett av offren – uppstod en hätsk diskussion mellan blåljuspersonalen. 

– Då blir ambulanspersonalen väldigt irriterad och säger att ska de vara på det sättet så får vi minsann köra honom själva, uppger en av poliserna i förhör. 

Poliserna körde in offret till sjukhus – men mannens liv gick inte att rädda.

Merhawi Aregai, en av ledarna i gänget ”Lejonen”, och en annan man sköts ihjäl den 8 mars i år. Duon hittades av förbipasserande och var då fortfarande vid liv. När polis kom till platsen såg man hur de skottskadade offren kippade efter luft och fattade beslut om att försöka rädda livet på Aregai och den andre mannen. 

– Prio 1 var att rädda liv och prio 2 var att säkra förundersökningsåtgärder, uppger en polis i förhör.

Poliserna lastade Aregai i en bil och den andre mannen i en annan – efter att ha fått besked om att ambulanserna hade flera minuter innan de var framme. 

 

LÄS MER: Nu kontrar polisen sjukvårdens kritik

 

Den ena polispatrullen fick information om att möta ambulansen på vägen. Polisbilen mötte upp ambulansen, men i stället för att lasta över offret så började blåljuspersonalen skrika på varandra. 

”Både jag och NN säger/skriker frågande till mannen hur vi ska göra, om ni ska köra eller vi ska köra. Jag hör inget svar från mannen och uppfattar att han tar det väldigt lugnt och inte svarar på fråga. I min värld så är jag ganska stressad då en man ligger och dör i baksätet av bilen och uppfattar ambulansmannen nästan som arrogant. Det dröjer ytterligare sekunder innan han svarar och när vi skriker igen och frågar vem som ska köra in mannen så uppfattar jag det som att ambulansmannen blir arg och svarar irriterat något i stil med ’Ok, vet ni vad, då ni kan lika gärna köra in honom själv’”, uppger en polis i förhör. 

Merhawi Aregai dog efter att ha blivit skjuten i mars tidigare i år.Foto: POLISEN

Polis- och ambulanspersonal oense

Ytterligare två poliser ger en samstämmig bild av förloppet. En berättar om ordväxlingen: 

”Jag blir lite irriterad och säger högt "men kom igen kan ni jobba lite snabbare. Jag får till svar av sköterskan ’ska det vara på det viset och ni ska ha den attityden kan ni åka vidare.’”

LÄS MER: Polisen körde skjuten till sjukhus – utan kontakt med ambulans

Ambulanspersonal har i sin tur skrivit en avvikelserapport om ärendet och menar att poliserna uppträdde hotfullt – och att man inte gav tillräckliga vårdinsatser till offret.  

”Situationen hos poliserna gentemot oss är så stressad och i paniksituation, och en hotsituation uppstår (helt omöjligt att bedriva vård under denna situation)”, står i avvikelserapporten som Expressen tagit del av.

Sedan dess har ambulanspersonal i Stockholm skrivit ytterligare en avvikelserapport efter en dödsskjutning. Polisen, ska enligt rapporten, ha missat att en ambulans fanns tillgänglig 500 meter från brottsplatsen och kört in offret – som sedermera avled – till sjuhus.

Samarbetar för att undvika liknande situationer

Polisen, ambulanssjukvården och landstinget i Stockholm har en samverkansgrupp för att förbättra samarbetet mellan polis och ambulanspersonal. 

– Redan innan dubbelmordet i Kista fanns det en samverkansgrupp mellan ambulans och polis. Det arbetet förstärktes i samband med att det här hände och att det blev tydligt att vi i vissa ärenden inte hade en samverkan som var effektiv och bra, säger Peter Nylind, chef för polisens regionledningscentral och ansvarig för arbetsgruppen, och fortsätter:

– Det handlar om att stärka och skärpa kommunikationen mellan parterna. Det är ganska uppenbart att det inte blivit så bra i stress eller heta situationer där det finns risk för pågående våld.

"Varit situationer tidigare"

Peter Nylind vill inte gå in i detalj på vad gruppen kommit fram till, men meddelar att man haft en bra dialog och kommer presentera resultatet i närtid. 

– Det kommer inte garantera att allt blir helt optimalt. Men förhoppningsvis blir fler ärenden bättre genomförda och med mer förståelse för varandras uppdrag, säger han. 

Patrik Söderberg, chefläkare för den prehospitala vården i Stockholms län, bekräftar att arbetet med att förbättra kommunikationen mellan ambulanssjukvård och polis pågår: 

– Det har varit situationer tidigare, där det har varit oklarheter kring hur ambulanssjukvård och polis ska samarbeta. Det är svåra situationer som vi måste lösa tillsammans, och samarbetet har inte alltid fungerat helt perfekt. Men vi jobbar på det för att vi vill att det här ska fungera så bra som möjligt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag