Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alla hoppades på ett lyckligt slut – förgäves

Foto: Privat
En polis kom till minnesaltaret för att minnas och hedra Tova Moberg. Foto: Läsarbild
Tova Moberg tillsammans med sin pappa Roger Moberg. Foto: Privat
Tovas expojkvän häktades misstänkt för mord tidigare i veckan. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Tova Moberg, 19 år, hade varit försvunnen i två dygn då hon hittades intill strandkanten på botten av en sjö.

Polisen tror nu att den misstänkte mördaren, Tovas 22-årige expojkvän, släpade henne längs stranden innan kroppen dumpades i sjön.

Mordet på Tova har skakat hela bygden 

– Men efter att vi hade en ljusmanifestation känns det som att sorgen har lättat lite. Jag bor bredvid platsen och en del ljus brinner fortfarande, berättar Elisabet Ytell som tog initiativ till arrangemanget.

– Tovas familj tackade oss. Man ser verkligen hur mycket kärlek det finns - hur många det är som delar sorgen med dem, säger hon.

Hon hade hela livet framför sig, och studenten närmade sig för 19-åriga Tova Moberg från det lilla samhället Njutånger utanför Hudiksvall. Planeringen inför festen var i full gång, och hon skulle nog åka från skolan i sin farbrors gamla raggarbil. 

Och Tova funderade en del på vilken klänning hon skulle ha på sig - kläderna till studentfesten var något hon och kompisarna pratade mycket om.

Den här kvällen - som blev hennes sista - hade Tova kontakt via Snapchat med en väninna.

– Vi diskuterade balklänningar. Jag frågade vad hon skulle ha på sig på balen, har väninnan berättat.

Tova Moberg blev 19 år gammal. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Just den här lördagskvällen var det också en klassfest men Tova valde bort den för att i stället åka till huset där hennes 22-årige expojkvän bodde.

 

LÄS MER: Polisen misstänker: Tovas expojkväns liv innan dådet präglades av brott 

 

Klockan var runt halv tolv när Tova ringde till en kompis. Då var hon glad och allt var bra. 

Två dygn senare bärgades hennes döda kropp från botten av sjön nära huset.

"Hon körde cross och gillade utförsåkning"

Tova läste ekonomiprogrammet på gymnasiet, och var som vanligt i skolan den senaste veckan. Hon jobbade extra inom hemtjänsten där hon skulle sommarjobba efter studenten.

Tova var glad och omtänksam, och hon gillade att röra på sig. Hon var ofta var ute och sprang, åkte skidor och tävlingssimmade. Det har Maria och Tommy Hällström, som är nära vänner till Tova och hennes familj, berättat för Expressen. 

Av vännerna beskrivs Tova Moberg som glad och omtänksam. En aktiv ung kvinna som snart skulle ta studenten. Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Hon var lite tuff så där, körde cross och gillade utförsåkning, sade Maria Hällström då.

För en tid sedan avslutade Tova också förhållandet med 22-åringen, ett förhållande som enligt vänner och bekanta var destruktivt, för att satsa på skolarbetet den sista terminen för att ta studenten med godkända betyg.

Det var som om gamla Tova kommit tillbaka

– Det är så sorgligt. Hennes pappa beskriver hur Tova hade blivit som en ny människa sedan hon avslutade det här destruktiva förhållandet tidigare i våras, att det var som om gamla Tova kommit tillbaka, hon var mycket gladare och började umgås med kompisar igen, sade Tommy Hällström då Expressen talade med honom.

 

LÄS MER: Tovas pappa berättar om sorgen 

"Det är så fruktansvärt tungt"

Tova kom aldrig hem efter besöket hos ex-pojkvännen förra lördagen. Hon dök aldrig upp på den simtävling hon skulle delta i och föräldrarna blev oroliga och anmälde henne som försvunnen. Senare samma dag gick polisen ut med namn och bild på Tova.

Polisen tog mycket allvarligt på försvinnandet och i sökandet använde man både helikopter och hundpatruller - totalt deltog ett 50-tal polismän och under natten mot måndagen anhölls tre män misstänkta för människorov - en vanlig rubricering då polisen är säkra på att något hänt en person som man inte kan hitta.

 

LÄS MER: Tovas expojkvän försökte styra henne 

 

En av de som greps var expojkvännen de två övriga brukade vara med honom ute på gården.

Tova Mobergs expojkvän var en av dem som greps. Han skulle senare komma att häktas – misstänkt för mord.

Polisen spärrade även av ett större område runt huset. 

På måndagsmorgonen fick hennes klasskamrater stöd av rektor, skolsköterskor och kuratorer. 

– Det var många som kände henne. Vi hade ökad beredskap men hoppades att det skulle bli ett lyckligt slut på det här, säger Urban Wickman, verksamhetschef vid skolan.

Så blev det inte.

Sent på måndagskvällen hittades Tovas kropp i sjön i närheten av gården. Kroppen låg på botten ett 20-tal meter från stranden, och den har troligen släpats. Sjön är långrund just här.

Det är så fruktansvärt tungt 

Men polisen tror att Tova dödades på en annan plats och då kroppen bärgades fanns det spår av det som poliser kallar "yttre våld" och enligt de uppgifter som kommit fram så använde gärningsmannen också ett tillhygge. 

Dagen efter att Tova hittade skrev hennes pappa Roger Moberg ett känslosamt inlägg på Facebook. 

 

LÄS MER: Anhörig till Tovas ex: "Befarar det värsta" 

 

"Det är slut, Tova har hittats avliden. Någon har tagit hennes liv. Det är så fruktansvärt tungt och jag vet inte hur vi ska klara detta. Livet måste ju gå vidare men jag vet inte hur. Tova vår älskade dotter, ditt liv blev alldeles för kort".

Polis deltog efter manifestationen

Ett minnesrum öppnades på skolan med ett foto på Tova. Dit kunde skolkamarterna gå för att prata med personal och få stöd i sorgen.

– Det var väldigt ledsamt, mycket känslor men ändå stabilt, säger Urban Wickman. 

Under onsdagen, samma dag som avgångseleverna skulle fotograferas inför studenten, släpptes två av de tre männen som anhållits. Misstankarna mot just dem hade försvagats. 

Men expojkvännen var fortsatt anhållen.

Elisabet Ytell och Patricia Karlsson anordnade ljusmanifestationen för Tova. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Samma kväll anordnade Elisabet Ytell, 24, och en väninna till henne en ljusmanifestation i Iggesund utanför Hudiksvall.

– Det kom jättemånga människor, det var hundratals. Vi höll en tyst minut och jag och min väninna höll tal. Jag kände inte Tova personligen, men har sett henne och visste vem hon var. Alla känner alla i byarna här, säger Elisabet Ytell.

Manifestationen hölls framför simhallen där Tova brukade träna. Ett porträtt på henne hade ställts upp, hennes familj fanns på plats och hundratals ljus och rosor placerades på platsen. 

En polis knäböjer vid Tova Mobergs minnesaltare. Foto: Läsarbild

Då manifestationen var slut körde en polisbil fram. 

– Det kom en sammanbiten polisman emot oss och vi funderade på om han ville se något tillstånd. Men han gick fram till fotografiet, satte sig ner och slet av en bindel från vänsterarmen. Han la ner det bland rosorna, satt där i några sekunder innan han gick tillbaka till bilen. Det var väldigt starkt, säger Elisabet Ytell.

– Jag fick känslan av att han varit med och letat efter henne.

"Många som delar sorgen"

Under torsdagen häktades 22-åringen, misstänkt för mord på Tova. Under häktningsförhandlingen nekade han till brott. 

– Han har lämnat en förklaring till vad han har gjort den här kvällen, vad han gjort under natten och under morgonen. I den berättelsen finns inget spår av att han på något sätt skulle ha skadat Tova, säger hans advokat Bo Karlsson.

Hela bygden samlades för att minnas och hedra Tova Moberg. Foto: ALEX LJUNGDAHL

En vecka har gått sedan Tova försvann. Hennes öde har berört hela bygden.

– Men efter att vi hade ljusmanifestationen känns det som att sorgen har lättat lite. Jag bor bredvid platsen för ljusmanifestationen och en del ljus brinner fortfarande. Tovas familj tackade oss. Man ser verkligen hur mycket kärlek det finns - hur många det är som delar sorgen med dem, säger Elisabet Ytell.