Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åklagaren: Så byggde misstänkta männen upp terrorcellen

På måndagen höll åklagare Per Lindqvist sin slutplädering i det stora terrormålet: Sex män är åtalade för finansiering och förberedelse till terrorbrott.

Kravet från åklagaren: Utvisning för alla, 8-12 års fängelse för förberedelse till terrorbrott och drygt ett års fängelse för finansiering.

I rätten gick åklagaren också igenom hur den misstänkta terrorcellen byggdes upp.

På onsdagen var det slutplädering i det stora terrormålet där sex personer åtalats för finansiering av terrorbrott, och tre av dem för förberedelse till terrorbrott.

Åklagare Per Lindqvist la fram sina yrkanden om straff för de sex männen, om de döms. För terrorfinansiering vill åklagaren se drygt ett års fängelse.

Lindqvist utgår från att Idrisson, Umarov och Abdullaev – de tre som åtalats för förberedelse – ska få 8-12 års fängelse.

– Utvisning ska ske om finns risk för fortsatt brottslighet eller om det är så allvarligt att det motiverar utvisning, säger Lindqvist och yrkar på att alla sex män ska utvisas.

– Det finns inga levnadsomständigheter som talar emot utvisning.

Bland annat tog åklagaren upp de chattmeddelanden som männen skickat mellan varandra. Enligt åklagaren har de använt kodord för terrordåd.

– Det talas om kackerlackor som mosas. Det förenas med tal om bröllop. Det finns också rena klartextmeddelande kring ett amerikanskt vapen som köptes ut och byttes ut mot ett ryskt, säger chefsåklagaren Per Lindqvist.

Kom till Sverige innan dåd i Istanbul

Lindqvist fortsätter:

– Han frågar till och med nyfiket om hur många kackerlackor som mosats, konstaterar åklagaren apropå de chattar som en av de åtalade finansiärerna haft med en IS-terrorist.

Bakhtiyor Umarov är en av de åtalade.
Foto: Polisen / Polisen

I en chatt förklarar åtalade Bakhtiyor Umarov att han känner attentatsmannen bakom dådet mot en nattklubb i Instanbul under natten till nyårsdagen 2017. Kort innan hade Umarov kommit till Sverige. Han förklarar själv i chattar att han känner attentatsmannen och han är påtagligt orolig för att bli misstänkt.

Chattarna visar också att han bott med attentatsmannen.

Abdulkadir Masharipov låg bakom terrordådet på en nattklubb i Istanbul natten till nyårsdagen 2017.
Foto: TURKISH POLICE VIA DEPO PHOTOS HANDOUT / EPA TT NYHETSBYRÅN

”Han är en IS-man, han krigar, han är beväpnad”

I slutet av januari 2017 började uppbyggnaden av cellen, enligt åklagaren. I juli börjar Idrisson planera ett attentat med Botir Yusupov och där börjar diskussionen om en “bilmekaniker” som kan “dekorera” bilar när man ska “genomgå vigsel”.

Det tolkas som kodord för planering inför ett attentat.

– Det är kontexten som är det viktiga. I den här chatten är det inte tal om vilka som ska gifta sig, vart man ska gifta sig eller vilka som är bjudna, säger åklagare Lindqvist.

David Idrisson började planera ett attentat, enligt åklagaren.
Foto: Polisen / Polisen

– Och glöm inte bort vem Botir är. Han är en IS-man, han krigar, han är beväpnad, han går på bröllop.

– Idrisson och Botir talar om attentatsplanering. Det är inte fråga om några bröllopsplaner.

”Attentatsplanering är på gång”

I september har Botir Yusupov förmedlat en kontakt mellan Umarov och Idrisson. Umarov besöker också honom i Jämtland. Därefter kontaktas Abdullaev och han får IS-propaganda av Idrisson. De fortsätter att utväxla propaganda. Idrisson skickar också avrättningsfilmer till Abdullaev.

I januari börjar Abdullaev publicera bilder på välbesökta platser i Stockholm på sociala medier.

Atabek Abdullaev publicerade bilder på välbesökta platser i Stockholm på sociala medier.
Foto: Polisen / Polisen

– Jag ska inte överdriva betydelsen av de här bilderna men det är uppenbart att Abdullaev haft ett intresse för platser som skulle varit lämpliga för ett attentat, säger Lindqvist.

– Det är en signal om att en attentatsplanering är på gång. Det är en liten men viktig pusselbit.

Bilderna publicerades i början av januari 2018.

”Finns ett bröllop hos oss”

I januari går Idrisson med i en hemlig kanal i chattappen Telegram som innehåller terrormanualer.

“Idrisson erhåller bombinstruktioner”, konstaterar åklagaren i presentationen som han använder för att övertyga Solna tingsrätt om att de tre åtalade gjort sig skyldiga till förberedelse till terroristbrott.

Enligt åklagaren använde de tre åtalade för terrorförberedelser – Idrisson, Umarov och Abdullaev – också en fejkad lägenhetsannons för att det skulle se ut som om de inte kände varandra före februari 2018.

I februari köper Idrisson kemikalierna som, enligt åklagaren, skulle användas till bombtillverkning och i början av mars försöker Idrisson skaffa tre falska pass.

I mars ska Umarov ha berättat för en IS-sympatisör att det “finns ett bröllop hos oss”. I en annan chatt säger han att han ska åka efter att ha “avslutat ett ärende”. Det tolkar åklagaren som att ett attentat var planerat och han tar också upp chattar en chatt där Idrisson förklarar för Botir Yusupov att han är “samlokaliserad” med Umarov.

”Sprängverkan hade uppenbarligen varit förödande”

En invändning från försvaret har varit att Idrisson försökt sälja kemikalierna till kommunen. Chefsåklagare Per Lindqvist säger att han inte ifrågasätter det men att det inte går att säga vad det betyder eftersom det aldrig talades om volymer och priser eftersom kommunen inte var intresserad.

Slutsatsen är att de tre åtalade hade skaffat kemikalier för att utföra ett terrordåd.

– Sprängverkan hade uppenbarligen varit förödande. Till detta kan läggas att man genom att sprida gas skulle kunna orsaka stor skada, säger Lindqvist.

– Det är också svårt att blunda för kopplingen till de gasmasker som hittats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.