Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åklagaren överklagar – vill att Arnault straffas hårdare

Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault, 72, är dömd för ett fall av våldtäkt.

Det är varken åklagare eller försvarare nöjda med.

Åklagare vill nu att han döms för den andra misstänkta våldtäkten som tingsrätten friade honom för - och att det blir ett strängare straff. 

Jean-Claude Arnault fördes i förra veckan direkt från Stockholms tingsrätt i en dold gång till Kronobergshäktet. En vecka senare dömdes han av rätten för ett fall av våldtäkt - och två års fängelse. 

Händelsen han dömdes för skedde 2011 och Stockholms tingsrätt fann det bevisat att han tvingat till sig en sexuell handling genom att hålla fast kvinnan i fråga så att hon inte kunde ta sig loss. Straffet blev fängelse i två år.

Arnault dömdes också till att betala ett skadestånd 115 000 kronor till kvinnan.

Åklagare överklagar

Nu har alltså åklagare valt att lämna in sin överklagan mot tingsrättens dom.

Christina Voigt vill att han döms även för den andra våldtäkt som hon byggde åtalet på. Och i och med det vill hon också se ett strängare straff än de två år som tingsrätten dömde. 

– Jag tycker att bevisningen är tillräckligt för att döma honom för bägge våldtäkter. Nu blir det en prövning till högre instans, precis som i många andra våldtäktsfall, säger Christina Voigt. 

Försvaret: ”Mängd felaktigheter”

Jean-Claude Arnault försvarare meddelade tämligen omgående att man tänkte överklaga. I deras överklagan skriver Hurtig att det i domen finns: ” en mängd felaktigheter som Arnault avser återkomma till”. Hurtig menar också att tingsrätten inte beaktat kulturprofilens agerande dagen efter den påstådda händelsen: 

Målsäganden uppgav nämligen i sitt förhör att Arnault på morgonen var uppvaktande och glad samt att de bytte telefonnummer.

Arnault hävdar fortfarande sin oskuld.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!