Man söker nu efter en ovanlig silvertejp. Foto: ExpressenMan söker nu efter en ovanlig silvertejp. Foto: Expressen
Man söker nu efter en ovanlig silvertejp. Foto: Expressen
Två personer dödades. Foto: Gustav SveidquistTvå personer dödades. Foto: Gustav Sveidquist
Två personer dödades. Foto: Gustav Sveidquist

Åklagaren om dubbel- mordet: "Avrättning"

Publicerad

Utredningen om dubbelmordet i Mantorp går framåt och nu släpper åklagaren nya uppgifter. Paret tvingades ta ut pengar från en bankomat innan de bands med en ovanlig typ av tejp och mördades. 

– Det var en avrättning, säger chefsåklagare Pär Andersson till TT.

Nu ska polisen topsa flera hundra personer i jakten på mördaren, och även leta efter en mystisk raggarbil.

Den 12 juni hittades ett gift par – en man i 70-årsåldern och en kvinna i 60-årsåldern – döda i sitt hem. Paret bodde på en gård på landsbygden utanför Mantorp, mellan Linköping och Mjölby. 

Polisen misstänkte tidigt att dubbelmordet kan ha varit ett rånmord. 

 

LÄS MER: Dubbelmördare kan ha tagit ut pengar från offrens konton  

 

Åklagaren bekräftar nu för TT att offren bands med tejp innan de mördades.

– Det här var en avrättning. Det är så pass kraftigt våld som använts att jag kan säga det med säkerhet. Båda offren har blivit kraftigt bundna med tejp, men exakt hur tejpen suttit vill jag inte gå in på. De har tejpats på ganska speciella ställen, säger chefsåklagare Pär Andersson till TT.

Gärningsmännen har använt sig av eltejp, men även en ovanligare typ av silvertejp som är 50 millimeter bred. Foto: Polisen

Ovanlig typ av silvertejp

Gärningsmännen har använt sig av eltejp, men även en ovanligare typ av silvertejp som är 50 millimeter bred. Utredarna har besökt 30 olika butiker och pratat med tejpimportörer men det är fortfarande oklart var tejpen säljs. 

Innan tejpningen och morden, på eftermiddagen den 11 juni, togs en stor summa pengar ut från makarnas konto via en bankomat i Borensberg. Åklagarens teori är att makarna tvingades att göra uttaget, eller att gärningsmannen eller gärningsännen själva genomförde uttaget. Parets silverfärgade Volvo S40 av årsmodell 2005, misstänks ha använts för färden, rapporterar Corren.se. 

– Tyvärr var bankomatens övervakningskamera avstängd, säger åklagaren till tidningen.

 

LÄS MER: Rån kan ha koppling till mordet på äldre paret

 

Men fler bilar är intressanta i utredningen. Vittnen har uppgett att en mintgrön eller turkosfärgad amerikanare stått parkerad vid gården både den 11 och den 12 juni. Vid samma tid arrangerades cruisingträffen Bug Run vid racerbanan Mantorp park, och polisen tror att bilen kan ha varit där, enligt TT.

Bilen som tillhör det mördade paret. Foto: Polisen

Kan topsa 1500 personer

I jakten på mördaren eller mördarna ska polisen nu topsa ett stort antal personer, uppskattningsvis 1500, för att matcha proverna med DNA-fynd som säkrats på brottsplatsen. Majoriteten av personerna som valts ut för undersökningen har befunnit sig i det aktuella området vid mordtillfället, och deras mobiltelefoner har kopplat upp sig mot telefonmaster som finns i närheten.

– Det här är så klart integritetskränkande, men vi hoppas att allmänheten har förståelse med tanke på vilket grovt brott som begåtts, säger Pär Andersson till TT.

I slutet på juni anhölls två personer som skäligen misstänkta, vilket är den lägre graden, för mord. Personerna försattes på fri fot men är ännu inte formellt avförda från utredningen. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag