Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagaren vill utvisa Rajabi efter mordet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mohammad Rajabis har erkänt att han mördade Arbogakvinnans pappa och försökte mörda hennes mamma.
Foto: Sven Lindwall
Nu vill åklagare Jessica Wenna att Mohammad Rajabi ska utvisas från Sverige efter avtjänat straff.
Foto: / SVEN LINDWALL
Jag skulle bli förvånad om han får längre straff än tre år, så han är väl ute någon gång till nästa sommar kanske, säger kriminologiprofessor Leif GW Persson.
Foto: Alex Ljungdahl
Sommarstugan i Arboga.
Foto: Alex Ljungdahl

Han har erkänt att han mördade Arbogakvinnans pappa och försökte mörda hennes mamma.

Nu vill åklagare Jessica Wenna att Mohammad Rajabi ska utvisas från Sverige efter avtjänat straff.

"Han kommer med största sannolikhet att begäras utvisad." skriver hon i ett mejl till Expressen.

Mohammad Rajabi pressades i flera långa polisförhör om händelserna i den idylliska sommarstugan vid Hjälmarens strand där hans 42-åriga flickväns föräldrar attackerades 3 augusti förra året.

Successivt berättade han mer och mer – och till slut erkände han mord på kvinnans pappa och mordförsök på mamman.

Han lockades enligt SVT Västmanland att utföra morden efter att den 42-åriga kvinnan lovat honom giftermål, vilket skulle öka hans chans att få stanna i Sverige.

Mohammad Rajabi pressades i flera långa polisförhör om händelserna i den idylliska sommarstugan vid Hjälmarens strand där hans 42-åriga flickväns föräldrar attackerades 3 augusti förra året.
Foto: Sven Lindwall

Men nu kan hans agerande få helt motsatt effekt.

Åklagare Jessica Wenna räknar med att begära att Mohammad Rajabi utvisas till sitt hemland Afghanistan efter avtjänat straff.

"Han kommer med största sannolikhet att begäras utvisad." skriver hon i ett mejl.

Mohammad Rajabi uppger att han är 19 år i nuläget och att han var 18 år då brotten begicks. Bara den som fyllt 21 år kan dömas till livstid. Åklagarna i Arbogamålet kommer dock inte kräva någon åldersbedömning av Mohammad Rajabi i samband med den kommande rättegången.

"Det finns i nuläget ingen legal möjlighet att begära åldersprövning i brottmål. Bevisning kring ålder får föras på annat sätt" skriver Jessica Wenna.

GW: Får kort straff

Kriminologiprofessor Leif GW Persson tror dock att Mohammad Rajabis unga ålder då brottet begicks kan få konsekvenser för straffet.

– Det beror på att han är 18 år vid tidpunkten för gärningen och då är man väldigt obenägen att döma till långa straff, han ska ju dömas enligt lagen om vård av unga så jag skulle bli förvånad om han får längre straff än tre år, säger han.

I praktiken skulle det innebära att Mohammad Rajabi kan vara tillbaka i frihet nästa sommar.

– När han väl är klar med rättsprocesserna och häktningstiden så har det gått ungefär ett år. Om han får tre år totalt så har han två kvar då, sen får han rabatt – så han är väl ute någon gång till sommaren 2018 kanske, säger Leif GW Persson.

"Kommer säkert ganska omgående återfalla i brott"

Trots åklagarens besked att hon sannolikt kommer begära Rajabi utvisad är Leif GW Persson skeptisk till att det kommer ske.

– I så fall riskerar han dödsstraff. Så han kommer få vara kvar här livet ut, säger han och fortsätter:

– Jag känner stor tveksamhet inför hans framtida anpassning, han kommer säkert ganska omgående återfalla i brott, säger han.

Åklagare Jessica Wenna anser inte att lagen om vård av unga kommer påverka straffet för Mohammad Rajabi.

"Inte alls i min mening" skriver hon i ett mejl till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.