Mohammad Rajabis har erkänt att han mördade Arbogakvinnans pappa och försökte mörda hennes mamma. Foto: Sven LindwallMohammad Rajabis har erkänt att han mördade Arbogakvinnans pappa och försökte mörda hennes mamma. Foto: Sven Lindwall
Mohammad Rajabis har erkänt att han mördade Arbogakvinnans pappa och försökte mörda hennes mamma. Foto: Sven Lindwall
Nu vill åklagare Jessica Wenna att Mohammad Rajabi ska utvisas från Sverige efter avtjänat straff. Foto: / SVEN LINDWALLNu vill åklagare Jessica Wenna att Mohammad Rajabi ska utvisas från Sverige efter avtjänat straff. Foto: / SVEN LINDWALL
Nu vill åklagare Jessica Wenna att Mohammad Rajabi ska utvisas från Sverige efter avtjänat straff. Foto: / SVEN LINDWALL
Jag skulle bli förvånad om han får längre straff än tre år, så han är väl ute någon gång till nästa sommar kanske, säger kriminologiprofessor Leif GW Persson. Foto: Alex LjungdahlJag skulle bli förvånad om han får längre straff än tre år, så han är väl ute någon gång till nästa sommar kanske, säger kriminologiprofessor Leif GW Persson. Foto: Alex Ljungdahl
Jag skulle bli förvånad om han får längre straff än tre år, så han är väl ute någon gång till nästa sommar kanske, säger kriminologiprofessor Leif GW Persson. Foto: Alex Ljungdahl
Sommarstugan i Arboga. Foto: Alex LjungdahlSommarstugan i Arboga. Foto: Alex Ljungdahl
Sommarstugan i Arboga. Foto: Alex Ljungdahl

Åklagaren vill utvisa Rajabi efter mordet

Publicerad

Han har erkänt att han mördade Arbogakvinnans pappa och försökte mörda hennes mamma.

Nu vill åklagare Jessica Wenna att Mohammad Rajabi ska utvisas från Sverige efter avtjänat straff.

"Han kommer med största sannolikhet att begäras utvisad." skriver hon i ett mejl till Expressen.

Mohammad Rajabi pressades i flera långa polisförhör om händelserna i den idylliska sommarstugan vid Hjälmarens strand där hans 42-åriga flickväns föräldrar attackerades 3 augusti förra året.

Successivt berättade han mer och mer – och till slut erkände han mord på kvinnans pappa och mordförsök på mamman.

Han lockades enligt SVT Västmanland att utföra morden efter att den 42-åriga kvinnan lovat honom giftermål, vilket skulle öka hans chans att få stanna i Sverige.

Mohammad Rajabi pressades i flera långa polisförhör om händelserna i den idylliska sommarstugan vid Hjälmarens strand där hans 42-åriga flickväns föräldrar attackerades 3 augusti förra året.Foto: Sven Lindwall

Men nu kan hans agerande få helt motsatt effekt.

Åklagare Jessica Wenna räknar med att begära att Mohammad Rajabi utvisas till sitt hemland Afghanistan efter avtjänat straff.

"Han kommer med största sannolikhet att begäras utvisad." skriver hon i ett mejl.

Mohammad Rajabi uppger att han är 19 år i nuläget och att han var 18 år då brotten begicks. Bara den som fyllt 21 år kan dömas till livstid. Åklagarna i Arbogamålet kommer dock inte kräva någon åldersbedömning av Mohammad Rajabi i samband med den kommande rättegången.

"Det finns i nuläget ingen legal möjlighet att begära åldersprövning i brottmål. Bevisning kring ålder får föras på annat sätt" skriver Jessica Wenna.

GW: Får kort straff

Kriminologiprofessor Leif GW Persson tror dock att Mohammad Rajabis unga ålder då brottet begicks kan få konsekvenser för straffet.

– Det beror på att han är 18 år vid tidpunkten för gärningen och då är man väldigt obenägen att döma till långa straff, han ska ju dömas enligt lagen om vård av unga så jag skulle bli förvånad om han får längre straff än tre år, säger han.

I praktiken skulle det innebära att Mohammad Rajabi kan vara tillbaka i frihet nästa sommar.

– När han väl är klar med rättsprocesserna och häktningstiden så har det gått ungefär ett år. Om han får tre år totalt så har han två kvar då, sen får han rabatt – så han är väl ute någon gång till sommaren 2018 kanske, säger Leif GW Persson.

"Kommer säkert ganska omgående återfalla i brott"

Trots åklagarens besked att hon sannolikt kommer begära Rajabi utvisad är Leif GW Persson skeptisk till att det kommer ske.

– I så fall riskerar han dödsstraff. Så han kommer få vara kvar här livet ut, säger han och fortsätter:

– Jag känner stor tveksamhet inför hans framtida anpassning, han kommer säkert ganska omgående återfalla i brott, säger han.

Åklagare Jessica Wenna anser inte att lagen om vård av unga kommer påverka straffet för Mohammad Rajabi.

"Inte alls i min mening" skriver hon i ett mejl till Expressen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag