Tova Moberg berövads livet i maj i fjol – bara några veckor innan hon skulle ta studenten, som hon sett fram mycket emot. Foto: PrivatTova Moberg berövads livet i maj i fjol – bara några veckor innan hon skulle ta studenten, som hon sett fram mycket emot. Foto: Privat
Tova Moberg berövads livet i maj i fjol – bara några veckor innan hon skulle ta studenten, som hon sett fram mycket emot. Foto: Privat
Billy ”Blyfa” Fagerström i tingsrätten i Hudiksvall. Foto: ALEX LJUNGDAHLBilly ”Blyfa” Fagerström i tingsrätten i Hudiksvall. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Billy ”Blyfa” Fagerström i tingsrätten i Hudiksvall. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Åklagaren: Tovas mördare har inte visat någon ånger

Publicerad

Tova Mobergs mördare Billy Fagerström visar ingen ånger i rättssalen.

Det menar åklagare Christer Sammens.

– Han kan rentav tycka att det är en befrielse att hon är död, säger han.

Samtidigt mår Tova Mobergs föräldrar så dåligt att de tvingats sjukskriva sig, enligt målsägandebiträdet.

Mordet på Tova Moberg, 19, har uppmärksammats i hela Sverige – och det var många som följde rättegången mot expojkvännen Billy Fagerström, 23, i tingsrätten.

I februari dömdes han till livstids fängelse för mord.

Tingsrättens utlåtande:

23-åringen berövade sin exflickvän livet med ett 20-tal slag med hammare.

Billy Fagerström överklagade domen och på torsdagen startade förhandlingarna i hovrätten i Sundsvall. 

Billy Fagerström i hovrätten

En numera kortklippt Billy Fagerström fördes in i rättssalen. Han satt lugnt och stilla med blicken fäst på datorskärmen framför sig, där åklagaren gick igenom bevis från förundersökningen. Ibland knäppte han sina händer, drog i fingrarna eller strök sitt skägg.

 

LÄS MER: Billy Fagerströms lögner för mamman och familjen

 

Åklagaren Christer Sammens har tidigare sagt till SVT att fallet Tova Moberg är ett av de tyngsta han har arbetat med.

– Alla mål sticker ut på sitt sätt men att en ung flicka som ska fara på fest blir mördad på detta sätt, det känns påtagligt, säger han.

Christer Sammens: ”Visar ingen ånger”

Han har samtidigt reagerat på Billy Fagerströms beteende i rättssalen. Han är förvånad över "avsaknaden av empati".

– Jag vill inte recensera folk men det har slagit mig att han överhuvudtaget inte visar någon ånger, säger Christer Sammens.

"Det här är ett av de mest tragiska livsöden som jag stött på. Hela ärendet är mycket sorgligt", har åklagare Christer Sammens tidigare sagt till SVT.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Åklagaren fortsätter:

– Min uppfattning är att han rentav kan tycka att det är en befrielse att hon är död. Jag är inte psykolog men om man har en relation med en kvinna och tappar kontrollen, det kan vara outhärdligt för en man som vill ha den kontrollen kan jag tänka mig.

Stjärnadvokaten: ”Ska vara försiktig”

Inför hovrättsförhandlingarna har Billy Fagerström bytt advokat. Han försvaras nu av stjärnadvokaten Thomas Olsson – som säger emot åklagaren.

– Att vara åtalad för ett så här allvarligt brott kräver ofta att man gör en otrolig kraftansamling för att ta sig igenom en rättegång, så jag tror att man ska vara väldigt försiktig med att dra den typen av slutsatser om någons beteende.

"Man vet inte hur man själv skulle reagera, om man skulle bryta ihop i förtvivlan eller stålsätta sig och tränga undan känslorna för att inte tappa kontrollen", säger advokat Thomas Olsson – som inte tycker att man bör dra slutsatser om någons beteende i en rättssal.Foto: SUVAD MRKONJIC

 

LÄS MER: Från tonårskärlek till kaos, makt och mord 

 

Billy Fagerström har hela tiden nekat till mord.

Advokaten yrkar på en friande dom och enligt honom är 23-åringen nu "hoppfull" – och tycker det är skönt att prövningen i hovrätten är i gång.

Tova Mobergs mördare sov bra i häktet

Efter att Tova Moberg och Billy Fagerström gjort slut – innan hon mördades – sökte expojkvännen vård för ångest. Men när han häktades misstänkt för mordet skrev en rättsläkare i en så kallad paragraf 7-utredning – liten sinnesundersökning – att 23-åringen inte visade några "distinkta tecken" på psykisk ohälsa.

Rättsläkaren skrev också att Fagerström var "förvånansvärt bekymmersfri" och att 23-åringen berättat att hans nattsömn varit "anmärkningsvärt god" i häktet.

 

LÄS MER: Catarina Lundbäck om Fagerström: "Väldigt nonchalant" 

 

”Ytterligare trauma för familjen”

Samtidigt som flera personer har reagerat på 23-åringens brist på känsloyttringar kämpar Tova Mobergs familj med sin sorg, efter att ha berövats henne.

Hon mördades bara en knapp månad före sin student.

Båda föräldrarna är sjukskrivna. På obestämd tid. Det berättar målsägandebiträdet Karl-Gösta Myrberg.

– Familjen har naturligtvis mått oerhört dåligt från första dag och gör det fortfarande, säger han.

Det har varit ett påfrestande medieuppbåd och nu väcks alla minnen till liv igen i och med ny rättegång, uppger biträdet.

– Det är ytterligare ett trauma. Det blir inget slut i sorgearbetet, säger Karl-Gösta Myrberg.

Försvarets taktik: ”Indiciemål”

Under rättegångens första dag höll åklagaren sin sakframställan där han åberopade samma bevis som i tingsrätten.

På fredagen håller försvaret sin sakframställan, där Thomas Olsson kommer att peka på flera olika omständigheter – bland annat att vittnen varit påverkade av alkohol och att det enligt honom inte går att fastställa exakt var eller när mordet begicks.

– Det här är i allt väsentligt ett indiciemål. Det finns inte någon direkt bevisning för att den åtalade varit inblandad, utan man bygger upp det med omständigheter, säger han.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag