Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åklagaren om dubbel- mordet: "Avrättning"

Man söker nu efter en ovanlig silvertejp. Foto: Expressen
Två personer dödades. Foto: Gustav Sveidquist

Utredningen om dubbelmordet i Mantorp går framåt och nu släpper åklagaren nya uppgifter. Paret tvingades ta ut pengar från en bankomat innan de bands med en ovanlig typ av tejp och mördades. 

– Det var en avrättning, säger chefsåklagare Pär Andersson till TT.

Nu ska polisen topsa flera hundra personer i jakten på mördaren, och även leta efter en mystisk raggarbil.

Den 12 juni hittades ett gift par – en man i 70-årsåldern och en kvinna i 60-årsåldern – döda i sitt hem. Paret bodde på en gård på landsbygden utanför Mantorp, mellan Linköping och Mjölby. 

Polisen misstänkte tidigt att dubbelmordet kan ha varit ett rånmord. 

 

LÄS MER: Dubbelmördare kan ha tagit ut pengar från offrens konton  

 

Åklagaren bekräftar nu för TT att offren bands med tejp innan de mördades.

– Det här var en avrättning. Det är så pass kraftigt våld som använts att jag kan säga det med säkerhet. Båda offren har blivit kraftigt bundna med tejp, men exakt hur tejpen suttit vill jag inte gå in på. De har tejpats på ganska speciella ställen, säger chefsåklagare Pär Andersson till TT.

Gärningsmännen har använt sig av eltejp, men även en ovanligare typ av silvertejp som är 50 millimeter bred. Foto: Polisen

Ovanlig typ av silvertejp

Gärningsmännen har använt sig av eltejp, men även en ovanligare typ av silvertejp som är 50 millimeter bred. Utredarna har besökt 30 olika butiker och pratat med tejpimportörer men det är fortfarande oklart var tejpen säljs. 

Innan tejpningen och morden, på eftermiddagen den 11 juni, togs en stor summa pengar ut från makarnas konto via en bankomat i Borensberg. Åklagarens teori är att makarna tvingades att göra uttaget, eller att gärningsmannen eller gärningsännen själva genomförde uttaget. Parets silverfärgade Volvo S40 av årsmodell 2005, misstänks ha använts för färden, rapporterar Corren.se. 

– Tyvärr var bankomatens övervakningskamera avstängd, säger åklagaren till tidningen.

 

LÄS MER: Rån kan ha koppling till mordet på äldre paret

 

Men fler bilar är intressanta i utredningen. Vittnen har uppgett att en mintgrön eller turkosfärgad amerikanare stått parkerad vid gården både den 11 och den 12 juni. Vid samma tid arrangerades cruisingträffen Bug Run vid racerbanan Mantorp park, och polisen tror att bilen kan ha varit där, enligt TT.

Bilen som tillhör det mördade paret. Foto: Polisen

Kan topsa 1500 personer

I jakten på mördaren eller mördarna ska polisen nu topsa ett stort antal personer, uppskattningsvis 1500, för att matcha proverna med DNA-fynd som säkrats på brottsplatsen. Majoriteten av personerna som valts ut för undersökningen har befunnit sig i det aktuella området vid mordtillfället, och deras mobiltelefoner har kopplat upp sig mot telefonmaster som finns i närheten.

– Det här är så klart integritetskränkande, men vi hoppas att allmänheten har förståelse med tanke på vilket grovt brott som begåtts, säger Pär Andersson till TT.

I slutet på juni anhölls två personer som skäligen misstänkta, vilket är den lägre graden, för mord. Personerna försattes på fri fot men är ännu inte formellt avförda från utredningen. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!